Servery HP ProLiant

11. 6. 2009 11:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Společnost HP rozšiřuje své portfolio serverů HP ProLiant o nové modely, které posunují hranice v oblasti energetické účinnosti, výkonu a správy o významný krok dál. Za každou korunu investovanou do IT zákazník získá největší hodnotu, jaká zde dosud byla.

Sedm nových modelů HP ProLiant je postaveno na šestijádrových procesorech AMD Opteron™, jež přinášejí vynikající poměr ceny a výkonu.

HP také uvedlo zcela novou modelovou řadu HP ProLiant, která nabízí dvojnásobek hustoty tradičních rackových serverů, takže poskytuje větší výpočetní výkon s nižší spotřebou energie. A nová – na trhu jedinečná – modulární, škálovatelná konstrukce serveru v provedení tower umožňuje zákazníkům pořídit si za cenu jednopaticového serveru stroj s možností rozšíření na procesory dva a tím výrazně ušetřit své náklady.

„Zákazníci se snaží krátit náklady napříč celým datovým centrem, aby si uvolnili prostředky pro růst nového byznysu,“ řekl Doug Oathout, viceprezident pro Green IT, HP Enterprise Servers and Storage. „Jednoduchým nahrazením serverů zakoupených před rokem 2006 novými servery HP ProLiant G6 lze srazit faktury za energii na polovinu.“

Energetická úspora a výkon na prvním místě
Servery HP ProLiant G6 s procesory AMD coby energeticky nejefektivnější servery typu x86 na trhu nabízejí řadu vlastností, jež přispívají k úspoře energie a vyššímu výkonu:
• Technologie Thermal Logic umožňují serverům G6 vystačit si s polovinou energie oproti předchozí generaci.(1) Patří mezi ně technologie HP Dynamic Power Capping, která redukuje množství elektřiny odebírané serverem bez nutnosti jeho reálného výkonového omezení, a Sea of Senzors, jež pomocí 32 inteligentních tepelných senzorů v každém serveru automaticky reguluje chlazení a příkon k některým komponentům pro dosažení maximální efektivity a úspory.
• Zdroje napájení Common Power Slot nabízejí až 92% účinnost téměř ve všech úlohách.(2) Zákazníci si mohou vybrat ze čtyř zdrojů napájení s různým příkonem podle konkrétního uplatnění, čímž výrazně ušetří ve spotřebě elektrické energie.
• Disková pole Smart Array poskytují až dvojnásobný výkon díky tomu, že kombinují nejnovější technologii sériově připojených SCSI disků (SAS) o propustnosti 6 Gb/s s kapacitně optimalizovanými sběrnicemi.
• HP ProLiant Onboard Administrator zjednodušuje správu serverů, neboť centralizuje všechny důležité nástroje správy serveru včetně nastavení, monitorování provozního stavu, optimalizace napájení a jednotného ovládání fyzického prostředí s virtuálním do jedné ovládací konzole.
Portfolio HP ProLiant G6 AMD postavené na šestijádrových procesorech AMD Opteron zahrnuje rackové servery HP ProLiant DL785, DL585, DL385 a DL165 a blade servery HP ProLiant BL465, BL495c a BL685c.

Postaveno pro maximální výkon
Nový server HP ProLiant DL1000 Multi-Node přináší 30% nárůst energetické účinnosti proti tradičním rackovým serverům.(3) Řada DL1000 je k dispozici v různých konfiguracích, které se liší výpočetním výkonem a úložnou kapacitou a nabízejí zákazníkům flexibilitu pro různé aplikační požadavky. Řada zahrnuje model DL4x170h G6, který v jediném 2U šasi nabízí čtyři serverové uzly, a HP ProLiant DL2x170h G6, jenž poskytuje dva serverové uzly s rozšířenou výbavou vstupních a výstupních sběrnic. Mezi jejich vlastnosti a výhody patří:
• Dvojnásobek hustoty tradičních rackových serverů ve standardizované konstrukci – dosud nejvyšší hustota umožňuje dosáhnout většího výpočetního výkonu na stávající ploše datového centra. Skříň o velikosti 42 jednotek pojme až 672 jader a 10 terabajtů paměti – to představuje největší hustotu dvouprocesorových 2U serverů ve standardizované konstrukci na trhu.(4)
• Sdílená napájecí a chladicí infrastruktura – nabízí vyšší výkon na stávající ploše datového centra s nižší celkovou spotřebou energie. Tepelné komponenty z toho představují 80% úsporu a zdroje napájení 50% úsporu.(5)
• Vyšší účinnost proti tradičním serverům v poměru 4 ku 1 ¬– zákazník získává výkon čtyř serverů s výhodami správy jediného systému. Proti konkurenčním rackovým serverům poskytuje o 9 % vyšší výkon na watt a o 31 % vyšší energetickou účinnost.(6)
Další novinkou je HP ProLiant ML330 G6, jediný modulární server v provedení tower, který je postaven na procesorech Intel® Xeon® 5500 a paměti DDR3. ML330 nabízí první modulární serverovou architekturu, která byla zkonstruována pro snadné škálování výpočetního výkonu a paměťové kapacity serveru podle potřeby. Umožňuje zákazníkům odložit výdaje, dokud nepotřebují větší výkon nebo kapacitu pro růst svého byznysu.

Ceny(7) a dostupnost
Nové platformy HP ProLiant G6 s procesory AMD jsou již celosvětově v prodeji. Výchozí ceny serverů HP ProLiant G6 se pohybují od 1 679 do 17 029 dolarů v závislosti na konkrétní konfiguraci. Servery HP ProLiant DL4x170h a HP ProLiant DL2x170h G6 jsou již rovněž prodeji, jejich ceny začínají na 4 909 a 2 819 dolarech. Server HP ProLiant ML330 G6 lze zakoupit od 1 199 dolarů.