Intel a Nokia chtějí změnit svět mobilních počítačů

24. 6. 2009 11:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel a Nokia se rozhodly společně změnit svět mobilních počítačů

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Právě dnes se znovu sblížily světy internetu, mobilních telefonů a počítačů. Společnosti Intel Corporation a Nokia oznámily uzavření strategické dohody o spolupráci na vývoji nové třídy mobilních zařízení. Ta budou založena na architektuře Intel® a čipových sadách kombinujících výkon špičkových počítačů se širokopásmovou komunikací a všudypřítomým připojením k síti internet.

Společnou vizí obou firem je vytvoření zcela nové mobilní platformy, která překoná současné smartphony, notebooky i netbooky a otevře prostor pro vývoj nového hardwaru, softwaru a mobilních internetových služeb.

Intel i Nokia chtějí při vývoji nových zařízení využít bohatých zkušeností, nabytých roky tvrdé práce v roli světových špiček ve svých oborech. Zařízení budou kombinací toho nejlepšího z obou světů – počítačového i komunikačního. Spotřebitelům nabídnou neuvěřitelné mobilní aplikace a vždy dostupné bezdrátové připojení k internetu, to vše v malém a uživatelsky příjemném zařízení, které se pohodlně vejde do kapsy.

Obě firmy očekávají, že spolupráce přinese řadu zásadních inovací.
„Spolupráce mezi společnostmi Intel a Nokia spojí řadu nejbystřejších světových mozků v oblasti počítačů a komunikací a přinese otevřené, na standardech postavené technologie. Historie ukazuje, že právě ty zásadně ovlivňují vývoj, ale i konečné přijetí produktů zákazníkem,“ říká Anand Chandrasekher, senior viceprezident Intel Corporation a generální ředitel divize Ultra Mobility Group. „S konvergencí internetu a mobilitou v roli jediné bariéry si mohu jen domýšlet, co z naší spolupráce s firmou Nokia vznikne. Možnosti jsou neomezené.“

„Dnešní oznámení představuje významný krok ve formování budoucnosti mobilních výpočetních zařízení. Chceme naplnit výsledky společného výzkumu a proměnit je ve skutečnost,“ řekl Kai \xD6ist\xE4m\xF6, výkonný viceprezident divize Device ve společnosti Nokia. „Budeme se zabývat novými nápady, ať už jde o design, použité materiály nebo displeje. Lze očekávat, že dalekosáhle překonají úroveň zařízení a služeb dostupných na současném trhu. Naše spolupráce bude přínosem nejen pro nás, ale i obě odvětví, naše partnery a v neposlední řadě i pro zákazníky.“

Spolupráce v oblasti Open Source
Společné úsilí v několika projektech vývoje open-source softwaru má připravit potřebné softwarové technologie pro použití v platformách Moblin a Maemo – linuxových operačních systémech, určených pro nová mobilní zařízení.

Výběr open source technologií a investic do výzkumu oba partneři pečlivě koordinují. Spadá sem podíl na vývoji řady klíčových open source technologií pro mobilní zařízení, jako například: oFono*, ConnMan*, Mozilla*, X.Org*, BlueZ*, D-BUS*, Tracker*, GStreamer*, PulseAudio*. Tyto technologie budou zajišťovat standardizovaný přístup pro poskytování mobilního internetu a komunikačních zážitků, kořeněných bohatou grafikou a multimediálním obsahem.

Moblin je optimalizovaná open source verze operačního systému Linux, která dokáže zprostředkovat vizuálně bohatý internetový zážitek na zařízeních založených na procesorech Intel Atom (MIDy, netbooky, nettopy, zařízení IVI a další integrované systémy). Více informací naleznete na adrese www.moblin.org.

Maemo je linuxový operační systém postavený z větší části na open source zdrojovém kódu. Na tomto OS běží mobilní počítače, například Nokia N810 Internet Tablet. Platforma Maemo byla vyvinuta společností Nokia ve spolupráci s mnohými open source projekty. Více informací naleznete na adrese www.maemo.org.

Využití standardních technologií v softwarových prostředích Moblin a Maemo pomůže podpořit vývoj kompatibilních aplikací pro budoucí zařízení. Open source projekty budou řízeny za použití best practices z open source vývojářského modelu.

Intel licencuje technologie modemu Nokia HSPA/3G
V rámci dohody podepsaly společnosti Intel a Nokia i dohodu, která Intelu umožní licencovat technologie modemu Nokia HSPA/3G. Cílem je vyvinout platformu kombinující nejlepší modemové technologie 3GPP s vysokým výpočetním výkonem a nízkou spotřebou elektrické energie.

Licencovatelná modemová technologie Nokia je důvěryhodnou volbou pro zajištění konektivity. Poskytuje spolehlivé a bezpečné možnosti pro zájemce z odvětví, přičemž pro řešení společnosti Nokia hovoří úspěšná minulost jejích integrovaných bezdrátových modemů a bohaté zkušenosti z oboru. Propůjčení licence modemových technologií Nokia společnosti Intel je dalším krokem ve strategii společnosti Nokia, jejímž cílem je pomoci vytvořit větší počet konkurenceschopných čipových sad.

Tiskové zprávy

Diskuse