Notebook Lenovo ThinkPad T400s

24. 6. 2009 11:28    Rubrika: Tiskové zprávy

To nejlepší z obou světů: nejnovější notebook řady Lenovo ThinkPad je tenký a lehký, ale zároveň vysoce výkonný

Notebook Lenovo ThinkPad T400s

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Lenovo představila nový notebook ThinkPad T400s, jenž byl vyvinut se záměrem poskytnout profesionálním uživatelům tenký, lehký, ale zároveň vysoce výkonný počítač vybavený širokou škálou funkcí. Návrháři společnosti Lenovo pečlivě propracovali každý detail a nový notebook se oproti předchozím modelům vyznačuje řadou výrazných vylepšení, díky nimž je práce s ním jednodušší, intuitivnější a příjemnější.

Tenký a lehký
Nový model našel inspiraci v nejtenčím a nejlehčím plně vybaveném notebooku ThinkPad X300 od společnosti Lenovo, a nový notebook ThinkPad T400s je tedy super tenký (21mm1) a zároveň ultra-lehký (nejlehčí modely mají hmotnost pod 1.8kg2). Tenké konstrukce bylo dosaženo díky ultra-tenkému 14,1 palcovému LED displeji, SSD disku a šasi Top Cover Roll Cage druhé generace, které společnost Lenovo poprvé představila u notebooku ThinkPad X300. Díky šasi ze zesílených karbonových vláken, která se mimo jiné používají při výrobě rámů kol a při výrobě letounů, je notebook neobyčejně lehký, leč zároveň překvapivě odolný. Díky tomuto designu je notebook téměř o 20 procent lehčí než jeho předchůdce ThinkPad T400 a je mnohem tenčí i lehčí než konkurenční modely Dell E6400 a HP 6930P.

„Notebooky, jako je nový ThinkPad T400s jsme vyvinuli proto, abychom tenké a lehké počítače zpřístupnili i běžným firemním uživatelům,“ říká viceprezident divize ThinkPad ve společnosti Lenovo Peter Hortensius. „Využili jsme promyšleného designu ve snaze dosáhnout vyšší přenosnosti při silném výkonu a využitelnosti počítače.“

Nabito na výkon
Řada T je v portfoliu notebooků ThinkPad synonymem pro vysoký výkon. Modely s označením ThinkPad T400s nabídnou uživatelům to nejlepší z obou světů – tenký a velice lehký notebook, u něhož však nebyl obětován výkon a odolnost ve prospěch váhy a rozměrů.

Výbava notebooku, uváděného na trh v České republice

• Procesor Intel® Core2Duo™ SP9400 s nízkou spotřebou
• Úsporný a rychlý SSD disk (128GB)
• Vypalovací DVD mechanika 9,5mm slim
• Ethernet, Wi-Fi, WWAN3 a Bluetooth
• Čtečka paměťových karet 5-in-1
• Až šest hodin životnosti baterie
• Podpora dvou monitorů přes Display Port a VGA konektor
• Vestavěný USB/eSATA port
• Splňuje kritéria energetické účinnosti pro Energy Star 5.0

Lenovo rovněž přináší tři nové možnosti pro uživatele, kteří si chtějí rozšířit svůj pracovní prostor připojením dalších periferních zařízení, jako jsou myši a klávesnice, monitory nebo tiskárny. Replikátor portů řady 3 a dokovací stanice ThinkPad Mini Dock Series 3 / Plus 3 jsou menší a tenčí, umožňují jednoduché odpojení notebooku z dokovací stanice („vycvaknout a jít“), podporují připojení více monitorů a jsou vybaveny porty USB, Display Port a eSATA.

