O2 - řešení pro bezpečné elektronické transakce

7. 10. 2009 15:38    Rubrika: Tiskové zprávy

Telefónica O2 přináší revoluci do zabezpečování elektronických transakcí

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Telefónica O2 představila unikátní řešení pro bezpečné elektronické transakce, které umožní jednoznačné ověření uživatele pomocí jeho mobilního telefonu. Služba pod názvem O2 Enterprise Security je určena pro firemní zákazníky, kteří pomocí ní mohou zabezpečit své produkty pro koncové uživatele a chránit jejich data před zneužitím a neoprávněnou manipulací.

Celé řešení je založeno na použití SIM karet, které obsahují aplikaci E-služby chráněnou heslem. Platforma O2 Enterprise Security je globálně zcela unikátním projektem. Společnost Telefónica O2 ji doposud využívala pouze pro interní potřeby a nyní nabízí tuto službu také třetím stranám.

"Oblast informačních a telekomunikačních technologií zaznamenává v posledních letech dynamický vývoj. S rostoucími možnostmi využití je kladen trvale rostoucí důraz na bezpečnost. Naše společnost vyvinula řešení, které umožní jednoznačně ověřovat identitu zákazníků pouze pomocí jejich SIM karty a znalosti BPIN kódu," uvádí Michal Táborský, ředitel pro rozvoj produktů společnosti Telefónica O2 a dodává: "Potenciál využití této funkce je obrovský. Službu mohou použít například banky k ověřování transakcí, poskytovatelé služeb na identifikaci klientů nebo lze pomocí ní zabezpečit přístup k citlivým údajům či implementovat systém mikroplateb. Pro korporátní klientelu se nabízí využití pro přihlašování do firemní VPN."

Možností využití tohoto řešení je celá řada. Služba umožňuje uživateli generovat a zobrazovat na displeji telefonu unikátní jednorázové kódy pro internet banking - pro přihlášení do portálu a pro potvrzování elektronických transakcí. Kódy jsou generovány samotnou SIM kartou a uživatel tudíž není závislý na pokrytí GSM signálem. Pro poskytovatele služeb je výhodou nákladová úspora v podobě náhrady potvrzovacích SMS. Další možností je implementace mikroplateb pomocí mobilního telefonu či identifikace při volání na call centrum ze zabezpečené zóny. Operátor tak nemusí dále ověřovat totožnost uživatele - volání je autorizováno v CRM systému. Telefónica je prvním operátorem na světě, který takovou službu nabízí na svých SIM kartách.

Záleží pouze na požadavcích zadavatele, jakým způsobem možnost jednoznačné identifikace zákazníka využije a jaké služby pomocí této funkce zpřístupní.

Řešení O2 Enterprise Security je jednoduché, flexibilní a bezpečné. Uživateli stačí znát BPIN (sdílené heslo pro GSM banking a tuto novou službu), který dostává zákazník společně s PIN ke své SIM kartě. Tento kód si uživatel může kdykoliv sám změnit. K funkcionalitě O2 Enterprise Security uživatel přistupuje přes ikonu " O2 SIM" v menu svého mobilního telefonu. Po zadání BPINu vstupuje do zabezpečené zóny, ve které je seznam aktivovaných služeb.

Součástí aplikace je také PIN manažer, který je k dispozici zdarma všem zákazníkům. PIN manažer umožňuje bezpečné ukládání citlivých informací jako například PIN k platebním kartám, statická hesla, čísla účtů apod.

Na jedné SIM kartě je možnost aktivovat až 20 nezávislých poskytovatelů různých služeb. "V blízké budoucnosti lze očekávat, že člověk bude mít v ruce jediný 'digitální klíč' otevírající přístup do různých virtuálních dveří. Ovládání internet bankingu, vzdálený přístup do firemní sítě, bezpečná komunikace s bankou, telekomunikačním operátorem či jinými poskytovateli služeb, průkazné elektronické sázení apod. nejen usnadní život koncovému uživateli, ale přinesou nemalé úspory firemním zákazníkům " , říká Vladimír Kajš, produktový manažer SIM karet.

Funkci bezpečné zóny obsahují všechny SIM karty, které O2 vydává od roku 2008. Pokud ji zákazník nemá, může si ji na značkové prodejně vyměnit za novou verzi. Řešení mohou navíc využít i zákazníci ostatních operátorů, kteří SIM kartu od O2 mohou používat v USB čtečce vložené do vlastního počítače.

Tiskové zprávy

Diskuse