Microsoft - Windows 7 podpoří českou ekonomiku

15. 7. 2009 15:11    Rubrika: Tiskové zprávy

Windows 7 podpoří českou ekonomiku a vytvoří nová pracovní místa

Nezávislá studie IDC ukazuje, že za každou korunu z hodnoty prodaných licencí Windows 7 utrží české firmy více než 19 korun za své produkty a služby

Microsoft zveřejnil výsledky nezávislé studie společnosti IDC věnované vlivu připravovaného operačního systému Windows 7 na celosvětovou ekonomiku. Z výsledků studie vyplývá, že do konce roku 2010 zajistí Windows 7 práci celkem sedmi milionům lidí v IT odvětví. Podle odhadu IDC pak partneři společnosti Microsoft, výrobci hardwaru, softwaroví vývojáři a poskytovatelé IT služeb vygenerují tržby v celkové hodnotě 320 miliard amerických dolarů.

„V nepříznivé ekonomické situaci je důležitý každý impuls, který přispěje k udržení zaměstnanosti a zvyšování životní úrovně,“ říká Jane Gilson, generální ředitelka společnosti Microsoft Česká republika. „Windows 7 takový potenciál mají, a to i v dlouhodobém hledisku díky celé řadě inovací a zjednodušení práce s osobním počítačem.“

V České republice podle analýzy IDC přispějí Windows 7 k zachování a vytvoření celkem 34 000 pracovních míst v IT oblasti. České firmy přitom na každou korunu, kterou Microsoft utrží za prodej licencí Windows 7, prodají zařízení, software a služby v hodnotě 19,18 koruny. Odhad pozitivního vlivu Windows 7 na českou ekonomiku je dvojnásobný ve srovnání s údaji IDC pro rok 2007, kdy Microsoft na každou korunu svého obratu vytvořil pro české firmy ekonomické příležitosti v hodnotě deseti korun.

„Microsoft díky svým partnerům a úzké spolupráci s lokálními partnery vytvořil silný a životaschopný ekosystém, ze kterého těží nejen česká ekonomika, ale hlavně zákazníci,“ dodává Jane Gilson. „Jsem přesvědčena, že Windows 7 naši spolupráci s českými IT profesionály i obchodníky pomohou ještě prohloubit.“

IDC předpokládá, že se do konce roku 2010 prodá v celé Evropské unii více než 50 milionů kopií Windows 7. Ve stejném období bude s Windows 7 pracovat více než 1,5 milionu zaměstnanců v IT odvětví, to je přibližně 18 procent celkového počtu IT odborníků v zemích EU. Jejich zaměstnavatelé ve spojitosti se zahájením prodeje Windows 7 získají za první rok od uvedení systému tržby v odhadované výši 70 miliard Euro. Největší podíl na tržbách ponesou malé a střední firmy, pro které aktuální ekonomická situace představuje největší hrozbu.

Samotné Windows 7 se přitom budou v roce 2010 na celkové útratě firem i jednotlivců v IT oblasti podílet pouze jedním procentem. Toto jedno procento výdajů ale zajistí práci pro 18 procent zaměstnanců v IT a přispěje k tvorbě nových pracovních míst. IDC odhaduje, že v zemích Evropské unie vznikne v následujícím roce díky Windows 7 až 40 000 nových pracovních příležitostí. Start Windows 7 prospěje i státnímu rozpočtu díky zvýšeným odvodům přímých i nepřímých daní českých firem v oblasti informačních technologií a firem, které moderní technologie využívají a budou nakupovat nový hardware, software a služby spojené se zaváděním nového operačního systému.

O studii IDC
IDC provádí od roku 2002 pravidelné studie ekonomického vlivu IT průmyslu a ekosystému spojeného se společností Microsoft na lokální ekonomiky. Tento vliv tvoří podpora tvorby nových pracovních míst, vznik nových firem a podpora výdajů na IT. Vliv ekosystému spojeného se společností Microsoft analyzuje IDC ve více než 80 zemích od roku 2004. Letošní studie zahrnuje i předpokládaný ekonomický vliv připravovaného operačního systému Windows 7.

Celosvětová zjištění studie IDC:
- 177 milionů kopií Windows 7 se prodá za první rok jejich dostupnosti,
- 18,52 dolaru získají partneři společnosti Microsoft za každý dolar utržený Microsoftem za Windows 7,
- 320 mld. USD utrží ekosystém spojený se společností Microsoft v roce 2010 ve spojitosti s uvedením Windows 7 na trh,
- 19 % IT odborníků bude mít práci spojenou s Windows 7.