Google Street View míří do Prahy

4. 5. 2009 12:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Praha bude další metropolí ve Street View

Google Street View míří do Prahy

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Google plánuje spustit funkci Street View, tj. panoramatické fotografie ulic na Mapách Google, i pro Českou republiku. Proto začnou od úterý 5. května po Praze jezdit Street View auta, která zaznamenávají snímky veřejných prostranství. Jejich zpracování, včetně rozmazání obličejů, proběhne v průběhu několika dalších měsíců. Samotné spuštění služby se plánuje do konce roku 2009.

Díky funkci Street View, panoramatických snímků pořízených na úrovni ulice, dostávají Mapy Google další rozměr. Uživatelé se mohou virtuálně přenést do různých míst a zjišťovat, kde se nacházejí hotely, obchody nebo restaurace, do nichž mají namířeno.

"Street View, dnes již nedílná součást Map Googlu, umožňuje uživatelům bez problémů překonat vzdálenosti a seznámit se podrobně s daným místem. Mohou tak snadno zjistit, zda je před restaurací, kam se chystají, možné zaparkovat nebo zda budou mít z hotelu na dovolené dobrý výhled," říká Jaroslav Bengl, produktový manažer z Google Zurich a dodává: "Plánované pokrytí našeho hlavního města bude velkým přínosem nejen pro turisty, ale i pro všechny Pražany, kteří se Street View nemusí obávat. Standardně totiž rozmazáváme všechny obličeje i poznávací značky aut. Navíc, každý uživatel může požádat o odstranění konkrétních záběrů sebe nebo svého domu".

Street View auta začnou po Praze jezdit v úterý 5. května a fotografický materiál budou sbírat dva až tři měsíce. Snímky se pak budou několik dalších měsíců zpracovávat a pomocí speciální technologie se obličeje lidí rozmažou tak, aby je nebylo možné identifikovat a ochránilo se jejich soukromí.

Technologie zároveň automaticky rozmazává i poznávací značky aut. Funkce Street View navíc umožňuje i dodatečné odstranění snímků, které stačí označit a nahlásit. Zcela vymazat se tak na žádost uživatele může nejenom jednotlivec, ale i jeho dítě, auto nebo dokonce celý dům.

Funkce Street View, která by se měla v Čechách spustit do konce roku 2009, je k dispozici již ve více než 100 metropolitních oblastech a ve více než 9 různých zemích. V Evropě můžete ve Street View zobrazovat místa ve Francii, Španělsku, Itálii, Anglii a Nizozemí.

Více informací o funkci Street View najdete na stránkách pro média http://sites.pressatgoogle.com/streetviewcz.

DODATEČNÉ INFORMACE
10 tipů pro uživatele

1. Můžete prozkoumávat ty části světa, které jste vždy chtěli navštívit: shlédnete turistické atrakce, prohlédnete si budovy, architekturu. Anebo si můžete osvěžit vzpomínku na místa, která jste v minulosti navštívili, případně dát svým přátelům tipy, jak se tam dostat a kde se ubytovat.
2. Podívejte se, kam vyrazíte na dovolenou. Jak daleko je vyhlédnuté místo od dopravního spojení, občanské vybavenosti či pošty?
3. Svým přátelům na druhém konci světa můžete ukázat, kde bydlíte a pracujete, kde jste si udělali piknik anebo kam třeba chodíte do čistírny.
4. Nemůžete si vzpomenout na název té úžasné restaurace nebo obchodu s oděvy, který jste navštívili před několika měsíci? Teď si můžete ulice projít a najít ho. Trasu si pak můžete vyhledat na Mapách Google i se snímky orientačních bodů.
5. Pomocí Street View můžete studovat geografii, vegetaci i krajinu různých částí světa. Učitelé mohou zahrnout Street View, Mapy Google and Google Earth do výuky, případně mohou naplánovat virtuální výlety.
6. Zkuste si virtuálně naplánovat den - ukažte hostům, kam mají dorazit na vaši party, případně kamarádům, kde se odehraje víkendové sportovní klání. Můžete se s přáteli domlouvat, kde se setkáte, anebo společně plánovat výlety na kole či pěší túry.
7. Službu oceníte i při nákupu nebo pronájmu nemovitosti, neboť se můžete virtuálně projít po okolí nemovitosti. Nemusíte tak plýtvat čas návštěvami nemovitostí, které vaše kritéria na první pohled nesplňují.
8. Stěhujete se. Na internetu se můžete podívat, kde v okolí se nacházejí parky, silnice, stanice autobusu, nákupní centra nebo parkoviště. Tak budete na stěhování lépe připraveni.
9. Pomocníci a pečovatelé na Street View snadno najdou budovy, které mají bezbariérový přístup. Případně si můžete prohlédnout budovu, do které máte namířeno, a vyhnout se případným problémům se schody.
10. Musí vaše dítě chodit ze školy pěšky? Na počítači mu v klidu můžete ukázat cestu
i důležité orientační body a cestu s ním můžete projít, aby někde nezabloudilo. Stejně tak se můžete podívat, kam vaše ratolest vyrazí na školní výlet.

10 tipů pro firmy a organizace
1. Nalákejte turisty k návštěvě svého kraje, případně k pobytu ve vašem hotelu. Můžete jim pomáhat plánovat výlety, na nichž se seznámí s pamětihodnostmi kraje, ale i s méně známými zajímavostmi.
2. Informujte, jak se k vaší firmě nebo obchodu zákazníci dostanou – usnadníte jim tim život. Stačí dát na webovou stránku obrázek obchodu ve Street View zobrazení plus pokyny, jak se k němu zákazníci dostanou.
3. Najděte si nové místo pro vaši kancelář nebo sídlo firmy z pohodlí svého kancelářského křesla. Stejně tak můžete novým zaměstnancům ukázat cestu do práce, kde mají zaparkovat anebo kde je nejbližší zastávka městské hromadné dopravy.
4. Před odjezdem k zákazníkovi se ještě v kanceláři podívejte, kde přesně se jeho firma nachází.
5. Školy mohou použít funkci Street View na hodinách zeměpisu nebo dějepisu; stejně tak mohou pořádat virtuální výlety.
6. Můžete si prohlížet místa pro své marketingové kampaně, pro natáčení filmů, oficiální uvedení produktů nebo další veřejné akce.
7. Realitní makléři nebo developeři mohou pomocí API ve Street View ukazovat potenciálním klientům dostupné nemovitosti.
8. Architekti a členové místních zastupitelstev se mohou v pohodlí svých kanceláří seznamovat se stylem jednotlivých částí města, což jim pomůže v plánování, projektování nových staveb nebo ochraně kulturních památek.
9. Média a novináři mohou integrovat Street View do internetových stránek svého zpravodajství a uživatelům díky tomu mohou názorně ukázat, kde se daná aktualita odehrála.
10. Záchranné složky – hasiči, policie, záchranná zdravotnická služba si mohou místo prohlédnout ještě předtím, než k zásahu dorazí.

Street View auta
Snímky budou pořizovány speciálními vozidly, která se budou pohybovat po veřejných komunikacích s kamerami nainstalovanými na střeše. Rozlišení, které nakonec uživatelé uvidí, závisí na typu vybavení, které se v dané oblasti používá. Snímky se nezobrazují v reálném čase a proces jejich výběru je plně automatizován. Street View obsahuje pouze snímky pořízené na veřejných prostranstvích, které se nijak neliší od fotografií, které může pořídit náhodný kolemjdoucí, který jde po ulici.

Tiskové zprávy

Diskuse