Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FZ38

28. 7. 2009 12:35    Rubrika: Tiskové zprávy

a novým systémem optické stabilizace obrazu

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-FZ38

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění



Běžný kompakt už nestačí vašim představám? Pořiďte si nový foto&videoaparát Lumix DMC-FZ38 s 18x superzoomem z dílny Panasonic! Nabízí vám možnost fotit s obrovským přiblížením, využívat manuálního nastavování nebo Inteligentní automatiky a je vybaven nejnovější technologií HD videa ve formátu AVCHD se zvukem v kvalitě Dolby Digital. Tento přístroj vyniká výjimečnou rychlostí, zlepšenou stabilizací obrazu POWER O.I.S. a jistě vás zaujme i vylepšenou funkcí Rozpoznávání známých tváří, která si nyní pamatuje více obličejů a umí podle nich fotografie třídit.

Nový model Lumix DMC-FZ38 rozšiřuje populární řadu fotoaparátů FZ, která je pojmem mezi kompakty a již dlouho nastavuje laťku komfortu a kvality focení. Je vybaven širokoúhlým objektivem LEICA DC VARIO-ELMARIT s vysoce světelným 18x optickým superzoomem, který v případě potřeby můžete zvětšit až na hodnotu 35,2x pomocí funkce Extra Optický Zoom. Přejete si s fotoaparátem trochu experimentovat a vyzkoušet umělecké záběry, které vás právě napadly? S FZ38 je to hračka a můžete fotografovat i značně vzdálené scény nebo naopak vytvářet působivé detailní záběry. 27mm širokoúhlý objektiv vám umožní zachytit, cokoli si jen přejete. Shromáždí do záběru bez problémů všechny vaše přátele v restauraci a skvěle zvládá i široké fotografie krajiny.

FZ38 přináší široké spektrum kreativních možností, včetně plného manuálního ovládání. Každou fotografii budete moci promýšlet, plánovat a vytvářet do nejmenšího detailu. Při focení momentek využijete lety prověřený a velice ceněný režim Inteligentní Auto (iA). Ten nyní obsahuje nový systém optické stabilizace obrazu POWER O.I.S. s dvakrát účinnější redukcí chvění než systém minulý. Na jeho nastavení se můžete plně spolehnout a soustředit se jen na získání nejlepších záběrů. Vysokorychlostní autofokus v kombinaci se superrychlým startem garantuje okamžitou reakci a umožňuje zachytit i ty nejprchavější chvíle. Zdokonalená funkce Rozpoznávání známých tváří dokáže v režimu fotografování poznat současně až tři obličeje zároveň a dodá k nim jméno, abyste je později mohli snadno vyhledat.

Pro spuštění záznamu HD videa stačí stisk jediného tlačítka. Ze snímku do rodinného alba se může rázem stát videoklip, kterým si pak můžete kdykoliv připomínat nejoblíbenější momenty. Kartu se záznamem lze vložit do slotu v televizoru Panasonic VIERA Full HD a pohodlně si prohlížet fotografie i HD videa na velké štíhlé obrazovce. Anebo je možné fotoaparát připojit k televizi kabelem mini-HDMI a pak přehrávání obsahu ovládat dálkovým ovladačem od televize.

Pokud nechcete neustále řešit, zda baterie u fotoaparátu vydrží dostatečnou dobu, tak je DMC-FZ38 model přesně pro vás. Baterie se zvýšenou kapacitou zajistí, že na jediné nabití pořídíte až 470 snímků. Foto&videoaparát je osazen inteligentním LCD panelem s úhlopříčkou 2,7 palce a s širokým úhlem pohledu.

Doplňující informace o modelu Lumix DMC-FZ38:
1. Nová generace AVCHD Lite a iA nabízejí zcela novou úroveň HD video sekvencí
Poptávka po digitálních fotoaparátech, které dokáží pořizovat videosekvence v rozlišení HD, vzrostla s rozšířením HD televizorů a nových technologií video záznamu. Kromě záznamu ve formátu Motion JPEG nyní nový model DMC-FZ38 nabízí HD video ve formátu AVCHD Lite. V rozlišení HD dokáže zaznamenat téměř dvojnásobnou délku videa než dřívější modely ve formátu JPEG. Model FZ38 je rovněž vybaven funkcí Dolby Digital Scene Selector, která umožňuje pořizování vysoce kvalitního audio záznamu adekvátně doplňujícího špičkový obraz.

