Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FX60

28. 7. 2009 12:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Nejstylovější kompakt má všechno, co potřebujete – je rychlý, má 25mm ultra širokoúhlý objektiv , 5x optický zoom, Inteligentní Auto, POWER O.I.S. a pamatuje si tváře vašich přátel

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FX60

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Skvělé funkce a oslnivý design, který dělá z fotoaparátu exkluzivní doplněk určený pro všechny, kteří si potrpí na kvalitu a styl v každé situaci. Přesně takový je nový přírůstek z prestižní řady Lumix FX – na míle vzdálené od šedého průměru běžných a laciných kompaktů. Vskutku reprezentativní model DMC-FX60 v nezaměnitelných outfitech lákavých barev – od růžové, fialové, zlaté, modré, až po klasickou stříbrnou a černou – dodají lesk vám i každému večírku, kde se objevíte. Fotoaparát je vybaven ultraširokoúhlým objektivem Leica DC s 5x optickým zoomem. V kombinaci s neocenitelnou funkcí Inteligentní Auto, opět dokonalejší díky nové generaci optického stabilizátoru POWER O.I.S., jsou zárukou nejostřejších fotografických „úlovků“ z každé party. Seznamte nový Lumix se svými přáteli, a můžete si být jistí, že s režimem Rozpoznávání známých tváří je ve víru zábavy dokáže spolehlivě identifikovat hned tři. Mimo přátel vám však díky funkcím vysokorychlostní autofokus a rychlý start zaručeně neunikne ani jediný z nejlepších momentů skvělé zábavy. S baterií, která na jedno nabití zvládne vytvořit až 380 snímků, si ji můžete užívat opravdu dlouho a ve velkém stylu.

Krásné a šikovné díky funkcím Inteligentní Auto a Power O.I.S.
Zvenku stylový, uvnitř inteligentní a spolehlivý. Tuto neodolatelnou kombinaci dostal model DMC-FX60 do vínku díky charakteristické a vysoce hodnocené funkci všech fotoaparátů Lumix – režimu Inteligentní Auto. Panasonic ho tentokrát opět zdokonalil o novou generaci optického stabilizátoru POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Díky ní se oba fotoaparáty pyšní dvojnásobnou účinností oproti předcházejícímu stabilizačnímu systému MEGA O.I.S. Chvění, ke kterému běžně dochází při stisku spouště anebo při fotografování za šera s dlouhou expozicí, je novým POWER O.I.S. efektivně potlačené. Výsledkem je výrazně větší množství skutečně ostrých fotografií. Zdokonalený je také oblíbený režim Rozpoznávání známých tváří (Face Recognition ), který dokáže nyní rozpoznat až tři osoby. Pokud tedy chcete mít dokonalý přehled o tom, jak se vaši přátelé bavili, stačí jejich tvář zaregistrovat v paměti fotoaparátu a ten si je najde kdekoli v davu. Koneckonců, v davu se neztratí ani samotný model FX60, který se vyrábí ve stříbrné, černé, růžové, fialové, zlaté a modré barvě . Díky barevnému provedení jsou absolutně nezaměnitelné, a tak je zaručeně rozpoznáte od jiných tenkých a stylových fotoaparátů.

Pohotové díky vysokorychlostnímu autofokusu
Pokud po každé vydařené akci jen s nostalgií vzpomínáte na skutečně vydařené okamžiky, které však nikdo nestihl zvěčnit, potom je tu další důvod, proč si vybrat DMC-FX60 . V jeho výbavě totiž nechybí ani vysokorychlostní autofokus, který dosahuje nejvyšší rychlost ve své kategorii. V kombinaci s rychlým startem – jen 1,1 sekundy – je zárukou maximálně rychlé reakce, takže fotoaparát zachytí i ty nejprchavější momenty a vaši přátelé budou vždy netrpělivě čekat, až se s nimi o záběry podělíte. Ještě předtím jim však cennou fotodokumentaci můžete předvést na 2,7palcovém inteligentním LCD panelu, který poskytuje dynamický a jasný obraz za každých podmínek. Spolehnout se můžete také na dlouhou životnost baterie – díky ní a vysoko energeticky účinnému zpracování obrazu LSI, které zajišťuje procesor Venus Engine V , dokážete na jediné dobití udělat až 380 snímků, takže váš Lumix bude i nad ránem nejčerstvějším členem party.

