ReDat centralizuje záznamové systémy na dráze

25. 6. 2009 20:56    Rubrika: Tiskové zprávy

ReDat centralizuje záznamové systémy na dráze

Společnost RETIA úspěšně ukončila pilotní ověřovací provoz Drážního záznamového centra ReDat. „České dráhy mají instalováno několik stovek záznamových systémů ReDat a my jsme se vybrané systémy pokusili zkušebně propojit do jednoho záznamového centra v Pardubicích. Po půl roce testování a ověřování jsme zkušební provoz ukončili a nasadili do ostrého provozu první Drážní záznamové centrum ReDat, které je umístěné v Praze,“ říká Luboš Petrovický ze společnosti RETIA.

Centralizace se stává fenoménem a využívá toho i společnost RETIA, jejíž záznamová zařízení ReDat nacházejí uplatnění nejen na dispečincích, ale i ve velkých kontaktních a dealingových centrech. „Díky centralizaci jednotlivých ReDatů lze dosáhnout zvýšení efektivity provozu, snížení nároků na obsluhu a unifikace a integrace jednotlivých technologií,“ vysvětluje problematiku Luboš Petrovický z firmy RETIA. Protože je na drahách nainstalováno několik stovek jednotlivých záznamových jednotek ReDat, centralizace se sama nabízela. „Díky Drážnímu záznamovému centru ReDat (DZCR) lze centralizovat všechny záznamové systémy, snadněji pracovat s již pořízenými záznamy nebo dálkově přistupovat k záznamům,“ vyjmenovává výhody Luboš Petrovický.

Mezi hlavní funkce systému lze zařadit, že DZCR komunikuje po IP síti s vybranými záznamovými jednotkami ReDat3, nepřetržitě monitoruje stav jednotlivých záznamových jednotek ReDat3, vytváří centrální databázi informací o volání nebo zálohuje záznamy v centrálním archivu. Bez zajímavosti není ani možnost pracovat se záznamy prostřednictvím webového prohlížeče. Jednou z testovaných oblastí bylo i zabezpečení systému DZCR. „Samozřejmostí je systém přístupových práv, šifrování komunikace, možnost použít šifrovaný komunikační protokol nebo možnost povolení přístupu pouze z konkrétní adresy,“ upřesňuje funkcionalitu Luboš Petrovický.

Další možné instalace připadají podle vyjádření pracovníků RETIA v úvahu ve společnostech, jež působí v síťových odvětvích, poskytují přepravní služby, zajišťují bezpečnost či zdravotnické služby. RETIA se může pochlubit i dalšími centralizacemi, které jsou u firem, jako jsou například energetické a technologické společnosti v ČR i zahraničí. „Snad geograficky nejvzdálenější instalace máme v Kuala Lumpur a Tampě. Jedná se právě o jednotky zabezpečující centralizaci významné softwarové společnosti v České republice,“ dodává Luboš Petrovický ze společnosti RETIA.