Oblíbený režim iA (Inteligentní auto) byl nyní rozšířen i na nahrávání videa. Nový systém stabilizace obrazu POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) zabraňuje rozechvění obrazu a je plně funkční i při nejvyšším přiblížení. Funkce Rozpoznávání známých tváří dokáže rozpoznat v záběru předem registrovaný obličej a podle něj nastavit zaostření, clonu, kontrast, barevné podání a další detaily, takže si můžete být jisti, že takový záběr vždy vyjde v té nejvyšší kvalitě. Fotoaparát průběžně kontroluje intenzitu okolního světla a podle toho dynamicky nastavuje clonu tak, aby se předešlo jakýmkoli světelným nevyváženostem. Fotoaparát je vybaven řadou přednastavených režimů (normální, portrét, makro, krajina, nízké osvětlení), mezi nimiž dokáže průběžně automaticky přecházet tak, aby vizuální kvalita výstupu byla co nejvyšší.

Nahrávání videa se spouští speciálním tlačítkem na zadním panelu fotoaparátu, což se ukazuje jako velice rychlé a pohodlné řešení. Mnozí uživatelé jistě ocení i to, že nastavení fotoaparátu se přenáší mezi režimy, tedy z fotografie do videosekvencí a naopak. Stejně tak je ve video režimu k dispozici výkonný 18násobný superzoom, přičemž navíc je tu funkce větrného filtru Wind Cut, která efektivně blokuje okolní šum větru. FZ38 je vybaven barevným režimem a 18 různými scénickými režimy. Při nahrávání ve formátu AVCHD lze vybírat ze třech nastavení kvality: SH (17Mbps), H (13Mbps) a L (9Mbps).

2. 27mm širokoúhlý objektiv LEICA DC s 18násobným superzoomem a POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer)
DMC-FZ38 je vybaven 27mm širokoúhlým objektivem LEICA DC VARIO-ELMARIT se světelností F2,8 výkonným 18násobným superzoomem (ekvivalent 27-486mm na tradičním 35mm fotoaparátu na kinofilm) a CCD snímačem o rozlišení 12,1 megapixelu, přičemž to vše se vešlo do velice kompaktního těla. Objektiv obsahuje 11 prvků v 8 skupinách, včetně 3 asférických čoček a 2 čoček ED. Právě posledně zmíněné čočky výrazně minimalizují chromatickou chybu, která se často vyskytuje ve snímcích pořizovaných širokorozsahovými objektivy. Špičková optika je zárukou vynikající kvality, zcela v souladu s přísnými standardy společnosti LEICA. Široké rozpětí zoomu od 27 do 486mm (18násobný zoom) nabízí dostatečnou kapacitu pro dynamické záběry krajiny i pro detailní snímky vzdálených předmětů z různých úhlů. Výkon tohoto úžasného zoomu lze využít také v průběhu nahrávání videa.

Navíc v rozlišení 3 megapixely lze použít funkci Extra Optický Zoom, jež využívá středové části CCD a objektivu a nabízí další zvětšení, a to až na hodnotu 35,2x.

Nový systém POWER O.I.S je vysoce efektivní i při použití toho největšího zoomu, díky čemuž je možné fotografovat na dálku bez použití stativu.

3. Vynikající základní výkon – skvělá kvalita obrazu, vynikající rychlost, špičkový výkon procesoru Venus Engine HD
Společným konceptem, který sdílejí všechny nové produkty LUMIX uváděné na trh v druhém pololetí roku 2009, je naprosto hladký a bezproblémový provoz, který je základním předpokladem pohodlného fotografování. Ve snaze uspokojit nejvyšší touhu všech fotografů a nenechat si uniknout jedinou příležitost pro skvělý snímek, se výrobce vrátil k základům a vyvinul špičkový, velmi rychlý autofokus (dvakrát rychlejší než u DMC-FZ28) při současném významném zkrácení startovací doby.

