Digitální zdrcadlovky Sony DSLR A500 a A550

27. 8. 2009 16:41    Rubrika: Tiskové zprávy

Zachyťte vše v těch nejlepších detailech novými DSLR fotoaparáty Sony!

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Digitální zdrcadlovky α 500 a α 550 se snadno používají, nabízejí funkci Live View a samozřejmě vynikající kvalitu snímku

- Nový CMOS snímač s efektivním počtem megapixelů 12,3/14,2 (α 500/ α 550)
- Inovovaný procesor BIONZ pro dokonalé detailní snímky s nízkou úrovní šumu a vysokou citlivostí ISO až 12800
- Rychlé souvislé fotografování až 5 snímků za sekundu
(s optickým hledáčkem) a 7 snímků za sekundu v režimu Speed Priority (pouze α 550)
- Rozšířená funkce Quick AF Live View zachycuje rychle se pohybující objekty, a funkce Face Detection zaručuje opravdu krásné portréty
- Třípalcový výklopný (180°) displej Xtra Fine LCD (α 550) a rozhraní pro jednoduché fotografování
- Ruční režim Focus Check Live View pro přesné a pohodlné zaostření a kompozici
- Automatický režim HDR pro vysoký dynamický rozsah snímané scény
- Nejlepší životnost ve své třídě (1 000 snímků – α 500)
- výstup HDMI™ a BRAVIA™ Sync pro ovládání funkcí přehrávání pomocí dálkového ovladače televizoru

Dva výkonné DSLR fotoaparáty Sony s řadou funkcí umožňují pořizovat překrásné snímky, bezstarostné rodinné portréty, zachycovat fantastické momentky z prázdnin i dějem nabité scény snadněji než kdykoliv dříve.

Fotoaparáty DSLR-A500 (12,3 megapixelů) a DSLR-A550 (14,2 megapixelů) jsou vybaveny moderní technologií Sony.

Srdcem obou fotoaparátů je nový snímač Exmor™ CMOS, který zaručuje vytvoření snímků s nízkou úrovní šumu, jemnými detaily a živými barvami. Tento moderní snímač (vycházející z výkonných on-chip technik potlačení šumu s full-frame DSLR-A900) pracuje s algoritmy zpracování obrazu, řízenými BIONZ™ procesorem, který zaručuje skvělé snímky. Snížená úroveň obrazového šumu umožňuje citlivé fotografování až ISO12800, díky němuž dosáhnete vždy výborných výsledků. To všei při fotografování z ruky nebo v náročných světelných podmínkách, jako jsou například interiéry osvětlené pouze svíčkami.

Díky procesoru BIONZ podporuje teď funkce Quick AF Live View ještě rychlejší fotografování s přesným automatickým zaostřováním. To umožňuje pořizovat krásné portréty stejně jako dynamické akční snímky a řadu dalších momentek mnohem snadněji než kdykoliv dříve.

Procesor BIONZ umožňuje zachytit rychle se pohybující objekty zcela snadno a s vyšší rychlostí souvislého fotografování. Trvale vysokou rychlost 4 snímků za sekundu je možné dosáhnout v režimu Live View Mode a s optickým hledáčkem se tato rychlost zvýší na 5 snímků za sekundu. Nový režim Speed Priority fotoaparátu DSLR-A550 posouvá tuto již tak vysokou laťku ještě více, protože umožňuje dosáhnout 7 snímků za sekundu (s nastavením AF a AE udržovaným od prvního snímku). Nabízí se vám tedy výkonný kreativní nástroj pro zachycení jemných nuancí portrétu s měnícím se výrazem anebo dynamické akční sekvence.

Úplnou novinkou je u fotoaparátů DSLR funkce Quick AF Live View i režim Face Detection, který zaměřuje AF především na tváře lidí a na přesně vyladěnou expozici nebo vyvážení bílé pro zachycení portrétů s přirozenými odstíny pleti. Další novinkou u DSLR, kterou již Sony uplatnilo v řadě modelů Cyber-shot™, je funkce Smile Shutter (detekce úsměvu), která snímá obličeje v režimu Live View a automaticky otevře závěrku v ten správný moment pro zachycení úsměvů.

Nový ruční režim Manual Focus Check Live View pomáhá při přesném nastavení vaší kompozice. Snímky je možné si předem prohlédnout přímo ze snímače CMOS, což umožní lépe posoudit zaostření a jemnost detailu, zejména při nízkém osvětlení. Živý náhled nabízí 100% pokrytí obrazového pole, podporované pomocnou mřížkou pro dosažení přesné kompozice. Je možné zvolit i funkci 7x/14x zoomu pro přiblížení a potvrzení správného zaostření.

Fotoaparát α 500 nabízí vysoce kontrastní třípalcový displej Clear Photo LCD Plus pro jasné, pohodlné sestavení kompozice a prohlížení snímků.

