Vyvarujte se odposlechu dat na optických kabelech

12. 8. 2009 15:50    Rubrika: Tiskové zprávy

S přenosem informací pomocí veřejných sítí, který je v dnešní době naprostým standardem, souvisí i jeho zabezpečení. Možná bezpečností rizika, odposlechy dat na optických kabelech nebo další hrozby komunikace po sítích jsou náplní zcela jedinečného semináře, který pořádá Počítačová škola Gopas spolu se společností idQuantique, jež je průkopníkem kvantové kryptografie a firmou L2K.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„O kvantové kryptografii se v poslední době mluví jako o možném léku na zabezpečení přenosu zpráv. Zatímco klasická kryptografie k zamezení zjištění obsahu přenášených zpráv používá nejrůznější matematické modely, kvantová kryptografie využívá zákonů fyziky, konkrétně chování jednotlivých fotonů,“ říká Luboš Žáček z Počítačové školy Gopas a dodává, že se kvantová kryptografie nejčastěji používá pro distribuci klíčů mezi dvěma stranami.

Seminář je rozdělen na tři hlavní části, ve kterých se probere jak problematika kryptování, tak i porovnání šifrování ve vrstvách a správa klíčů v klasické i kvantové kryptografii. „Závěr semináře je věnován praktické ukázce, kdy budou předvedeny rozšířené algoritmy šifrování včetně podrobností o šifrování na tzv. vrstvě 2,“ upozorňuje Žáček a podle jeho slov nebude chybět ani praktická demonstrace šifrátorů pro optiku a odposlech optiky.

Švýcarská společnost id Quantique je světovým lídrem v komerčním nasazování kvantové kryptografie a jako první přinesla tuto novou technologie v roce 2001 na trh. Od té doby zaujímá přední místo ve vývoji této technologie. Společnost mimo jiné získala ocenění European Innovation, které uděluje evropská mutace Wall Street Journal za průkopnickou práci na poli kvantové kryptografie. „Leonard Widmer, zástupce společnosti id Quantique, v rámci semináře představí zařízení, které slouží k šifrování a provede i praktickou ukázku,“ dodává Luboš Žáček z Počítačové školy Gopas.

Tiskové zprávy

Diskuse