Aby byl tento velice rychlý autofokus vůbec možný, bylo třeba provést řadu konstrukčních vylepšení, včetně adaptace ovladače, optimalizace algoritmů a harmonizace zpracujícího softwaru. Výsledkem je velice rychlý, leč zároveň přesný autofokus, díky němuž si uživatelé mohou plně vychutnat rychlé fotografování, o němž se jim v minulosti ani nezdálo. Panasonic rovněž nahradil lineární zpracování zpracováním paralelním, což umožnilo dosáhnout vysoké rychlosti spouštění fotoaparátu – ta činí pouhých 1,2 sekundy, což představuje oproti předchozím modelům zlepšení o plných dvacet procent.

Rychlý a vysoce výkonný procesor Venus Engine HD doznal také změn, aby byl schopen pořizovat vysoce kvalitní HD video ve formátu AVCHD Lite. Díky dvěma CPU má Venus Engine HD oproti předchozím modelům zhruba 2,4násobně vyšší výkon, což se projevuje zejména v režimu kamery.

Při zpracování obrazu jsou chromatický a jasový šum redukovány separátně před a po zpracování signálu. Redukce šumu je dále zdokonalena dvojrozměrným rozdělením šumu do vysoko-frekvenčního a nízko-frekvenčního šumu. Funkce pak dokáže efektivně redukovat pouze nízko-frekvenční šum, minimalizovat nechtěný šum, čehož výsledkem jsou krásné a ostré fotografie i videosekvence.

Procesor fungující v multi-tasking režimu je velice rychlý. Časová prodleva závěrky je pouhých 0,007 sekundy, takže si uživatel může být jistý, že mu neunikne prakticky žádný, ani ten nejnáhodnější záběr. V režimu sekvenčního fotografování umí FZ38 fotografovat rychlostí zhruba 2,3 snímku za sekundu při plném rozlišení 12,1 megapixelu . V sekvenčním režimu High-Speed dokáže pořídit neuvěřitelných 10 snímků za sekundu a režim Flash Burst umožňuje pořizovat sekvenci fotografií s kontinuální podporou blesku .

Navzdory výjimečnému výkonu je tento procesor rovněž energeticky velice úsporný, a to do takové míry, že na jedno nabití baterie lze pořídit až 470 snímků (CIPA) .

4. Další vývoj režimu iA (Inteligentní auto)
S DMC-FZ38/F735 jsou krásné fotografie něčím naprosto neuvěřitelně jednoduchým. Panasonic vybavil tento fotoaparát svým režimem Inteligentní auto (iA), který významně usnadňuje ovládání a redukuje chyby. V režimu iA udělá fotoaparát všechno za uživatele a ten se může plně soustředit na kompozici snímku a zachycení jedinečného okamžiku. Stačí zaměřit a stisknout spoušť. Tento režim byl nyní vylepšen o zdokonalený systém optické stabilizace obrazu POWER O.I.S. a vylepšenou funkci Rozpoznávání známých tváří (Face Recognition).

Řada fotoaparátů LUMIX maximálně využívá špičkových optických technologií, které Panasonic vyvinul v uplynulých letech. Od samého počátku jsou fotoaparáty Lumix vybaveny systémem optické stabilizace obrazu MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer). Tato funkce jasně ukázala všem uživatelům fotoaparátů, jak důležité je vyvažování chvění ruky a postupně se stala standardem, který přejali i ostatní výrobci fotoaparátů. Systém MEGA O.I.S. prodělal značný vývoj a nyní – pod novým názvem POWER O.I.S. – nabízí v modelu FZ38 dvakrát účinnější redukci chvění než u předchozích modelů.

K chvění ruky dochází při stisknutí spouště nebo při fotografování v noci a projevuje jako nízko-frekvenční vibrace, na jejíž eliminaci je obzvláště účinný nový POWER O.I.S. To výrazně zvyšuje kvalitu snímků pořízených v noci nebo v interiéru, kdy není možné použít blesk, anebo kdy blesk nechce použít sám fotograf v obavě, aby neztratil atmosféru snímku. Výsledkem jsou nádherné snímky i ze situací, které by dříve byly zobrazeny pouze rozmazaně.

