Ochrana před hrozbami sociálního inženýrství

25. 8. 2009 13:33    Rubrika: Tiskové zprávy

Internet Explorer 8 nejlépe chrání před hrozbami sociálního inženýrství

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nové nástroje v prohlížeči Internet Explorer 8 podle nezávislého průzkumu nabízejí nejvyšší ochranu před podvodnými stránkami a škodlivým softwarem

Uživatele internetu dnes nejvíce ohrožuje sociální inženýrství, tedy pokusy podvést uživatele. Microsoft proti této hrozbě prostřednictvím svých nástrojů a produktů dlouhodobě bojuje. A úspěšně, jak dokládá nejnovější studie nezávislé organizace NSS Labs, která se zaměřuje na testování a certifikaci bezpečnostních produktů. Samotný Internet Explorer 8 bez jakýchkoliv dalších bezpečnostních aplikací odhalil 81 procent všech útoků spoléhajících na metody sociálního inženýrství. To je třikrát více než druhý nejúspěšnější webový prohlížeč v testu. Ani jeden z konkurenčních webových prohlížečů nepřesáhl hranici 30 procent odhalených hrozeb.

„Internet Explorer je nejrozšířenější webový prohlížeč a nás nesmírně těší, že jeho nejnovější verze je podle objektivního hodnocení tím nejbezpečnějším, co mohou lidé na internetu používat,“ říká Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

Filtr proti podvodům
Internet Explorer 8 využívá pro zajištění bezpečnosti svých uživatelů technologii SmartScreen Filter, která vychází z úspěšné funkce Phishing Filter. Ta byla použita u předchozí verze webového prohlížeče společnosti Microsoft, která chránila uživatele před phishingem – pokusy o podvodné přesměrování na nebezpečné webové stránky. SmartScreen Filter přidává ochranu před škodlivými kódy, které slouží k napadení počítače. Pokud systém zaznamená pokus o stažení programu ze serveru, který šíří škodlivý software, okamžitě akci přeruší a informuje uživatele o riziku.

„Podvratné aktivity na internetu se soustředí na manipulaci s uživateli a snahu získat přístup k jejich osobním údajům pro následné zneužití. Navíc jsou tyto útoky skryté tak, aby uživatel o ničem nevěděl. K útokům často slouží sociální sítě plné odkazů na rizikové stránky nebo odkazy na phishingové stránky zasílané v e-mailech,“ vysvětluje Lukáš Křovák. „ Používat webový prohlížeč, který tato rizika nejlépe omezuje, je tak nesmírně důležité, a proto všem našim zákazníkům doporučujeme instalaci Internet Exploreru 8.“

Miliony chráněných uživatelů
Za první čtyři měsíce dostupnosti Internet Exploreru 8 zabránila funkce SmartScreen Filter více než 80 milionům pokusů o napadení osobních počítačů škodlivými kódy. V průměru každý čtyřicátý uživatel IE8 se každý týden setká s jedním pokusem o napadení, jako škodlivý označí SmartScreen Filter každý dvoustý pokus o stažení softwaru z webu. Schopnost Internet Exploreru 8 odhalovat hrozby na webu se s časem výrazně zvyšuje. Od prvního testu vývojové verze IE8 v lednu 2009 do poslední studie z letošního srpna došlo k 12% zvýšení počtu rozpoznaných rizik. Všechny ostatní testované prohlížeče, včetně Firefoxu a Opery, ve stejném období část své schopnosti chránit uživatele před škodlivými kódy na internetu ztratily.

Obdobně efektivní je Internet Explorer 8 i u pokusů o přesměrování uživatele na podvodné webové stránky, kde jeho účinnost dosahuje 83 procent. Od uvedení funkce Phishing Filter v Internet Exploreru 7 zabránily webové prohlížeče společnosti Microsoft více než 125 milionům pokusů o přesměrování uživatelů na rizikové weby.

Plné znění reportu organizace NSS Labs najdete na stránkách: http://nsslabs.com/browser-security-malware-3Q2009. Informace o bezpečnostních funkcích Internet Exploreru 8 najdete na: http://www.microsoft.com/cze/windows/internet-explorer/features/stay-safer-online.aspx?tabid=2&catid=1.

Tiskové zprávy

Diskuse