Nokia N900 - výroba zahájena

10. 11. 2009 19:35    Rubrika: Tiskové zprávy

Výroba nové Nokia N900 zahájena

Nokia N900 - výroba zahájena

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Dnešním dnem byla zahájena výroba a distribuce přístroje Nokia N900, nejnovějšího mobilního počítače založeného na open source platformě Maemo 5. Nokia N900 se v ČR začne prodávat na přelomu listopadu a prosince, a to za orientační cenu 15 500 Kč.

“Nokia N900 od svého představení veřejnosti, které proběhlo v srpnu, vzbudila velkou vlnu zájmu. Ta se také projevila v předobjednávkách tohoto zařízení,” říká José-Luis Martinez, viceprezident divize Nseries společnosti Nokia. “Nejzajímavější na novém modelu je přitom systém Maemo, který přichází ze světa desktopů, a nabízí možnost skutečně plnohodnotného surfování po internetu, jakou zatím žádný jiný mobilní přístroj neumožňuje.”

V srdci Nokia N900 tepe výkonný procesor ARM Cortex-A8, kterému sekunduje až 1 GB paměti určené pro aplikace. Uživatelé mohou surfovat po internetu stejně jako na počítači a na ploše mohou mít v jeden okamžik desítky otevřených oken. Panoramatickou čtyřsegmentovou pracovní plochu u Nokia N900 si může její majitel plně přizpůsobit vlastním potřebám prostřednictvím tzv. widgetů, kontaktů a zástupců. K fotografiím a videím pořízeným 5 Mpx Carl Zeiss fotoaparátem je automaticky uložena informace o místě, kde byly pořízeny, a uživatelé k nim mohou přidávat i další doplňkové informace, které jim usnadní následné vyhledávání. SMS a zprávy obdržené prostřednictvím instant messagingu jsou přehledně seřazeny do konverzací a lze tak snadno přepínat mezi jednotlivými konverzačními okny. Vestavěná paměť 32 GB postačí pro uložení až 7 000 písniček nebo 40 hodin videa v DVD kvalitě. S využitím přídavné microSD karty ji lze rozšířit až na 48 GB. Přístroj bude mít SW v omezeném počtu světových jazyků, z nichž jeden je čeština. Další informace uživatelé najdou na www.nokia.cz/n900.

Nokia systém Maemo zásadně inovuje a úzce spolupracuje s vývojářskou komunitou. Díky tomu se zákazníci ještě do konce tohoto roku setkají v Ovi Store a Maemo Select se širokým spektrem her, utilit, barevných schémat, panoramatických obrázků na plochu a zásuvných modulů pro sdílení fotografií a komunikaci určených právě pro Nokia N900. V říjnu Nokia také ohlásila oficiální vydání toolkitu Qt pro Maemo 5. To znamená, že vývojáři mohou využít Qt software k přeprogramování svých aplikací pro Nokia N900. Tyto aplikace mohou být zároveň snadno přeneseny na všechny platformy podporované tímto toolkitem, včetně nadcházejícího vydání Maemo 6 a operačního systému Symbian.

Nokia N900 bude zpočátku k dispozici v Evropě, na Středním Východě, v Rusku a Severní Americe. V ČR bude přístroj zatím k dostání výhradně ve značkových prodejnách Nokia v Praze a Brně a přes internetový obchod Alza.cz. Novou Nokia N900 je také možné si objednat prostřednictvím Nokia Online Store na adrese: http://europe.nokia.com/buy-online.

Tiskové zprávy

Diskuse