Model FZ38 je vybaven funkcí Rozpoznávání tváří , která si dokáže tváře „pamatovat“. Jakmile fotoaparátem vyfotíte něčí tvář vícekrát, fotoaparát vás vyzve, abyste ji registrovali. Pak, až se dotyčná tvář znovu objeví v hledáčku, fotoaparát zobrazí její jméno a v případě fotografování skupiny osob zaměří na tuto tvář autofokus tak, aby vyšla jasná a ostrá. Tímto způsobem lze registrovat až šest osob, přičemž tři dokáže fotoaparát rozpoznat zároveň. Pro každou osobu je možné registrovat tři snímky, což výrazně zvyšuje přesnost detekce. V případě, že dojde k horizontální změně pohledu, změní se i zobrazené jméno tak, aby bylo lépe čitelné.

Rovněž je možné zadat věk registrovaného člověka, takže lze fotografie označit jak jménem, tak věkem. Pokud v tomto režimu registrujete děti mladší 3 let, fotoaparát automaticky přejde do dětského režimu, kdykoli se toto dítě objeví v záběru. Při přehrávání pořízených snímků si můžete zvolit, že se vám zobrazí pouze snímky obsahující konkrétní tvář. Stejně tak lze ze snímků určité konkrétní osoby vytvořit prezentaci. Díky této funkci Rozpoznávání známých tváří je třídění snímků pro účely archivace neobyčejně snadné. Funkce AF sledování pohybu (AF Tracking) umožňuje zaměřit se na libovolný objekt a sledovat jej i v pohybu – díky tomu je možné pořídit krásné, ostré a jasné snímky i při nenadálých okolnostech. Stačí zaměřit fotoaparát na cíl a stisknout spoušť.

Kromě výše popsaných vyspělých funkcí je režim iA vybaven zásadními funkcemi, které uživatel v dobrém digitálním fotoaparátu dnes vyžaduje. K nim patří inteligentní ISO, které upravuje citlivost dle potřeby a zabraňuje rozmazání snímků při pohybu předmětu. Inteligentní expozice zase optimalizuje velikost clony pro každou část snímku, čímž se zabraňuje vypáleným plochám a nebo tmavým místům bez kresby a je zajištěno optimální odstupňování detailů. Fotoaparát je vedle toho vybaven funkcí automatické kompenzace protisvětla, jež se aktivuje, kdykoli fotoaparát zjistí, že fotografovaný předmět je podsvícen. Fotoaparát je vybaven funkcí Inteligentní výběr scény – ta v závislosti na aktuální situaci dokáže automaticky vybrat z pěti nejčastějších situací: portrét, noční portrét, krajina, noční krajina a makro.

Systém Quick AF předostření dokáže udržet zaostření na předmět, když je přístroj v režimu snímání, ještě předtím, než je spoušť namáčknuta. To přináší značné zdokonalení výkonu, neboť zaostření je vždy blízko předmětu, čímž se minimalizuje čas nutný pro samotné zaostření. Všechny tyto užitečné funkce se aktivují velice jednoduše – stačí přejít do režimu iA.

5. HD snímky a HD videa snadno přes VIERA Link
Fotografie i HD video pořízené ve formátu AVCHD Lite fotoaparátem FZ38 a uložené na paměťovou kartu SD si lze prohlížet na televizoru Panasonic VIERA TV s HD rozlišením. Stačí jednoduše vložit kartu do slotu SDHC/SD v televizoru VIERA nebo přehrávači Blu-ray disků DIGA a můžete bez problémů přehrávat foto i HD video obsah. Rovněž lze použít kabel mini-HDMI, který je součástí volitelného příslušenství. Pokud fotoaparát připojíte tímto kabelem k televizí, lze pak přehrávat obsah z fotoaparátu přímo na obrazovce. Tak maximálně využijete funkcí pro přehrávání, jimiž nový model fotoaparátu disponuje: můžete snímky zobrazovat jako prezentaci, případně využít kalendáře atd. Vše se velice snadno ovládá dálkovým ovladačem od televizoru.

