Google - Statistiky vyhledávání politiky

15. 9. 2009 13:47    Rubrika: Tiskové zprávy

Volby 2009: Kdo vede na Google.cz?

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

V rámci projektu „Otázky k volbám 2009“ nabízí Google webový rozcestník se speciálně upravenou aplikací Statistiky vyhledávání Google, která zobrazuje četnost hledání hlavních politických stran a jejich lídrů.

Na webové stránce Googlu google.cz/volby2009, věnované volbám do Poslanecké sněmovny 2009, uživatelé denně najdou aktuální informace o tom, jak se svět politiky odráží na internetu. Ve speciální aplikaci služby Statistiky vyhledávání Google (Insights for Search) lze porovnat četnost vyhledávání hlavních politických stran, jejich představitelů a důležitých volebních témat. (Pozn. čísla v grafu odrážejí, kolikrát byl v průběhu času vyhledáván určitý dotaz v poměru k celkovému počtu vyhledávání na Googlu.)

Z aktuálních dat vyplývá, že ODS je vyhledávánější (34,9 %) než ostatní strany, zatímco z předsedů stran „vede“ Jiří Paroubek z ČSSD (85,9 %). Mezi volebními tématy jednoznačně převládá oblast zdravotnictví (66,9 %).

Speciálně upravenou aplikaci Statistik vyhledávání připravil Google ve spolupráci s ČT 24 a pořadem Otázky Václava Moravce, pro který byl také vytvořen YouTube kanál věnovaný nadcházejícím volbám pod názvem „Volby 2009“. Tento kanál umožňuje uživatelům klást politikům otázky formou krátkého videa a přehrát si jejich odpovědi na již položené otázky jiných uživatelů. Vybrané dotazy budu zodpovězeny v předvolebních speciálech Otázek z různých krajů. Přehled pořadů a dotazů v jednotlivých krajích najdete také na Mapách Google.

Kromě grafů je možné na stránce Statistiky vyhledávání Google najít také předvolební Zprávy Google a další informace související s volbami.

Více informací najdete na stránce google.cz/volby2009.

Tiskové zprávy

Diskuse