Canon podporuje sluneční školu v indických Himalájích

5. 6. 2009 20:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Díky Občanskému sdružení Surya podporovaného množstvím sponzorů vznikla na podzim loňského roku v odloučené himalájské vesnici Kargyak, která se nachází v nadmořské výšce 4 200 m, speciálně navržená ekologická škola vytápěná sluneční energií. Canon, lídr v oblasti digitálního zpracování obrazu, je jedním ze sponzorů projektu „SURYA – škola pro Kargyak“, jenž představuje realizaci výstavby a zajištění provozu solární školy, která umožňuje základní vzdělávání dětem ve vesnici a jejím okolí.

Canon podporuje sluneční školu v indických Himalájích

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Škola se nachází v severní části indického Himaláje v pohoří Zanskar. Projekt reaguje na nedostatečnou úroveň základního vzdělání, která je dána izolací a extrémními klimatickými podmínkami regionu.

Pohoří Zanskar je známé nejen díky unikátní přírodě, ale i staré buddhistické kultuře. Zanskařané usilují o zachování své vlastní buddhistické kultury a jazyka.

Projekt Surya – škola pro Kargyak vychází z diplomové práce Ing. Jana Tilingera, kterou obhájil na stavební fakultě ČVUT v Praze v roce 2004. Impulsem pro spolupráci s oblastí v pohoří Zanskar byly opakované návštěvy vysokoškoláků a staveních odborníků, výzkum regionu a zájem o místní unikátní architekturu a kulturu. Na základě setkání s obyvateli a navázáním kontaktů s regionálním ministerstvem školství a místními nevládními organizacemi započala v r. 2006 spolupráce na výstavbě školy. Přípravné práce (kopání základů, nošení kameniva na místo základů a výroba hliněných cihel) byly dokončeny na podzim r. 2007. Budova byla postavena bez použití těžké techniky na podzim r. 2008.
V souvislosti s dokončením budovy pořádalo Občanské sdružení Surya v Betlémské kapli v Praze „Benefiční koncert pro sluneční školu“. Na koncertě vystoupil frontman skupiny 123 Minut Zdeněk Bíma, zvukové iluzionistky Yellow Sisters, Lamborghini String Quartet a pěvecký sbor Kakafon. Moderátorka celé akce herečka Marta Issová v průběhu večera vyhlásila Dobrovolníka roku, člověka, který se z celkem 80 dobrovolníků na projektu Surya – škola pro Kargyak podílel dle mínění ostatních nejvíce. Součástí akce byla i prodejní výstava a dražba jedinečných velkoformátových fotografií pořízených technologií Canon, konkrétně pomocí tiskárny imagePROGRAF 9100. Výsledný výtěžek z koncertu a prodeje byl poukázán na konto Občanského sdružení Surya.

Martin Lucký, Sales & Support Manager, Canon CZ, k participaci na projektu uvedl: „Jsme rádi, že jsme se takového velkolepého a bohulibého projektu mohli zúčastnit a podpořit tak lidi, pro které je vzdělání v odlehlých částech světa pouhým snem. Z fotografií zachycujících život a přírodu v Himalájích doslova až někdy mrazí, a to jak v pozitivním, tak i negativním slova smyslu.“

Více informací o projektu Surya – škola pro Kargyak naleznete na www.surya.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse