Schneider Electric - světové prvenství na technologii ZigBee

3. 9. 2009 10:04    Rubrika: Tiskové zprávy

Světové prvenství: bezdrátový a bezbateriový přepínač na technologii ZigBee

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Na Evropském ZigBee Fóru v Mnichově ho představila společnost Schneider Electric.

Přesněji řečeno, jedná se o prototyp prvního samonapájecího přepínače kompatibilního s technologií ZigBee. Jeho vývojem byl tak splněn požadavek trhu, který už delší dobu požadoval bezdrátový přepínač, který nepotřebuje baterii, snadno se instaluje, je spolehlivý, protože pracuje nepřetržitě a nepotřebuje údržbu. V neposlední řadě, který je rovněž ekologický a není u něj zapotřebí recyklovat baterie.

Z technologického hlediska se jedná nejen o světové prvenství v této oblasti, ale i o průlom při vytváření inteligentního prostředí v budovách.

ZigBee je poměrně nová bezdrátová komunikační technologie platná od listopadu 2004. Podobně jako Bluetooth je určena pro spojení nízkovýkonových zařízení v bezdrátových sítích PAN (Personal Area Networks) na malé vzdálenosti do 75 metrů. Díky použití multiskokového směrování umožňuje komunikaci i na větší vzdálenosti bez přímé radiové viditelnosti jednotlivých zařízení. Primární určení směřuje do aplikací v průmyslu a senzorových sítích.
Vzhledem ke skutečnosti, že dnes existuje řada průmyslových aplikací, pro které hojně využívaná bezdrátová technologie Bluetooth není vhodná, byla v této souvislosti založena ZigBee aliance. Ta si dala za cíl vytvoření nového bezdrátového komunikačního standardu vhodného i pro účely průmyslové automatizace.
V současné době se na vývoji a rozvoji tohoto standardu podílí více než šedesát firem a mezi nimi je klíčovým členem právě Schneider Electric. ZigBee je navržen jako jednoduchá a flexibilní technologie pro tvorbu i rozsáhlejších bezdrátových sítí u nichž není požadován přenos velkého objemu dat. K jejím hlavním přednostem patří spolehlivost, jednoduchá a nenáročná implementace, velmi nízká spotřeba energie a v neposlední řadě též příznivá cena. Díky těmto vlastnostem nalézá uplatnění v celé škále aplikací, například při automatizaci budov (zabezpečení, ovládání světel, kontrola přístupu), ve spotřební elektronice (dálkové ovládání elektrospotřebičů), u počítačových periferií (bezdrátové myši, klávesnice), v průmyslové automatizaci či ve zdravotnictví (pacientské monitory).

Prototyp představený v Mnichově je výsledkem účasti firmy Schneider Electric v programu HOMES (www.homesprogramme.com), evropském projektu, který zahrnuje 13 výrobců a výzkumníků a jehož záměrem je vývoj řešení pro optimální energetický výkon ve všech budovách. Ambice a znalosti sdílené v tomto ekosystému znatelně urychlily vývoj samonapájecího přepínače kompatibilního s technologií ZigBee.

Tiskové zprávy

Diskuse