Doplňující informace o modelech Lumix DMC-FX60
1. Skvělý 25mm širokoúhlý objektiv LEICA DC s 5x optickým zoomem (25-125mm)
a rozlišením 12,1 megapixelu
Model DMC-FX60 s rozlišením 12,1 megapixelu je vybaven skvělým ultraširokoúhlým 25mm objektivem Leica DC VARIO-ELMARIT, který nabízí 5x optický zoom a světelnost F2,8. Objektiv obsahuje 7 prvků v 6 skupinách, včetně 3 asférických čoček s 5 sférickými povrchy. Tento vyspělý objektiv splňuje přísné standardy stanovené společností Leica a nabízí špičkový optický výkon. Společnost Panasonic jako vůbec první výrobce na světě dokázala inkorporovat do fotoaparátu 0,3mm super-tenkou sférickou čočku a 0,3mm tenkou sférickou čočku, jejíž výroba je velice náročná. Díky tomu dosahuje fotoaparát
i navzdory útlému a kompaktnímu tělu úctyhodný výkon 25-125mm. Ultraširoký objektiv dokáže zachytit až dvojnásobně větší prostor než běžný 35mm fotoaparát na kinofilm. Mimo toho je uživatelům v režimu 3 megapixely k dispozici funkce Extra Optický zoom, která rozšiřuje zoom až na 9,8x pomocí středové části objektivu.

2. Vynikající základní výkon – skvělá kvalita obrazu, svižná odezva a zlepšený výkon procesoru Venus Engine V
Společným konceptem, který sdílejí všechny nové produkty LUMIX uváděné na trh v druhé polovině roku 2009, je absolutně jednoduché a pohodlné fotografování. Ve snaze uspokojit největší touhu všech fotografů – nenechat si uniknout ani jedinou příležitost pro skvělé snímky – Panasonic vyvinul velmi rychlý a zároveň přesný autofokus s významným zkrácením startovací doby. Ten je výsledkem množství konstrukčních vylepšení, včetně adaptace ovladače. Optimalizace algoritmů, optimalizace algoritmů a harmonizace zpracujícího softwaru. Uživatelé si tak mohou naplno vychutnat rychlé fotografování,
o kterém se jim v minulosti ani nesnilo. Panasonic také nahradil lineární zpracování paralelním, což umožnilo dosáhnout vysokou rychlost spouštění fotoaparátu – jen 1,1 sekundy.

Při zpracování obrazu jsou chromatický a jasový šum redukované odděleně před a po zpracování signálu. Redukce šumu je dále zdokonalená dvojrozměrným rozdělením šumu na vysokofrekvenční a nízkofrekvenční. Funkce tak dokáže efektivně redukovat nízkofrekvenční šum a minimalizovat nechtěný šum, takže výsledkem jsou krásné ostré fotografie
i videosekvence.

Procesor fungující v režimu multi-tasking je velice rychlý. Časová prodleva závěrky je pouhých 0,006 sekundy, takže si uživatel může být jistý, že mu neunikne prakticky žádný záběr. V režimu sekvenčního fotografování umí FX60 fotografovat rychlostí zhruba 2,3 snímku za sekundu při rozlišení 12,1 megapixelu . V sekvenčním režimu High-Speed dokáže vytvořit neuvěřitelných 10 snímků za sekundu . Režim Flash Burst umožňuje pořizovat sekvenci fotografií s kontinuální podporou blesku .

Navzdory výjimečnému výkonu je procesor energeticky velmi úsporný, na jedno nabití baterie dokáže udělat až 380 snímků (CIPA).

3. Režim iA (Inteligentní Auto) přináší další výhody pro jednoduché fotografování
Krásné fotografie jsou s DMC-FX60 neuvěřitelně jednoduchou záležitostí. Panasonic vybavil tento fotoaparát režimem Inteligentní Auto, který významně zjednodušuje ovládání
a redukuje chyby. V režimu iA udělá fotoaparát všechny nastavení za uživatele a ten se může plně soustředit na kompozici snímku a zachycení vytouženého momentu. Stačí zaměřit a stisknout spoušť. Režim iA byl nyní vylepšen o zdokonalený systém stabilizace obrazu POWER O.I.S. a vylepšenou funkci Rozpoznávání tváří (Face Recognition).

Od samého počátku jsou fotoaparáty Lumix vybaveny systémem optické stabilizace obrazu MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Tato funkce jasně ukázala všem uživatelům fotoaparátů, jak je důležité je vyvažování chvění ruky, a postupně se stala standardem, který přejali i ostatní výrobci fotoaparátů. Systém MEGA O.I.S. prodělal značný vývoj a nyní – pod novým názvem POWER O.I.S. – nabízí dvakrát účinnější redukci chvění než u předchozích modelů.

