Sony World Photography Awards 2010

8. 6. 2009 15:31    Rubrika: Tiskové zprávy

Soutěž Sony World Photography Awards 2010

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Další ročník soutěže Sony World Photography Awards byl zahájen a od pondělí 1. června 2009 přijímá soutěžní příspěvky.

S kategoriemi jak pro profesionály, tak pro amatéry, je Sony World Photography Awards jednou z největších fotografických událostí na světě. Tato soutěž je skvělou příležitostí jak pro zkušené fotografy, tak pro fotografy začínající. V roce 2009 tato soutěž přilákala více než 60.000 účastníků ze 139 různých zemí.

Soutěž pro profesionální fotografy zahrnuje 12 kategorií o třech žánrech – komerční fotografie, výtvarná fotografie a fotožurnalistika/dokument. Celkový vítěz získá prestižní cenu L’Iris D’Or společně s \$25.000 (USD) a fotografickým vybavením značky Sony. Práce finalistů 36 jednotlivých kategoriích budou vystaveny v galeriích po celém světě v rámci celosvětového turné Sony World Photography Awards Global Tour v období 2010 až 2011.

Novinkou pro rok 2010 je představení kategorie dokumentu pro amatérské fotografy. Ať už na snímku bude osoba, místo nebo momentální událost, cílem této katerogire je najít obrázek který zachycuje významné události každodenního života. Z devíti kategorií bude jednomu soutěžícímu udělen titul Sony World Photography Awards Amateur Photographer of the Year a cena v podobě \$5.000 (USD) a fotografického vybavení značky Sony.

1. června také startuje Campaign Award 2010, speciální kategorie pro amatérské fotografy, která je zaměřena na snímky zachycující emoce a vášeň fotbalu z pohledu fanouška – chvíle euforie i zmaru a vše, co jsou fanoušci schopni udělat pro podporu svého týmu. Vítěznou fotografii vybere slavný sportovní fotograf Delly Carr a součástí ceny budou dvě vstupenky na zápas mistrovství světa ve fotbale 2010 v Jihoafrické republice, digitální zrcadlovka a objektiv Sony α a příležitost stát se fotografem v rámci digitální kampaně Sony.

Za soutěží Sony World Photography Awards stojí Světová fotografická akademie (The World Photographic Academy), jejímiž členy je téměř stovka předních světových fotografů včetně jmen jako Elliott Erwitt, Mary-Ellen Mark, Susan Meiselas, Bruce Davidson nebo Tom Stoddart, dále galeristé, zástupci mezinárodních fotografických agentur a profesních organizací, editoři fotografií, kritici a vydavatelé. Odborná hodnotící porota bude sestavena z členů Světové fotografické akademie a její složení bude oznámeno v průběhu letošního roku.

Nejdůležitější datumy

2009
1. 6. Zahájení přijímání příspěvků do amatérských i profesionálních kategorií
2. – 15. 6. Globální Turné v Galerii 21, Tokio, Japonsko
4. 12. Uzávěrka přihlášek do profesionálních i amatérských kategorií

2010
únor Zveřejnění užšího výběru
březen Zveřejnění vítězů jednotlivých kategorií
duben World Photography Awards Forum a slavnostní vyhlášení vítězů Sony World Photography Awards v Cannes

Kategorie
• Profesionální kategorie:
- Architektura
- Umění a zábava
- Reklama
- Konceptuální umění
- Problémy současnosti
- Aktuální události
- Móda
- Krajina
- Hudba
- Přírodní vědy
- Portrét
- Sport
• Amatérské kategorie:
- Architektura
- Konceptuální umění
- Dokument
- Móda
- Krajina
- Hudba
- Přírodní vědy
- Portrét
- Sport

Více informací o soutěži i možnost přihlásit svůj příspěvek najdete na stránkách www.worldphotographyawards.org

Tiskové zprávy

Diskuse