Na designu záleží
Uživatelé stráví u klávesnice spoustu času. Pohodlná, snadno použitelná klávesnice tak hraje obrovskou roli v tom, jak jsou se svým počítačem spokojeni. To si společnost Lenovo velice dobře uvědomuje a neustálému zdokonalování klávesnice věnuje velkou pozornost. Jak společnost Lenovo zjistila, průměrný uživatel stiskne tlačítka Delete a Escape 700krát za týden – na nové klávesnici jsou proto tyto klávesy větší. Značná část uživatelů u stolu i jí, což nevyhnutelně vede k tomu, že se na klávesnici dostanou drobky – aby se zabránilo jejich zapadnutí do klávesnice, byly zmenšeny rozestupy mezi jednotlivými klávesami. Pro dosažení co nejtenčích rozměrů notebooku je touchpad ve stejné úrovni jako plocha okolo. Díky speciálně upravenému povrchu pozná uživatel už po hmatu, že pohybuje prsty po touchpadu, aniž by se na něj musel dívat. Touchpad je navíc vybaven technologií multitouch, takže lze snadno rolovat procházené dokumenty, vybírat jejich části a ty si přibližovat. Designér společnosti Lenovo David Hill mluví o těchto vylepšeních ve videoklipu, který uveřejnil na svém blogu.

Vzhledem k tomu, že značná část uživatelů používá v práci, doma nebo na cestách počítač k různým formám komunikace, vybavilo Lenovo svůj nejnovější notebook tak, aby umožňoval telefonování přes internet (VOIP), které bude stejně snadné jako používání telefonu. Kvalita telefonování přes internet závisí na třech klíčových aspektech – na kvalitě obrazu, kvalitě zvuku a kvalitě síťového připojení. I proto výrobce vybavil nový notebook kamerou s rozlišením 2 megapixely, která je zárukou skvělého obrazu, a to i při zhoršeném osvětlení. Reproduktor je dvakrát hlasitější než u předchozího modelu T400 a pro pohodlné nastavení hlasitosti slouží tlačítka na horním okraji klávesnice. Jako všechny počítače Lenovo, i tento disponuje širokými možnostmi konektivity, takže uživateli poskytne značnou flexibilitu při volbě online připojení.

Jelikož by zvuk klávesnice mohl při konferenčním hovoru působit rušivě, vybavil výrobce počítač dvojicí digitálních mikrofonů, které pomáhájí redukovat okolní šum a zlepšují kvalitu zvuku. Aby uživatel věděl, kdy je mikrofon zapnutý a kdy vypnutý, vybavilo Lenovo počítač zvláštními tlačítky pro ztlumení reproduktorů a vypnutí mikrofonu, navíc s LED indikací stavu (zapnuto/vypnuto). Mají-li uživatelé zájem o co nejrychlejší spuštění telefonování po internetu, lze aktivovat VoIP stisknutím klávesy Function a F6.

Aby používání bylo ještě pohodlnější, je nový notebook vybaven zvláštní možností zapínání – stačí prstem přejet přes čtečku otisků prstů. USB port funguje také jako dobíječka pro MP3 přehrávače, kamery a další periferní zařízení, a to i v případě, je-li počítač v režimu spánku/hibernace nebo stand-by.

Cena a dostupnost4
Počítače ThinkPad T400s budou k dispozici v první polovině července a to prostřednictvím obchodních partnerů společnosti Lenovo. Cena je 42.990 Kč. Replikátor portů řady 3 a dokovací stanice ThinkPad Mini Dock Series 3 / Plus 3 budou rovněž současně uvedeny na trh.

Ceny jsou uvedeny bez DPH a dopravy. Změna vyhrazena. Ceny u prodejců se mohou lišit. Nabídka závisí na dostupnosti. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo měnit nabídku a specifikace bez předchozího upozornění.

¹ V nejtenčím bodě
² Výchozí hmotnost s 6článkovou baterií
³WWAN Service Providers: Vyžaduje zvláštní dohodu s poskytovatelem služeb a závisí na smlouvě, podmínkách smlouvy, rychlosti a pokrytí poskytovatele. Za službu nese veškerou odpovědnost její poskytovatel a nikoli společnost Lenovo. Pro určitá řešení/aplikace může být vyžadována síťová přípojka, dodatečný hardware a/nebo předplacení služby. Možná další omezení.
4 Ceny jsou uvedeny bez DPH a dopravy. Změna vyhrazena. Ceny u prodejců se mohou lišit. Nabídka závisí na dostupnosti. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo měnit nabídku a specifikace bez předchozího upozornění.

Tiskové zprávy

Diskuse