Prezident Barack Obama obsluhoval chirurgického robota

4. 8. 2009 20:43    Rubrika: Tiskové zprávy

Prezident Barack Obama obsluhoval robota

Prezident Barack Obama obsluhoval chirurgického robota

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Představil se v nevšední roli chirurga, když koncem července během své cesty po státě Ohio spolu s jeho guvernérem Tedem Stricklandem navštívil i Clevelandskou kliniku.

V operačním sále Institutu srdečních a cévních chorob této kliniky si mohl vlastnoručně vyzkoušet v současné době nejmodernější robotický chirurgický systém i prezentace jeho konkrétního nasazení při operaci srdeční chlopně, která zkracuje dobu pacientova zotavování a snižuje náklady. Tento víceramenný chirurgický robot dokáže za navigace lékaře operovat pacienty.
Clevelandská klinika, situovaná v Clevelandu v Ohiu, provedla s 99% úspěšností již zhruba 500 robotem asistovaných operací a patří v této oblasti k předním lékařským pracovištím ve Spojených státech i v celosvětovém měřítku. Je neziskovým víceoborovým akademickým zdravotním centrem, které spojuje klinickou a nemocniční péči s výzkumem a vzděláváním.
Klinika byla založena v roce 1921 a k jejím pozoruhodnostem patří rovněž systém odměňování. Lékaři zde dostávají pouze plat, tedy bez prémií a jiných finančních stimulů za počet prováděných procedur nebo počet sledovaných pacientů. Každý lékař má smlouvu na jeden rok a její obnovení je založeno na dosažených výsledcích. I to byl jeden z důvodů návštěvy Baracka Obamy na tomto pracovišti, neboť se zde mimo jiné zajímal také o názory lékařského personálu na zdravotní reformu v USA.
Takzvaná roboticky asistovaná chirurgie se dnes celosvětově využívá zejména k operacím onkologických onemocnění, například v oblasti močového ústrojí, ale i ke gynekologickým zákrokům či operacím střev. V České republice jsou již tyto unikátní robotické systémy s příznačným označením da Vinci nasazeny na osmi operačních sálech významných nemocnic a také ony přispívají k modernizaci našeho zdravotnictví.

Jako první zavedla u nás operaci pomocí robota v roce 2005 pražská Nemocnice Na Homolce. Lékaři se shodují, že se jedná o revoluční metodu, obdobnou zavedení laparoskopie, tedy o tzv. operaci "klíčovou dírkou". Místo řezu skalpelem postačí totiž díky moderní technologii několik malých vpichů. Mezi operatéra a pacienta navíc vstupuje počítačem ovládané zařízení, které usnadňuje lékaři provedení výkonu. Ve světě těchto robotizovaných zařízení v současné době pracuje kolem 1200.

Chirurgické výkony, prováděné minimálně invazivním způsobem – tedy bez velkých jizev na těle pacienta - jsou šetrné k pacientovi a mohou vést například k úplnému a trvalému odstranění nádoru či k funkčně dokonalé rekonstrukci srdeční chlopně či aorty. Pacient má minimální krevní ztráty, minimální potřebu léků (tišících bolest či likvidujících zbytky nádoru). Jeho hospitalizace a následná rekonvalescence je maximálně zkrácena, pacient v krátké době po operaci přechází do normálního osobního i pracovního života.

Tiskové zprávy

Diskuse