Třes ruky vzniká při stisknutí spouště nebo při fotografování v nedostatečných světelných podmínkách a projevuje se jako nízkofrekvenční vibrace, na jejíž eliminaci je obzvláště účinný nový POWER O.I.S. Ten výrazně zvyšuje kvalitu snímků pořízených v noci nebo v interiéru, kdy není možné použít blesk, anebo když blesk nechce použít sám fotograf v obavě, že by zkazil atmosféru. Výsledkem jsou nádherné snímky i z momentů, které by dříve byly zobrazeny pouze rozmazaně.

Model DMC-FX60 je vybaven funkcí Rozpoznávání známých tváří , která byla velice populární u předchozích fotoaparátů řady Lumix a zde se dočkala hned několika vylepšení. Pro každou osobu lze registrovat až tři portréty, což výrazně zvyšuje přesnost rozeznání. Pokud se úhel pohledu horizontálně změní, o stejný úhel se natočí i zobrazované jméno, aby bylo možné ho lépe přečíst.

Jakmile vstoupíte do režimu iA, tyto funkce automaticky probíhají současně s dalšími výkonnými asistenčními funkcemi, jako jsou AF Tracking, Intelligent Scene Selector, Intelligent Exposurea Quick AF (AF Tracking, Intelligent Scene Selector, Intelligent Exposure Quick AF) – takže můžete fotit, aniž byste se museli starat o to, či a jak se mění okolní podmínky. Jednoduché, bezproblémové fotografování si můžete vychutnat za každé situace a těšit se z jasných, nádherných snímků.

4. Propojení HD snímků a HD filmů přes VIERA Link
Všechny fotoaparáty řady Lumix pořizují snímky v kvalitě HD (rozlišení 1920 x 1080 pixelů), které se pěkně vyjímají na širokoúhlých (16:9) televizorech HDTV. Nový model DMC-FX60 dokonce dokáže pořizovat dynamická HD videa v rozlišení 1280 x 720 bodů při rychlosti 30 fps. Vedle toho jsou uživatelům k dispozici i formáty WVGA (848 x 480) a běžné VGA (640 x 480) . Díky možnosti HD výstupu si můžete prohlížet videa pořízená fotoaparátem DMC-FX60 velice snadno: stačí připojit fotoaparát k televizoru přes speciální kabel (DMW-HDC2) – kabel je volitelné příslušenství.

Mimo toho je vám k dispozici i software PHOTOfunSTUDIO 4.0, které umožňuje snadné prohlížení a editaci nahraného obsahu. Videa můžete umístit na YouTube, případně si je vypálit na DVD disk a archivovat.

5. Další možnosti zábavy
Nabídka režimů byla rozšířená o režimy „Vysoká Dynamika“ a „Fotorámeček“. Režim Fotorámeček umožňuje pořizovat snímky s dekoracemi připomínajícími rámy – tento režim je vhodný zejména pro fotografie, které chcete někomu věnovat jako dárek. Režim Vysoká Dynamika rovněž umožňuje zachytit scénu s průměrnou clonou i v případech, že scéna obsahuje jak světlé, tak tmavé oblasti. Uživatel má na výběr ze třech možností: standardní, umělecká a černobílá fotografie, přičemž může vybírat podle požadovaného účinku a osobního vkusu.

O dodávaném softwaru PHOTOfunSTUDIO 4.0
Nejnovější verze dodávaného softwaru PHOTOfunSTUDIO 4.0 vám umožňuje prohlížet, editovat a archivovat pořízené snímky a video sekvence daleko snadněji, než tomu bylo kdykoli předtím. Celý proces je navíc podstatně zábavnější. Nový software PHOTOfunSTUDIO 4.0 startuje až 10x rychleji než předchozí verze a snímky registruje 8x rychleji . Grafické uživatelské rozhraní bylo zcela předěláno, takže teď se vyznačuje jednoduchými grafickými prvky, přehledným rozložením i použitím průvodce, díky němuž je ovládání podstatně intuitivnější a velice jednoduché.

Portrétní snímky pořízené funkcí Rozpoznávání tváří jsou uspořádány přehledně ve složce se jménem, které bylo do fotoaparátu zaregistrováno. A nejen to, software je rovněž vybaven zcela nezávislou funkcí Rozpoznávání tváří, která dokáže rozpoznat obličej také na snímcích uložených ve vašem počítači a na základě tohoto kritéria je rychle roztřídit. Až budete chtít najít snímek určité osoby, nemusíte pracně procházet tisícovky fotografií uložených v počítači. Stačí sáhnout do virtuální složky, kterou pro vás připravil software. Stejně tak máte k dispozici prezentace s různými přechodovými efekty, přičemž jako hudbu do pozadí lze použít knihovnu z iTunes. Video sekvence lze nahrávat přímo na YouTube prostřednictvím integrovaného nástroje.

Tiskové zprávy

Diskuse