Intel - 34nm SSD sníží ceny o 60 procent

22. 7. 2009 14:27    Rubrika: Tiskové zprávy

První 34nm Intel SSD sníží ceny o 60 procent

Intel - 34nm SSD sníží ceny o 60 procent

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost Intel přechází v oblasti výroby svých NAND flash Solid State Drive (SSD) disků k pokročilejší 34nm technologii. Nová výrobní technologie pomůže snížit ceny SSD disků až o 60 %.

MLC (multi-level cell) disk Intel® X25-M SATA SSD je určen pro stolní počítače a notebooky a dodává se v 80GB a 160GB variantách. Díky tomu, že SSD nedisponují žádnými pohyblivými součástkami, nabízejí rychlejší výkon a vyšší energetickou efektivitu i odolnost než klasické pevné disky (HDD). Proto jsou ideální pro milovníky počítačových her, technologické nadšence i běžné uživatele.

„Naším cílem nebylo jen stát se první společností, která při výrobě NAND flash pamětí přejde na 34nm výrobní technologii. Chtěli jsme, aby jejich výkonnost byla stejná nebo vyšší než u 50nm,“ řekl Randy Wilhelm, viceprezident a generální ředitel divize NAND Solutions Group ve společnosti Intel. „Už loni jsme dosáhli průlomu v oblasti SSD disků. Nyní můžeme zákazníkům nabídnout stejný nebo ještě vyšší výkon za mnohem příznivější ceny.”

V porovnání s předchozí 50nm verzí nabízí nový Intel X25-M nižší latenci a rychlejší náhodný zápis za sekundu (IOPS). U tohoto nového SSD disku jde o 25% snížení doby odezvy proti předchozí generaci na 65 ms, což zajistí rychlejší přístup k datům. Oproti 4000 ms u klasického pevného disku HDD jde o výrazný rozdíl.

Rychlost náhodného zápisu je dvakrát vyšší, což je další plus disku X25-M oproti dalším konkurenčním SSD diskům. S výkonem až 6600 4KB zápisů IOPS a až 35 000 čtení IOPS výrazně překonává klasické pevné disky, které fungují jen v rozmezí několika set IOPS. To zajišťuje znatelně rychlejší systém a lepší odezvu aplikací. Tato zlepšení v oblasti doby odezvy a IOPS vyhovují nejen uživatelům stolních PC a notebooků, ale také serverům a pracovním stanicím.

Ceny X25-M 80GB činí 225 USD v množství do 1000 kusů (60% snížení původní ceny, která byla loni stanovena na 595 USD). 160GB verze vyjde na 440 USD (oproti původním 945 USD při prvotním uvedení) v množství do 1000 kusů. Disk X25-M je dodáván ve standardním 2,5palcovém rozměru. Disk X18-M je dodáván v 1,8palcovém provedení a 34nm verze se na trh dostane ještě v tomto čtvrtletí.

Disk X25-M je kompatibilní s klasickými SATA pevnými disky HDD a všemi operačními systémy včetně Windows 7. Intel plánuje uvést aktualizovaný firmware umožňující funkci Trim ve Windows 7 a rovněž nástroj, který uživatelům umožní optimalizovat výkon jejich SSD disku v OS Windows XP a Vista.

Pro více informací o produktové řadě vysoce výkonných SSD disků Intel včetně disku Intel X25-M Mainstream a Intel® X25-E Extreme SATA SSD, určené pro servery, pracovní stanice a použití v podnikové sféře, navštivte www.intel.com/go/ssd.

Tiskové zprávy

Diskuse