Nová metoda výuky anglického jazyka

9. 9. 2009 20:39    Rubrika: Tiskové zprávy

Anglicky jako rodilý Angličan

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Do Čech přichází nová metoda výuky anglického jazyka. Odbourání strachu z konverzace, pět až šestkrát častější konverzace při lekcích, schopnost plynule se domluvit v anglickém jazyce již po prvním roce studia – to jsou základní výhody Direct Method for English.

V roce 2005 se jazyková škola AKCES – BENEFIT v Polsku rozhodla vyvinout novou metodu výuky cizích jazyků, která by byla založena na osvědčené primární formě výuky a zároveň by vyhovovala současným požadavkům studentů a lektorů.
V roce 2007 představili Tomasz Filipiuk a Robert Kubič metodu pod název Direct Method for EnglishÒ. „Výuka probíhá v menších skupinkách, studenti na hodinách konverzují pět až šestkrát častěji než je tomu u klasických lekcí,“ říká Tomasz Filipiuk. Metoda je založená na principu „otázka – odpověď“, které se střídají v rychlém tempu. Studentům tak zůstává podstatně méně času na překládání „v hlavě“, učí se odpovědět reflexně a přemýšlet přímo v cizím jazyce.
Gramatika je přitom součástí celého procesu výuky, je vysvětlována přímo v praxi. „Studenti se neučí teoretická pravidla, ale díky nové metodě si zvyknou používat gramatiku intuitivně a správně. Přesně tak jako v rodném jazyce,“ dodává Tomasz Filipiuk.
Konverzace a poslech zabírá až 70 % vyučovací hodiny. „Studenti se učí jazyk přirozenou cestou – jako malé děti – nejdříve jen opakují slova a věty, později je začnou chápat a nakonec je začnou sami používat. Poté se učí číst a psát,“ popisuje Robert Kubič, druhý tvůrce metody.
Po dvou letech existence sklízí metoda velký úspěch zejména v zemích střední a západní Evropy. Lektoři vyzdvihují hlavně širší slovní zásobu a používání nových, dokonce i slangových výrazů. Studenti oceňují především rychlost metody a důkazem kvality je i vysoká úspěšnost absolventů Direct Method for English v Cambridgeských testech (FCE a PET).
V současnosti se Direct Method for English používá pro výuku angličtiny v sedmi zemích světa a učí jí na více než 150 jazykových školách. Do Čech přichází od 1. září 2009 jako úplná novinka. Předběžně bude dostupná v Praze, v blízké budoucnosti se plánuje i její rozšíření prostřednictvím licencí do dalších měst České republiky.

Tiskové zprávy

Diskuse