Nokia vyhlášena nejvyspělejší technologickou firmou

18. 9. 2009 13:13    Rubrika: Tiskové zprávy

Dow Jones index vyhlásil společnost Nokia nejvyspělejší technologickou firmou na světě v oblasti udržitelného rozvoje

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Podle desátého vydání Dow Jones Sustainability Index za rok 2009 je Nokia celosvětově nejvyspělejší technologickou společností v oblasti udržitelného rozvoje. Žebříček byl zveřejněn tento týden. Již po mnoho let je Nokia oceňována jako evropský lídr v telekomunikačních kategoriích. Letos byla Nokia navíc vyhlášena „World Technology Supersector Leader”, což jí řadí na pozici světové jedničky napříč všemi technologickými oblastmi.

Všeobecně respektované žebříčky Dow Jones Index ukazují, nakolik přední světové společnosti do svého podnikání integrují zásady udržitelného rozvoje. Indexy zahrnují vybrané části 2500 firem z více než 50 zemí světa a spoléhají se na ně přední institucionální investoři.

Rick Simonson, výkonný vicepresident a finanční ředitel Nokia, zprávu komentuje: “Dosažení pozice světové jedničky napříč všemi oblastmi technologických oborů je obrovský úspěch. Je to důsledek trvalých a silných závazků všech zaměstnanců společnosti Nokia k dodržování udržitelných obchodních postupů. Jsme v této sféře aktivní, protože jednat zodpovědně není pouze správná věc, ale je to také nezpochybnitelně nejlepší pro náš byznys.”

Již více než deset let Nokia integruje do svého podnikání ekologické aktivity a aktivity udržitelného rozvoje. Nokia zvažuje otázky životního prostředí u všech svých přístrojů. Redukuje dopady na životní prostředí v případě obalů, energetické spotřeby, materiálů, výrobních procesů a recyklace.

Nokia spolupracuje s mnoha orgány veřejné správy, nevládními organizacemi a spolky dobrovolníků. Spojuje sílu mobilních technologií a ekologické, sociální a ekonomické otázky. Některé z našich nedávných projektů představují například vývoj softwaru pro mobilní telefony, který byl použit zdravotníky k monitorování a boji s epidemiemi v Brazílii. Mezi projekty patří i použití mobilních přístrojů a mobilního připojení, pomocí kterých se distribuují kvalitní učební materiály pro děti do vzdálených oblastí Brazílie, Filipín a Jižní Afriky.

Jako část strategie boje proti klimatickým změnám pracuje Nokia trvale na redukci spotřeby energie a zvýšení efektivity ve všech oblastech svého podnikání. Mezi úsporné projekty patří například omezení cestování, či investice do výzkumu a vývoje nových technologií za použití obnovitelných zdrojů energie. Plánujeme také zvýšení využití takzvané zelené energie, která by měla tvořit čtvrtinu veškeré energetické spotřeby společnosti.

Nokia dále vytváří síť energeticky efektivních a v k životnímu prostředí ohleduplných kanceláří a výrobních závodů v síti svých dodavatelů. Díky tomu nastavuje a vyvíjí vysoké ekologické a sociální standardy.

Strategie udržitelného rozvoje společnosti Nokia nabývá stále většího uznání. Počátkem tohoto roku byla Nokia oceněna na Mobile World Congress v Barceloně, kde za svůj dlouhodobý příspěvek týkající se ekologických opatření získala první cenu asociace GSMA za mimořádný přínos pro životní prostředí. V srpnu pak byla Nokia v Indii v rámci 10. výročních cen Voice and Data 100 Awards zvolena „Zelenou firmou roku“.

Více informací o přístupu společnosti Nokia k udržitelnému rozvoji, najdete na:
http://www.nokia.com/environment a http://www.nokia.com/corporate-responsibility

Tiskové zprávy

Diskuse