Nokia World 2009 - vítězové vývojářské soutěže

4. 9. 2009 08:41    Rubrika: Tiskové zprávy

Vyhlášeny byly i speciální ceny za inovaci

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Nokia dnes vyhlásila vítěze soutěže Voláme všechny inovátory (Calling all innovators), pořádané pod záštitou Forum Nokia 2009. Soutěž, určená pro vývojáře z celého světa, měla za úkol připravit podmínky pro vytvoření aplikací a řešení, která pomohou vylepšit používání mobilních zařízení Nokia v reálném světě.

Vítězové jednotlivých kategorií byli slavnostně vyhlášeni u příležitosti sympózia Nokia World v německém Stuttgartu. Finanční odměny a ceny pro výherce letošního ročníku soutěže převýšily částku 250 000 USD. Vítězné tři projekty v každé kategorii získávají peněžitou prémii a další ceny včetně exkluzivního umístění vítězných aplikací v Nokia Ovi Store. Vítězné aplikace byly zároveň předvedeny na sympóziu Nokia World.

Více než 1 700 přihlášek od vývojářů z 85 zemí světa znamená významnou odezvu na výzvu společnosti Nokia: uvažovat ve velkém měřítku a připravovat mobilní aplikace a služby, které pomáhají vytvářet lepší uživatelské zkušenosti. Více než 421 000 návštěvníků soutěžního internetového portálu z celého světa se zapojilo do komunity Forum Nokia. Jedná se o největší vývojářskou komunitu pro mobilní aplikace na světě.

„Konkurence byla v letošním ročníku soutěže obrovská a vítězné projekty jsou příkladem aplikací budoucnosti a budoucnosti Ovi Store,“ říká Purnima Kochikar, vice president, Forum Nokia. „Těšíme se na spolupráci s vývojářskou a vydavatelskou komunitou při poskytování těch nejlepších mobilních aplikací pro zákazníky z celého světa.“

Vítězové soutěže Voláme všechny inovátory v jednotlivých kategoriích jsou:

Tech Buzz Homescreen Widget – Widget Tech Buzz od britské společnosti Mippin je rychlým a elegantním nástrojem pro přístup k nejnovějším technologickým informacím, které lze prohlížet kdekoliv na mobilních přístrojích Nokia. Aplikace stahuje články z webových stránek a zobrazuje titulky a obrázky přímo na domácí obrazovce přístroje Nokia N97. Díky tomu mají uživatelé mobilu okamžitý přístup ke všem potřebným informacím. Web společnosti: http://www.mippin.com/web/index.jsp?p=2

Reuters Slideshow – Aplikace od britské společnosti Tui Interactive Media nabízí kombinovaný Flash a WRT widget, který distribuuje aktuální informace a fotografie z agentury Reuters. Ve spojení s mini-náhledem pro použití na přístrojích Nokia se systémem Series 60 5th Edition představuje přitažlivou cestu k zachycení všech nejnovějších zpráv. Stránka společnosti: http://www.tui.co.uk/

Mobile Credit Card Terminal – Aplikace od singapurské společnosti 2C2P nabízí obchodníkům možnost přijímat úhrady z platebních karet přímo přes mobilní telefony Nokia řady S60 bez nutnosti použití jakýchkoliv dalších zařízení. Stránka společnosti: http://www.2c2p.com/

Mapové aplikace – Vítězové budou vyhlášeni 3. září na sympóziu Nokia World. Vítězové této kategorie předložili projekty na vytvoření aplikací, které budou využívat Ovi Maps na přístrojích Nokia. Ze všech předložených návrhů byl čtrnácti vývojářům umožněn exkluzivní přístup k vývojářské sadě Ovi Beta, aby své nápady přetvořili v plnohodnotnou aplikaci pro přístroje Nokia.

Kompletní seznam vítězů soutěže Voláme všechny inovátory pod hlavičkou Forum Nokia, včetně videa s ukázkami použití vítězných aplikací, najdete online na www.callingallinnovators.com.

Porota vyhlásila také Speciální cenu za inovaci s odměnou ve výši 10 000 USD, kterou získala aplikace MoBots, přihlášená společností Deimos Space ze španělského Madridu.

Porota vybrala MoBots proto, že se jedná o snadno nastavitelné aplikace, které lze tvořit přímo na přístroji Nokia s platformou S60. Vysoké hodnocení získala aplikace za kreativitu a komerční využitelnost. Aplikace MoBots je vytvořena tak, aby každý – včetně lidí bez znalosti programování - mohl vytvořit praktické aplikace pro mobilní telefon v jen několika málo jednoduchých krocích. Nové aplikace lze sestavovat díky přehlednému grafickému rozhraní a výsledky lze pak sdílet s mobots.org komunitou.

Tiskové zprávy

Diskuse