Webový prohlížeč Apple Safari 4 přichází

18. 6. 2009 17:44    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple uvádí Safari 4 — nejrychlejší a nejpokročilejší webový prohlížeč na světě

Webový prohlížeč Apple Safari 4 přichází

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Apple® uvedla Safari® 4, nejrychlejší a nejpokročilejší webový prohlížeč na světě. Safari 4, určený pro počítače Mac® i PC, jehož betaverze byla uvedena v únoru tohoto roku, nabízí jádro Nitro engine, které zpracovává JavaScript až 4,5krát rychleji než Safari 3.* Se Safari 4 je vyhledávání intuitivnější a příjemnější díky nápaditým funkcím, jakými jsou například Top Sites, Full History Search a Cover Flow®, a díky podpoře moderních webových standardů jako HTML 5 a vyspělých CSS efektů.

“Úspěšná beta verze nám pomohla Safari 4 jemně vyladit, aby vznikla ještě lepší, rychlejší verze, kterou si uživatelé zamilují,” řekl Philip Schiller, senior viceprezident globálního produktového marketingu Apple. “Safari si na celém světě oblíbilo 70 milionů uživatelů a díky své ohromující rychlosti, inovacím a podpoře moderních webových standardů je nejlepším browserem na jakékoli platformě.”

Safari 4 je založen na nejvyspělejších světových technologiích vyhledávání včetně jádra Nitro JavaScript engine, které zpracovává JavaScript téměř osmkrát rychleji než IE 8 a více než čtyřikrát rychleji než Firefox 3. Safari načte HTML webové stránky více než třikrát rychleji než IE 8 a třikrát rychleji než Firefox 3.*

Už od doby, kdy společnost Apple vyvinula open source zobrazovací jádro WebKit, zůstává nadále v čele tvorby a implementace nových webových standardů. Safari 4 přináší podporu HTML 5 pro offline technologie i podporu vyspělých CSS efektů a díky tomu umožňuje přístup ke zcela nové skupině webových aplikací nabízejících média, grafiku a fonty. Safari 4 jako první úspěšně prošel Acid3 testem vydaným skupinou Web Standards Project, který hodnotí, jak dobře prohlížeč využívá CSS, JavaScript, XML a SVG standardy, jež jsou speciálně navržené pro dynamické webové aplikace.

Safari 4 nabízí skvěle řešenou funkci Top Sites určenou pro vizuální náhled často navštěvovaných a oblíbených stránek, kdy na hlavní stránce je vidět aktuální náhled dané stránky a uživatel přímo vidí, které stránky byly od poslední návštěvy změněny, dále Full History Search sloužící k unikátnímu vyhledávání částí obsahu nedávno navštívených stránek, a také Cover Flow pro jedinečný způsob procházení historie a oblíbených záložek za pomoci náhledu na danou stránku, ne jen podle textu, ale i podle vizuálního náhledu. Mezi další inovace patří funkce Smart Address Fields pro automatické dokončení webových adres pomocí přehledného seznamu návrhů, funkce Search Fields pro přesnější hledání díky doporučením od Google Suggest a seznamu nedávno hledaných položek. Funkce Full Page Zoom umožňuje přiblížení jakékoli webové stránky bez snížení kvality layoutu a textu stránky.

V operačním systému Mac OS® X Snow Leopard™, který bude k dispozici později tento rok, Safari běží jako 64bitová aplikace, která zvyšuje výkon Nitro JavaScript engine až o 50 procent.** Snow Leopard zajišťuje Safari větší ochranu před pády aplikace tím, že zpracovává plug-iny odděleně, takže i v případě, že se plug-in vypne, Safari pokračuje v práci a uživatel musí pouze znovu načíst postiženou stránku.

Cena a dostupnost
Safari 4 je k dispozici pro Mac OS X i Windows a je zdarma ke stažení na www.apple.com/safari. Prohlížeč Safari 4 pro Mac OS X pracuje s verzemi Mac OS X Leopard® v10.5.7 nebo Mac OS X Tiger® v10.4.11 a vyžaduje nejméně 256 MB paměti RAM. Je navržen pro počítače Mac s procesory Intel nebo procesory PowerPC G5, G4 a G3. Safari 4 pro Windows vyžaduje Windows XP SP2 nebo Windows Vista, minimum 256 MB paměti a systém s nejméně 500 MHz procesorem. Všechny systémové požadavky a více informací o Safari 4 je k dispozici na adrese www.apple.com/safari.

*Výkon se liší v závislosti na systémové konfiguraci, na připojení k síti a dalších faktorech. Veškeré testy byly prováděny na iMac® 2.8 GHz Intel Core 2 Duo system s instalovaným Windows Vista a 2GB RAM. JavaScript benchmark je založený na testu SunSpider JavaScript Performance test. HTML benchmark je založen na VeriTest’s iBench Version 5.0 s použitím standardního nastavení.

** Výkon se liší v závislosti na systémové konfiguraci, na připojení k síti a dalších faktorech. Testování bylo provedeno společností Apple v květnu 2009 ve srovnání předprodukční verze Mac OS X Snow Leopard v10.6 s prodejní verzí Mac OS X Leopard v10.5.7. Testy byly provedeny s prodejními modely MacBook® 2.0 GHz a iMac 2.66 GHz, oběma vybavenými 2GB RAM. JavaScript benchmarky jsou založeny na testu SunSpider Performance test a srovnávají Safari ve 32bitovém a 64bitovém režimu.

Tiskové zprávy

Diskuse