Nokia N900 - mobilní telefon a počítač v jednom

4. 9. 2009 15:29    Rubrika: Tiskové zprávy

Nový přístroj Nokia N900: výkon počítače v mobilním zařízení

Nokia N900 - mobilní telefon a počítač v jednom

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Nokia oznámila novou fázi vývoje softwarové platformy Maemo - představila nový přístroj Nokia N900. Operační systém Maemo, postavený na open-source základu Linux, dodává přístroji, který se vejde do dlaně, možnost používání srovnatelnou s klasickým PC.

Nokia N900 vychází z předchozí generace internetových tabletů Nokia a rozšiřuje nabídku pro technologické nadšence, kteří ocení schopnosti multitaskingu a prohlížení internetu stejně jako ve svém stolním počítači.

Operační systém Maemo, který Nokia N900 používá, umožňuje uživatelům spustit desítky programů či oken najednou a přepínat mezi nimi. Zároveň zákazníci mohou plně využívat všechny rozšířené funkce mobilního telefonu, dotykový displej a klávesnici QWERTY.

„S linuxovým softwarem, prohlížečem postaveným na platformě Mozilla a nyní zároveň s funkcemi mobilního telefonu, přináší Nokia N900 silnou uživatelskou zkušenost,“ říká Anssi Vanjoki, výkonný vicepresident pro trhy společnosti Nokia. „Nokia N900 ukazuje, kam míříme se softwarovou platformou Maemo a jak budeme spolupracovat s komunitou, abychom tuto platformu dále zdokonalovali. Maemo je naše představa, jak spojit výkon počítače, internet a mobilní telefon. A je báječné sledovat, jak se tato cesta rozvíjí.“


Operační systém Maemo, který je navržen pro výkon počítače v kompaktním balení, doplňuje další softwarové platformy, které Nokia využívá, jako je Symbian pro „chytré“ telefony Nokia.

„Tak, jak Nokia expanduje a diverzifikuje své portfolio přístrojů, vyvíjí také různé platformy, které jí dovolují realizovat různé záměry a mířit na různé segmenty trhu. Zatímco na jedné straně vidíme pokračující růst platformy Symbian, coby základu pro chytré telefony Nokia, Maemo umožňuje nabídnout uživatelům mobilní počítač založený na open-source technologii, která má silnou vazbu se stolními počítači,“ říká Jonathan Arber, senior analytik oddělení Consumer Mobile společnosti IDC.
Maemo přináší nový a lepší multitasking

Nokia N900 nabízí výkonný procesor ARM Cortex-A8, až 1 GB paměti RAM pro aplikace a grafický akcelerátor OpenGL ES 2.0. Výsledkem je multitasking srovnatelný s osobními počítači, který umožňuje současný běh mnoha aplikací najednou. Přepínání mezi běžícími aplikacemi je velmi snadné, protože veškeré běžící procesy jsou neustále přístupné na přehledu aplikací. Výchozí displej s panoramatickou plochou může být plně přizpůsoben uživatelem. Lze si na ní nastavit oblíbené odkazy, widgety, aplikace a kontakty.

Aby bylo prohlížení internetových stránek ještě příjemnější, je Nokia N900 vybavena dotykovým displejem s vysokým rozlišením (WVGA) a rychlým připojením k internetu pomocí technologií HSPA (10/2) a WLAN. Díky tomu, že je internetový prohlížeč postaven na technologii Mozilla, vypadají internetové stránky na displeji stejně, jako na jakémkoliv počítači. On-line videa a interaktivní aplikace pak vyniknou díky plné podpoře Adobe Flash™ verze 9.4. Aktualizace operačního systému Maemo a aplikací probíhá zcela automaticky přes internet.

Zasílání a přijímání zpráv je jednoduché a pohodlné díky plnohodnotné výsuvné klávesnici QWERTY. Nastavení e-mailového účtu znamená jen pár kroků a služba Nokia Messaging pak obslouží až 10 osobních e-mailových účtů. Komunikace s přáteli pomocí textových zpráv nebo přes chat (IM) je zobrazena současně - všechny konverzace jsou roztříděny do samostatných oken.

Nokia N900 má paměť o velikosti 32 GB, kterou lze rozšířit pomocí paměťové karty microSD až na 48 GB. Pro fotografování přichází operační systém Maemo a Nokia N900 s novým uživatelským prostředím, které využívá populárních značek pro označení snímků. Nové prostředí pomůže uživatelům využít naplno možnosti 5MP fotoaparátu s optikou Carl Zeiss.

Nokia N900 bude na vybraných trzích dostupná od října 2009 za přibližnou cenu 500 EUR bez daně. V ČR bude plně lokalizována do českého jazyka. Nokia N900 bude vystavena 2. října na sympóziu Nokia World, které se uskuteční v německém Stuttgartu. Další informace o operačním systému Maemo jsou dostupné na maemo.nokia.com.

Tiskové zprávy

Diskuse