Gopas - Ondřej Ševeček k Windows 7

6. 8. 2009 19:18    Rubrika: Tiskové zprávy

Domácí uživatelé si musejí počkat do října

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Softwarový gigant, firma Microsoft, včera poprvé zpřístupnil širší veřejnosti svůj nejnovější operační systém Windows 7. Od včerejška si ho totiž už budou moci stáhnout k testování vývojáři a IT specialisté vlastnící Technet, nebo MSDN předplatné. Jedná se tak celosvětově o prvních několik desítek tisíc uživatelů, kteří budou mít systém k dispozici.
Již od 25. července ho mohou instalovat významní dodavatelé hardware (OEM). Ti ho získali již dva dny po ukončení jeho vývoje. Prvním dnem začíná dlouhé pozvolné rozšiřování systému mezi různé skupiny uživatelů. Hned druhý den přichází na řadu podnikoví zákazníci, majitelé Software Assurance a programů Volume License.
Oficiální uvedení produktu v krabicové a OEM verzi pro koncové zákazníky je stanoveno na 22. října. To je až několik týdnů po dokončení všech překladů (1. října). Zákazníci se tedy mohou těšit na plně českou verzi Windows 7 již k tomuto datu.
Microsoft s uvedením Windows 7 takto přichází ani ne tři roky po předchozí verzi Windows Vista. „Relativně rychlé vydání novinky je tlačeno mimo jiné i faktem, že již v dubnu skončila hlavní fáze podpory Windows XP (Mainstream Support),“ vysvětluje Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas. „Pro starší systémy již nebudou vycházet žádné Service Packy a Windows Vista a 7 jsou tedy jedinou cestou, jak zákazníci mohou získat nové funkce a podporu software a hardware.“
„Je na co se těšit. Nový operační systém nabízí vylepšenou stabilitu a podporu hardware, výrazně vylepšené uživatelské rozhraní a lepší kompatibilitu se staršími aplikacemi, včetně virtualizace. Naše dlouhodobé testy i v ostrém provozu (beta, RC) ukazují zvláště velké vylepšení výkonu na stejném hardware oproti starším Vista,“ popisuje svoje zkušenosti Ševeček.
S příchodem bezpečnostních novinek a mnoha pokročilých funkcí jsou také spojeny některé problematické otázky. „Windows 7 například nabízí velice silné transparentní šifrování dat na (i výměnných) discích, přihlašování hardware předměty i biometrickými metodami. Jednoduchou a robustní ochranu tak poskytuje nejen legitimním uživatelům,“ říká Ondřej Ševeček z Gopasu a dodává, že se s tím ovšem musí stále častěji vyrovnávat i justice. „Nedávno se to ostatně ukázalo v široce diskutovaném případu „počítačových pirátů z Akademie věd“, které nebylo možno odsoudit kvůli nepřístupnosti zašifrovaných dat.“

Tiskové zprávy

Diskuse