Microsoft Imagine Cup 2009 - finále

4. 5. 2009 19:34    Rubrika: Tiskové zprávy

České finále soutěže Imagine Cup 2009 má své vítěze

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nejlepší týmy z celého světa se v červenci utkají o ceny za 4 miliony korun

Microsoft již posedmé vyhlásil vítěze národního kola studentské soutěže Imagine Cup 2009, které se konalo pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Cílem soutěže je inspirovat mladé lidi ke zvyšování kvality lidského života prostřednictvím informačních technologií, což potvrzuje i téma pro tento rok „Jak vyřešit nejpalčivější problémy dnešního světa.“ Rostoucí zájem ze strany studentů dokazuje i skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásilo téměř 1 200 studentů z celé České Republiky, celosvětově se registrovalo přes 300 000 studentů. Ti nejlepší budou 3. – 7. července bojovat v celosvětovém finále v Egyptě o zajímavé ceny v hodnotě 4 000 000 korun.

Českou republiku bude v kategorii Softwarový návrh reprezentovat vítězný tým národního finále, složený z Marka Divékyho, Rudolfa Kajana a Petera Jurnečky z Fakulty informačních technologií na VUT Brno. Vítězové ve svém projektu „HOPE: Healing Of People Everywhere“ představují inovativní software zaměřený na zlepšení komunikace lékařů a šíření informací o nemocech a prevenci mezi obyvateli v zemích, kde lékařská péče není všeobecně dostupná. Právě ve státech postihnutých vojenskými konflikty nebo chudinských oblastech Afriky, Indie nebo např. Číny by tento software mohl pomáhat zachraňovat lidské životy a eliminovat následky běžných i vážnějších nemocí.

I přesto, že v ostatních osmi kategoriích týmy od samého začátku soupeří on-line přímo na mezinárodní úrovni, Microsoft se letos rozhodl vyhlásit lokální vítěze i v následujících třech kategoriích:

• Vývoj her: projekt „Save Us!“ vytvořený Michalem Benátským, Radkem Škrabalem, Tomášem Bauerem a Martinem Zacharem z ČVUT, Fakulty elektrotechnické.

• Krátký film: projekt „Imagine of future“ vytvořený Michalem Růžičkou, Martinem Noskem, Vendulou Rodrovou, Janem M\xFCkschem a Miloslavem Drábikem z Gymnázia a SOŠ Hostinné.

• Fotografie: projekt „Hungry horse“ vytvořený Hanou Šustkovou z Gymnázia Trutnov.

„Těší mě, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR může zaštítit sedmý ročník soutěže Imagine Cup, a tím podpořit studenty v jejich aktivním zájmu o inovace a informační technologie. Díky této praktické zkušenosti mají studenti příležitost poznat mezinárodní soutěžní prostředí a v budoucnosti se lépe uplatnit na trhu práce,“ říká Ondřej Liška, ministr školství, mládeže a tělovýchovy.

„Prostřednictvím soutěže Imagine Cup se u studentů snažíme vzbudit zájem o technologie a inovace. Naším cílem je podnítit studenty k tomu, aby realizovali své nápady pomocí informačních technologií, a aby se zajímavou formou naučili využívat všechny možnosti, které jim dnešní doba přináší. Účast 210 000 studentů ze 126 zemí, kteří se v loňském roce přihlásili, je důkazem toho, že tato forma je pro studenty zajímavá, a kvalita soutěžních projektů nás utvrzuje v tom, že tato soutěž má význam a může být prospěšná nejen pro samotné studenty, ale i pro celou společnost,“ hodnotí přínosy programu Jiří Karpeta, ředitel divize vývoje společnosti Microsoft v České republice.

Miroslava Kopicová, místopředsedkyně Rady pro výzkum a vývoj a ředitelka Národního vzdělávacího fondu, dodává: „Česká republika stále více potřebuje talentované studenty, kteří jsou inovativní a dokážou realizovat své nápady. Soutěž Imagine Cup společnosti Microsoft je zajímavou cestou, jak toho dosáhnout. Motivuje studenty přemýšlet o globálních problémech a pomocí nejnovějších informačních technologií své myšlenky realizovat. Soutěž je vhodným doplňkem standardního vzdělávacího systému, neboť pomáhá odlišit talenty a odhalit mnohdy skrytý potenciál některých studentů.“

Čeští studenti jsou úspěšní
České týmy jsou každoročně velmi úspěšné, obsazují přední místa a jejich řešení se daří realizovat i v praxi. V roce 2007 čeští zástupci obsadili páté a sedmé místo, v loňském roce skončili na vynikajícím pátém a šestém místě. Příkladem úspěšně realizovaného projektu je návrh slepecké hole, se kterým uspěli studenti Vysokého učení technického v Brně v celosvětovém finále Imagine Cupu v roce 2006, a který je dnes úspěšně realizován v rámci Microsoft Inovačního Centra v Brně společností WebProgress.

Tiskové zprávy

Diskuse