Fotoaparát α 550 je vybaven třípalcovým Xtra Fine LCD (921k bodů) displejem pro dokonalé zaostření a prohlížení ve fotokvalitě s barvou, kontrastem a detaily, které skutečně vynikají ve své třídě. Displej se vyklápí nahoru nebo dolů v plném rozsahu 180 stupňů. Tento detail usnadňuje kontrolu snímků pod téměř libovolným úhlem sledování a to v jakékoliv poloze. Snímač okolního osvětlení automaticky přizpůsobí kontrast LCD pro opravdu nerušené sledování záběru. Oba fotoaparáty jsou rovněž vybaveny optickým hledáčkem s širokým pokrytím obrazového pole (95%) pro orámování
a zaostření jako alternativa k fotografování v režimu Live View (živý náhled).

Používání obou fotoaparátů je mimořádně jednoduché díky nově koncipovanému rozhraní na displeji, které umožňuje snadný přístup k funkcím a nastavení při fotografování v režimu Live View.

Kreativní funkce jsou rozšířeny o nový režim Auto HDR, který zachycuje obrovský rozsah zastíněných i přímo osvětlených detailů v krajině, interiérech i jiných scénách. Dříve byl dostupný pouze pro nadšence, vybavené stativem a software pro zpracování obrazu; HDR (High Dynamic Range - Vysoký dynamický rozsah) je speciální technika, která kombinuje dvě vrstvy téhož snímku s různým expozičním posunem. Fotoaparáty α 500 a α 550 využívají výkonné algoritmy pro kombinování a optimalizaci dvou následných snímků (vrstev) během méně jak 10 sekund. Tím korigují nepřesnosti mezi snímky při fotografování z ruky. Výsledkem je jediný HDR snímek, napodobující maximálně přirozený rozsah odstínů lidského vidění - bez pomoci počítače nebo stativu.

D-Range Optimiser (optimalizátor dynamického rozsahu), který byl použit u předchozích DSLR modelů, byl vylepšen pro dosažení ještě jasnějších výsledků v případě nasvícených portrétů nebo jiných scén s mimořádně vysokým kontrastem. Výkonný procesor BIONZ nyní optimalizuje údaje o snímku v reálném čase, zpracovává jas a kontrast v jednotlivých částech snímku každého expozičního posunu pro dosažení vyvážených výsledků, tj. přirozeně vypadajících snímků. Optimalizaci je rovněž možné volit ručně z 5 zpracovaných vrstev.

Tlačítko Smart Teleconvertor okamžitě zvětší obraz 1,4x nebo 2x, čímž ještě více rozšíří rozsah čoček zoomu vašeho fotoaparátu pro vyplnění rámečku zvětšeninou.

Stejně jako všechny ostatní DSLR fotoaparáty Sony, i oba nové modely jsou vybaveny funkcí SteadyShot™ INSIDE, což je výkonný stabilizátor optického obrazu, který odstraní dopady chvění přístroje při fotografování z ruky s jakýmikoliv objektivy.

Po vyfotografování je možné snadno připojit oba fotoaparáty k televizi BRAVIA™ přes HDMI (vyžaduje optický kabel), abyste si mohli prohlédnout lépe svoje snímky ve velkém formátu. Kompatibilní modely BRAVIA™automaticky přepnou do režimu PhotoTV HD pro optimalizované přehrávání snímků s výbornými detaily, barvou a jasem. BRAVIA Sync vám umožní kontrolovat nafocené snímky v pohodlí pomocí dálkového ovládání vaší televize.

Oba fotoaparáty mohou zachytit také mnohem více snímků, aniž byste se museli obávat, že vám dojdou baterie. Dobíjitelná sada baterií fotoaparátu α 500 umožní nafotit až 1000 snímků (CIPA test, přibližné číslo), což je dnes nejvyšší kapacita jakékoliv sériově vyráběné baterie pro digitální SLR fotoaparáty. Baterie fotoaparátu α 550 umožní bez dobití vyfotografovat až 950 snímků.
Pokud lačníte po větší výdrži baterií, budeme se vám určitě líbit nový vertikální grip VG-B50AM, který pojme až dvě NP-FM500H baterie. Tento luxusní grip dodá modelu α 500 výdrž na vyfocení 2000 snímků, modelu α 550 až 1900 snímků. Navíc je možné automaticky přepnout mezi bateriemi a přesnou indikací jejich zbývající výdrže baterie v jednotkách procent. Ke gripu je také druhá spoušť a další zdvojené ovládací prvky pro pohodlné focení vertikálně i horizontálně.

Používání paměťové karty Memory Stick™ je při fotografování se zdrcadlovkami α určitě výhodou. Pokročilý Memory Stick™ PRO-HQ Duo HX (4GB, 8GB, 16GB a 32GB) je to pravé médium pro sekvenční focení díky kombinaci vysoké kapacity a rychlého zápisu. Memory Stick™ PRO-HQ Duo HX 32GB dokáže uložit až 270* fotografií ve formátu RAW+JPEG/L (12M) za minutu, je dodáván s USB adaptérem a je ideální pro uživatele, kteří vyžadují vysokorychlostní přenos dat: přibližně 17001 snímků v L (12M) velikosti ve formátu RAW+JPEG za 26 minut.

Fotoaparáty DSLR-A550 a DSLR-A500 budou k dostání od konce října 2009.

Tiskové zprávy

Diskuse