Gopas - Digitální fotografie pro každého

28. 7. 2009 14:47    Rubrika: Tiskové zprávy

Digitální fotografie pro každého

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Dostali jste jako dárek digitální fotoaparát, ale využíváte ho pouze v automatickém režimu? Nebo jste se vrátili z dovolené a zjistili, že většina pořízených fotografií je rozmazaných a nepoužitelných? Pro ty, kdo se chtějí dozvědět více a využívat beze zbytku všechny funkce svého digitálního fotoaparátu, jsou určeny speciální nové kurzy Počítačové školy Gopas. „Nemusí se nutně jednat pouze o digitální zrcadlovku, ale i současné kompakty nabízejí řadu nastavení, které je užitečné znát,“ upozorňuje na současné trendy Luboš Žáček z Gopasu.

Digitální fotografie v dnešní době už zcela vytlačily ty klasické, které se nechávaly zpracovávat ve sběrnách nebo tzv. fotokinech. „Situace se zcela obrátila. Ještě před pár lety budil pozornost ten, kdo fotil na digitální fotoaparát, a dnes je to zcela opačně. Dnes tvoří výjimky ti, kdo používají fotoaparáty na kinofilmy,“ říká Luboš Žáček a dodává, že to byl také impuls k tvorbě speciálně zaměřených kurzů. „Na léto jsme připravili speciální kurzy, které se týkají fotografování a zpracování fotografií.“

První z nich je určen všem, kteří se chtějí seznámit s typy fotoaparátů a jejich funkcemi. Na kurzu se účastníci seznámí s pojmy jako je expozice, zoom, priorita času a clona. Naučí se, jak vybrat vhodný fotoaparát, jak exponovat za horších světelných podmínek, a vlastní základy expozice. Druhý kurz pomůže uživatelům digitálních fotoaparátů, kteří svoje fotografie zpracovávají, chtějí je archivovat nebo je dále upravovat pomocí programu Zoner Photo Studio.

„Digitální fotografie jsou součástí našeho života a je velká škoda neovládat základní funkce a možnosti zpracování,“ soudí Žáček z Gopasu. „Stejně jako u počítačů, kdy je dobré je umět uživatelsky ovládat a procovat efektivně, tak je tomu i u digitálních fotoaparátů či zpracování pořízených fotografií. Standardní technické vybavení dnes dovoluje pořizovat, editovat či upravovat fotografie tak, jak by to před pár lety zvládl pouze vyškolený profesionál.“ Fotografické kurzy od Gopasu trvají zpravidla dva dny, během nichž se účastník detailně seznámí s probíraným tématem a vše si vyzkouší i v praxi. „Účastníci používají své vlastní vybavení, takže si učí na svém a poznávají svůj fotoaparát. I při úpravě snímků lektor vyžaduje, aby si účastníci donesli již dříve pořízené fotografie, a ty se během kurzu následně upravují,“ popisuje průběh kurzů Žáček.

Tiskové zprávy

Diskuse