V Intelu stále platí Mooreův zákon

22. 9. 2009 19:42    Rubrika: Tiskové zprávy

V Intelu stále platí Mooreův zákon

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Paul Otellini, prezident a CEO společnosti Intel, dnes účastníkům fóra IDF předvedl křemíkový wafer s prvními funkčními čipy postavenými na 22nm procesní technologii.

„Mooreovu zákonu se ve společnosti Intel vysloveně daří,“ řekl Otellini a dodal: „Jako první na světě začínáme s výrobou 32nm mikroprocesorů. Půjde o první vysoce výkonné procesory s integrovaným grafickým jádrem. Naši vývojáři už ale současně začali vyvíjet 22nm výrobní technologie. Před námi jsou tedy stále silnější a výkonnější procesory.“

Každý z čipů ve 22nm waferu, který dnes Otellini představil, obsahuje 364 milionů bitů paměti SRAM a více než 2,9 miliardy tranzistorů – to všechno na ploše o velikosti lidského nehtu. Čipy disponují doposud nejmenší funkční buňkou o velikosti 0,092 čtverečního mikronu. Nové 32nm procesory s názvem Westmere se začnou vyrábět v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Po přechodu na 32nm výrobní technologii Intel představí novou mikroarchitekturu s označením Sandy Bridge. Ta obsahuje šestou generaci integrovaných grafických jader včetně instrukcí pro urychlení aplikací pracujících s plovoucí čárkou, videem a multimediálními nástroji.

„Procesory Intel Core a Atom přinesly neuvěřitelný úspěch a řadu nových příležitosti v oblastech, které pro náš růst považujeme za klíčové,“ řekl Otellini. „Abychom neustrnuli ve vývoji, hledáme bezproblémovou cestu k využívání internetu bez ohledu na zařízení, které má zákazník k dispozici. Připravujeme i program povzbuzení vývoje softwarových aplikací pro zařízení s operačními systémy Windows i Moblin. Cílem je nárůst počtu těchto zařízení i jejich uživatelů.“

Intel Atom Developer Program poskytuje nezávislým výrobcům a softwarovým vývojářům nástroj, který jim umožní vytvářet a prodávat aplikace pro netbooky a další přístroje s procesory Intel® Atom™. Aby byla zajištěna lepší dostupnost aplikací napříč platformami, bude program podporovat více operačních systémů. Run-time prostředí umožní vývojářům s jediným zdrojovým kódem obsáhnout více přístrojových platforem. Výsledný produkt se tak na trh dostane mnohem dříve. Zároveň Intel spolupracuje s výrobci netbooků Acer a Asus na přípravě aplikačních „skladů“ (storefronts), jejichž prostřednictvím budou schválené softwarové aplikace nabízeny.

Procesory Intel Atom vnesly na trh integrovaných zařízení řadu nových možností využití technologií. V tuto chvíli má Intel k dispozici 460 návrhů integrovaných zařízení založených právě na procesorech Intel Atom. Jedním ze zákazníků je například firma Harman International Industries, výrobce audio a informačních zařízení pro automobily. Její nová automobilová zařízení s procesory Intel Atom nabídnou spotřebitelům plnohodnotný přístup k internetu, navigaci ve 3D a skvělou grafiku.

Tiskové zprávy

Diskuse