Intel Moorestown - nová platforma

4. 6. 2009 13:43    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel: Spolu s novou platformou přichází nová generace přenosných minipočítačů pro surfování po internetu

Internet se stává neoddiskutovatelnou součástí života každého z nás. Prostupuje do všech oblastí každodenní reality. Počet připojení k internetu neustále stoupá a jeho prostřednictvím se mění vkus koncových spotřebitelů. Ve své přednášce na to poukázal Anand Chandrasekher, senior viceprezident a generální ředitel divize Ultra Mobility Group společnosti Intel. Tento trend potvrzuje i narůstající zájem o přenosná internetová zařízení (MID) s procesory Intel® Atom™.

Intel se rozhodl zareagovat vývojem kapesních zařízení, která současně s vysokým výkonem nabídnou i nízkou spotřebu energie, softwarovou kompatibilitu a v neposlední řadě příznivou cenu. První generace je postavena na platformě Menlow, která získala více než 70 ocenění. Chandrasekher předvedl několik těchto novinek a zároveň ohlásil novou generaci s názvem Compal. Upozornil také na výkon produktové řady s 2GHz procesory Intel Atom (Z550).

Vývoj nové platformy Intel Moorestown přináší mnohá vylepšení. Díky novému návrhu a procesním úpravám by měla být spotřeba v klidovém stavu 50krát nižší než u první generace kódově označované Menlow. První prototypy postavené na platformě Moorestown byly v rámci veletrhu Computex 2009 předvedeny společnostmi Aava Mobile, CCI, EB, Inventec a Quanta.

Chandrasekher též poukázal na prvenství společnosti Intel v zavedení 32nm výrobní technologie. Vyzdvihl platformu třetí generace s kódovým označením Medfield, jejíž představení Intel plánuje na rok 2011. Jednočipovým 32nm SoC (System-on-a-Chip) Medfield rozšíří Intel svou produktovou nabídku na trhu smartphonů.