Vedle toho je vám k dispozici i software PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition, který umožňuje snadné prohlížení a editaci nahraného obsahu. Svá videa můžete pak umístit na YouTube, případně si je vypálit na DVD disk a archivovat.

6. Intuitivní manuální ovládání a tvůrčí možnosti
Koncept DMC-FZ38 se rozhodně nevyčerpává nahráváním videosekvencí v režimu HD. Kromě možnosti pořizování videosekvencí – kterou ostatně najdeme i u jiných fotoaparátů – je DMC-FZ38 vybaven kreativním režimem, který uživateli dává možnost nastavit clonu i rychlost závěrky manuálně, což přispívá ke kvalitě záznamu. Změnou rychlosti závěrky lze dosahovat v režimu Video zvláštních efektů, což uživatel ocení zejména při zachycování rychle se pohybujících předmětů. Možnost ovládat manuálně clonu zase uživatel ocení při fotografování objektů v různé vzdálenosti, kdy je třeba upravit hloubku ostrosti daného fotografovaného předmětu. Tvůrčí režim poskytuje uživateli podstatně širší spektrum výrazových možností.

Režim Mé barvy (My Color), který se těšil takové oblibě u fotoaparátů Lumix G je zvláštní režim, který umožňuje uživateli popustit uzdu svým tvůrčím schopnostem. V tomto režimu lze volně nastavovat barvu, jas, sytost, přičemž nastavení se okamžitě zobrazuje na monitoru. Vytváření zajímavých, výrazných snímků je díky tomu podstatně snazší, ale i zábavnější. Uživatel má možnost upravit nastavení podle aktuálních podmínek nebo svého výrazového záměru.

Nabídka režimů byla rozšířena o režim Vysoká dynamika (High Dynamic). Tento režim umožňuje zachytit scénu s přiměřenou clonou i v případech, že scéna obsahuje jak rozsáhlé světlé, tak tmavé oblasti. Uživatel má na výběr ze tří možností: standardní, umělecká fotografie a černobílá fotografie, přičemž může vybírat podle požadovaného účinku a osobního vkusu.

O dodávaném softwaru PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition
Nejnovější verze dodávaného softwaru PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition vám umožňuje prohlížet, editovat a archivovat pořízené snímky a video sekvence daleko snadněji, než tomu bylo kdykoli předtím. Celý proces je navíc podstatně zábavnější. Nový software startuje až 10x rychleji než předchozí verze a snímky registruje 8x rychleji . Grafické uživatelské rozhraní bylo zcela předěláno, takže teď se vyznačuje jednoduchými grafickými prvky, přehledným rozložením i použitím průvodce, díky němuž je ovládání podstatně intuitivnější a velice jednoduché.

Fotografie a videa můžete snadno prohlížet nebo archivovat do počítače propojením pomocí USB kabelu a použitím instalovaného softwaru PHOTOfunSTUDIO 4.0 HD Edition. V tomto softwaru můžete editovat nebo odstraňovat nechtěné části videoklipů pořízené ve formátu AVCHD Lite. Tyto obsahy mohou být přímo vypáleny na DVD nosič a prohlíženy na Blu-ray přehrávačích DIGA. Nebo také můžete tento software použít k převodu záznamu do formátu MPEG2 a vypálení na DVD nosič .

Portrétní snímky pořízené funkcí rozpoznání tváře jsou uspořádány přehledně v jedné složce podle jména, které bylo ve fotoaparátu zaregistrováno. A nejen to, software je rovněž vybaven zcela nezávislou funkcí Rozpoznávání tváří, která dokáže rozpoznat konkrétní tvář na snímkách uložených ve vašem počítači a na základě tohoto kritéria je rychle roztřídit. Až pak budete chtít najít snímek určité osoby, nemusíte pracně procházet tisícovky fotografií uložených v počítači, nýbrž sáhnete do virtuální složky, kterou pro vás software připravil. Stejně tak máte k dispozici prezentace s různými přechodovými efekty, přičemž jako hudbu do pozadí lze použít knihovnu z iTunes. Video sekvence lze nahrávat přímo na YouTube prostřednictvím integrovaného nástroje.

Tiskové zprávy

Diskuse