Apple představil Mac OS X Snow Leopard

19. 6. 2009 20:02    Rubrika: Tiskové zprávy

Apple představil Mac OS X Snow Leopard

Apple představil Mac OS X Snow Leopard

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Apple odhalila nový operační systém Mac OS X Snow Leopard, výkonnější a dokonalejší verzi nejlepšího operačního systému, a postavila tak základ pro další vylepšení platformy počítačů Mac. Snow Leopard využívá desetiletých zkušeností vývojářů s OS X a stovek vylepšení, například nového jádra, zabudované podpory Microsoft Exchange a podpory nových usnadnění práce. Snow Leopard bude k dispozici v září 2009 a upgrade ze současné verze Leopard bude k dispozici za cenu přibližně 800 Kč.

“Stavěli jsme na úspěchu Leopardu a vytvořili uživatelům lepší systém už od instalace až po vypnutí počítače,” řekl Bertrand Serlet, senior viceprezident Apple pro vývoj software. “Vývojáři přizpůsobili a zoptimalizovali systém pomocí mnoha vylepšení tak, že je rychlejší, obratnější a spolehlivější než kdykoli dříve.”
Při vytváření Snow Leoparda se inženýři společnosti Apple snažili ještě zdokonalit nejlepší operační systém na světě a vyladili 90 procent z více než 1000 jednotlivých částí systému. Uživatelé si všimnou rychleji reagujícího prostředí Finder, poštovní klient Mail načítá zprávy až o 85% rychleji a vyhledává o 90% rychleji, úvodní inicializace Time Machine je o polovinu kratší, Dock integruje funkce Exposé, 64bitová verze webového prohlížeče Safari zrychluje Nitro engine JavaScriptu o 50% a je odolná vůči selháním způsobeným zásuvnými moduly. Snow Leopard také integruje nový QuickTime X, multimediální přehrávač s novým designem, který nyní podporuje jednoduché prohlížení, nahrávání, střihání a sdílení videí na YouTube, MobileMe a iTunes. Snow Leopard je díky optimalizacím méně náročný na prostor na disku a zabírá o 6GB méně než předchozí verze.

Poprvé v historii jsou sytémové aplikace 64bitové a to včetně klienta Mail, Finderu, iCal, iChat a Safari; díky podpoře 64bitových procesorů přináší nejen větší výkon, ale dokáží využít velké paměti RAM. Grand Central Dispatch (GCD) přináší zcela nový způsob využívání vícejádrových procesorů. GCD je integrováno v systému tak, že nabízí unikátní způsob využití této technologie v aplikacích a zlepšení odezvy systému. OpenCL, standard postavený na jazyku C, umožňuje vývojářům zapojit výkon grafické karty do úloh, které původně náležely jen procesoru.

Snow Leopard integruje podporu pro Microsoft Exchange Server 2007 přímo do aplikace Mail, Address Book a iCal, díky čemuž je uživateli poskytnuta možnost přijímat a odesílat maily, vytvářet a přijímat pozvání na schůzky a spravovat globální kontakty v adresáři. Podpora Exchange je přímo součástí systému, takže je možno využít všech funkcí OS X, jako je rychlé hledání pomocí Spotlight a rychlé náhledy pomocí Quick Look. Snow Leopard je nyní jediným operačním systémem, který přímo podporuje Exchange 2007 bez nutnosti instalace dalších aplikací, a to umožňuje přímou integraci počítačů Mac do organizační struktury firmy.

Každý Mac je vybaven funkcemi, které při každodenním používání počítače potřebuje uživatel s vadou zraku. Snow Leopard navíc přidává průkopnická vylepšení a nové funkce, a dělá tak platformu Mac použitelnější i pro zrakově postižené. Trackpady Apple, s podporou Multi-Touch jsou nyní podporovány ve funkci VoiceOver, díky čemuž uživatel slyší proces procházení různými částmi obrazovky, ať už se jedná o okna nebo pracovní plochu. Snow Leopard integruje též podporu pro bezdrátové displeje s Braillovým písmem a připojení více takových displejů pomocí Bluetooth.

Cena a dostupnost:
Mac OS X, verze 10.6 Snow Leopard bude k dispozici ve formě upgrade současné verze 10.5 Leopard v září 2009 a dostupný bude na www.apple.cz . Cena jednouživatelské licence bude cca 800 Kč a multiuživatelská licence pro domácí použití bude k dispozici za cenu kolem 1500 Kč. Uživatelům počítačů Mac s procesory Intel, kteří ještě využívají OS X 10.4 Tiger, bude k dispozici balíček zahrnující OS X Snow Leopard, iLife 09 a iWork 09 v jednouživatelské licenci za cenu kolem 4500 Kč a 6400 Kč v multiuživatelské licenci pro domácí uživatele.

Upgrade na Mac OS X Snow Leopard bude dostupný zdarma pro zákazníky, kteří zakoupí Mac se systémem OS X Leopard v období od 8.června 2009. Více informací naleznete na www.apple.cz.

Tiskové zprávy

Diskuse