Kingston - paměti DDR3 HyperX Dual-Channel 2133MHz

14. 8. 2009 21:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Průvodce pro méně schopné výrobce, jak přežít na trhu s paměťovými produkty

Kingston - paměti DDR3 HyperX Dual-Channel 2133MHz

Co podstatného nám zůstane v paměti, až se ohlédneme za rokem 2009 na trhu s komponenty? Bude to rok, kdy skončí velká nadprodukce, nebo dokonce dojde k drastickému nedostatku komponentů? Budeme se s odstupem času radovat ze zvýšení cen, nebo se vztekat, že dotace zkazily obchody na konci roku?
Možná, že si na tento rok prostě vzpomeneme jako na rok, kdy jsme se naučili, jak přežít v dobách nejistoty…
Výrobcům paměťových čipů, ať už DRAM nebo NAND, se zdá být jasné, že tento rok bude mnohé záležet na risk managementu. To v podstatě znamená snížení cen, řízení toku peněz, kontrolu návratnosti kapitálu a snahu o návrat k čistému zisku. Obrazně řečeno, možná se jen musíme trochu vypotit, abychom přežili horečku a uzdravili se.
Toho se ovšem nedosáhne bezmyšlenkovitým zvýšováním produkce, jaké zachvátilo toto odvětví v nedávné minulosti. V důsledku toho se pozastavila výroba nových waferů (snížil se počet nových typů paměťových plátů, které byly předány do výroby), investiční plány šly k ledu a navrhované výdaje na výzkum a vývoj se nyní intenzivně přezkoumávají.
A výsledek? V porovnání s minulým rokem je k dispozici méně komponentů a v jednom specifickém segmentu, trhu s paměťovými produkty, hrozí závažný nedostatek. Kvůli omezení výdajů na nové technologie nejsou všichni výrobci DRAM pamětí schopni zajistit přechod od běžných DDR2 čipů k nastávající technologii DDR3. A co víc, zvýšená poptávka po systémech založených na DDR3 v druhé půlce roku 2009 by mohla mnohé výrobce zastihnout v nedbalkách. I přesto se však zdá, že předpovídat rozsáhlý nedostatek v celém odvětví je trochu předčasné.
Neměli bychom zapomenout na to, že se nejedná o pouhý přechod z vyváženého trhu k nedostatkové krizi. K nedávným omezením výroby došlo na trhu, který už po několik let zažíval masivní nadprodukci. Těm, kdo se obávají, že dojdou zásoby, lze jedině doporučit, aby si pečlivě prověřili své dodavatele paměťových produktů. Finanční stabilita, podíl na globálním trhu, zavedená značka a dobře rozvržená síť distributorů – to jsou indikátory, na které je dobré zaměřit pozornost. Držte se renomovaného výrobce pamětí, který i v období nedostatku může garantovat trvalou dostupnost svých produktů díky pevným obchodním vztahům. Například ve společnosti Kingston Technology Europe jsme zásadu “odešleme tentýž den“, která se vztahuje na všechny naše produkty, dokázali dodržet v průměru ve více než 90% případů během Q2 09 a stejný výkon při dodávkách pro naše prodejní partnery očekáváme i v Q3.
Burzovní trh, který byl v minulosti dotován výrobci pamětí ve snaze odplavit nadbytečnou produkci, nyní čelí dalším překážkám, které znemožňují dosáhnout dobrých výsledků. Důvodů je několik: už žádná nadprodukce pamětí, už žádné lehce získané peníze k finacování rychlých obchodů, a v neposlední řadě, už není žádná chuť nějakým neukázněným způsobem vydělat “hned teď”. Takové časy definitivně skončily!