ReTWis sklízí úspěch

21. 5. 2009 15:14    Rubrika: Tiskové zprávy

ReTWis sklízí úspěch

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nedávno představený unikátní produkt ReTWis, neboli radar skrz zeď, sklízí úspěch na odborných veletrzích a výstavách v Česku i na Slovensku. Nejnovější ocenění si veze z bratislavské akce E+R+P, jež je zaměřena na policejní, zabezpečovací a záchranou techniku. „Cenu Prix E+R+P, kterou jsme na bratislavském veletrhu získali, bereme jako jisté poděkování za celou naši dosavadní práci a ujištění, že jdeme správným směrem,“ říká Radim Šikl ze společnosti RETIA.

Slovenští odborníci v tomto týdnu udělili radaru ReTWis cenu Prix E+R+P 2009 v kategorii Hasiči a záchranáři. RETIA na veletrhu prezentovala možné využití radaru v civilních a policejních složkách. „Demonstrovali jsme, že použití ReTWis není pouze pro armádní účely, a lze ho prakticky využívat i při záchranných akcích jako jsou zemětřesení, závaly nebo požáry,“ vysvětluje Šikl a dodává, že mnohostranné využití lze nalézt i u policie. „Městská policie má například velmi často na starosti ostrahu základních škol a jiných městských institucí. Hlídka může radar využit při ověřování faktu, zda se ve sledovaném objektu nepohybují nepovolané osoby.“ Své místo nalezne radar u po pohraniční policie, kde může pomáhat při odhalovaní organizovaného zločinu při pašování lidí.

Druhé ocenění, které pardubičtí vědci v krátké době získali, bylo z veletrhu vojenské techniky IDET v Brně. Cenu udělovala mezinárodní novinářská jury, která ocenila přínos produktu pro obor radiolokačních technologií. „Brněnský veletrh je standardně zaměřený na vojenskou techniku a my jsme velmi rádi, že i na tomto poli náš radar ReTWis zaujal,“ říká Radim Šikl.

Radar ReTWis začala pardubická společnost Retia vyvíjet v roce 2005 a celkem na projektu spolupracovalo přes 30 výzkumníků a projektových manažerů. Samotný radar váží pouhých sedm kilogramů a jeho dosah je až dvacet metrů. Vzhledem k tomu, že pracuje na principu širokopásmových vln, nevadí mu ani půlmetrové zdi. K lokalizaci ReTWisu stačí minimální pohyb jako je například pohyb hrudníku při dýchání.

Policie a zásahové jednotky
V současné době, kdy hrozba teroristických útoků neustále vzrůstá, je úkolem policejních a ozbrojených složek těmto útokům předcházet. Samotný zásah bývá, vzhledem k tomu, že teroristé jsou ve většině případů ozbrojeni, vždy složitým a riskantním úkolem. Díky ReTWisu mají členové zásahové skupiny detailní informace o rozmístění útočníků a riziko při osvobozování se tak snižuje. ReTWIS dokonce dokáže s vysokou pravděpodobností určit i to, které osoby jsou útočníci a které rukojmí.

Záchranářské týmy a hasiči
Kromě vojenské oblasti lze ReTWis využít při vyhledávání živých osob v troskách budov po přírodních katastrofách. V těchto okamžicích rozhoduje čas. Díky využití ReTWis záchranáři zvýší efektivitu zásahu a pravděpodobnost vyproštění živých osob. Podobnou situaci zažívají i hasiči při hledání osob v v zakouřených budovách. Zkrácení doby pohybu hasičů v hořící budově zároveň snižuje riziko odříznutí ústupových cest.

Tiskové zprávy

Diskuse