McAfee - tolerance spammerů se vládám nevyplatí

14. 7. 2009 16:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Tolerance spammerů se vládám nevyplatí

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Z aktuální studie Spam Report společnosti McAfee vyplývá, že laxní postoj ke spammerům ohrožuje konkurenceschopnost ekonomiky. Plošné blokování pošty na geografickém základě má ale jako prostředek ochrany svá úskalí i pro druhou stranu.

Vlády po celém světě by mohly pomoci národním ekonomikám i mezinárodnímu obchodu rozhodnějším potíráním spamu. Spameři dnes své aktivity důsledně cílí na zamýšlené oběti, a to bez ohledu na místo, kde sami žijí. Dokonce se často vyhýbají podvodům ve své mateřské zemi, aby místní vlády zdánlivě neměly důvod proti nim zakročit. Takové jsou hlavní závěry pravidelné zprávy o stavu spamu (Spam Report) společnosti McAfee. Červencová studie popisuje hlavní aktuální trendy v této oblasti. Zpráva je připravena na základě komplexních dat získaných z celého světa laboratořemi McAfee Avert Labs.

Podle aktuální analýzy má nevyžádaná pošta a související podvody velmi negativní vliv na mezinárodní obchod. V důsledku spamu může docházet k automatickému blokování všech e-mailů na „geografickém“ základě, tedy například elektronické pošty přicházející z určité národní domény či významné skupiny IP adres nebo psané určitým jazykem. Tato opatření bývají často nasazena trvale a mohou mít nežádoucí dopad i na legitimní komunikaci.
V důsledku toho mohou v dlouhodobém horizontu značně utrpět země, které ve svém adresním prostoru tolerují aktivity pochybných registrátorů domén či poskytovatelů hostingu.
Například velké množství spamů nabízejících v posledních měsících farmaceutické výrobky pocházelo z Ruska a Číny. Jeden z ruských webů nabízí zájemcům přímo rozeslání stovek milionů spamových zpráv na 150 milionů e-mailových adres po celém světě.

Protože jako ochrana před těmito typy spamu je často zvoleno plošné blokování, budou
v důsledku toho postiženy i další firmy působící v dané zemi. Registrátoři domén
a poskytovatelé hostingu, kteří poskytují útočiště spammerům, tak vlastně znehodnocují zcela legitimní investice i do dalších domén v příslušné doméně nejvyšší úrovně. Společnost McAfee je přesvědčena, že je proto v dlouhodobém zájmu i těch zemí, které podobné aktivity zatím tolerují, aby proti nim zasáhly.

Dnešní ekonomická situace přináší firmám po celém světě dost problémů. Podniky jsou do určité míry nuceny spoléhat na vlády jednotlivých států, aby dokázaly zajistit prostředí příznivé pro legitimní obchodní praktiky. Bez legislativních i policejních kroků, které zaručí bezpečnost určité části kybernetického prostoru, bude pro místní firmy stále obtížnější obstát na mezinárodních trzích.

Firmy chránící své IT systémy před spamem by si naopak měly uvědomit, že tyto hrozby se neustále mění. Jednou „natvrdo“ zvolená a dále neaktualizovaná nastavení antispamových filtrů nejsou proti vyvíjejícím se aktivitám podvodníků schopna zajistit dostatečnou ochranu. Plošné blokování všech e-mailů psaných určitým jazykem bez snahy zjistit, kdo je jeho odesilatelem, pak může nadto i zmařit významné obchodní příležitosti.

Tiskové zprávy

Diskuse