GTS Novera - darování krve

15. 10. 2009 19:03    Rubrika: Tiskové zprávy

Firmy učí své zaměstnance darovat krev

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Dříve existoval nepsaný zákon, že pokud byl člověk zdravý, daroval krev. Bohužel tomu dnes tak není. Původní populace dárců výrazně zestárla a nebyla nijak výrazně nahrazena generací mladší. Některé firmy se tak rozhodly tento trend změnit. Patří k nim i telekomunikační operátor GTS Novera, který se dohodl s pražskou Ústřední vojenskou nemocnicí. Její mobilní transfúzní stanice tak dnes navštívila pražskou centrálu firmy, aby desítkám zaměstnanců usnadnila možnost darování krve.

„Zjistili jsme, že řada našich zaměstnanců uvažovala o darování krve, ale ve většině případů chyběl ten poslední krok – navštívit transfúzní stanici. Právě proto jsme se rozhodli jim vše usnadnit. Uspořádali jsme akci ,Daruj krev s Noverou‘, v rámci které jsme domluvili návštěvu mobilní transfúzní stanice přímo v naší centrále. Chceme jít jako firma příkladem i dalším velkým zaměstnavatelům a hodláme tuto akci pravidelně opakovat,“ řekl Stuart Evers, generální ředitel společnosti GTS Novera.

Odběr krve desítek zaměstnanců přímo v centrále společnosti GTS Novera zajišťovala pražská Ústřední vojenská nemocnice. Ta jako jediné pracoviště v České republice disponuje výjezdovým transfuzním týmem. „Všem dobrovolným dárcům patří dík. Vážíme si, že podporují myšlenku hromadných odběrů a přispívají tak k zásobování strategické Krevní banky v ÚVN Praha, která je mimo jiné využívaná i pro účely mimořádných událostí, jako je stav ohrožení státu, válečný stav, přírodní katastrofy a havárie velkého rozsahu,“ řekla Iva Ruskovská, tisková mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Praha.

Dárcovství krve je obecně dobrovolné a bezplatné. Každý však může kromě dobrého pocitu získat i další výhody. Patří k nim například možnost odečíst si od základu daně za každý odběr 2000 Kč nebo volno v den darování krve. Některé zdravotní pojišťovny poskytují dárcům krve řadu dalších výhod, jako jsou vitamíny či příspěvky na ozdravné pobyty. Český červený kříž pak odměňuje své dárce krve medailemi a kříži. Za první odběr dostane dárce „krůpěj krve“, za dalších 10, 20 a 40 odběrů se dávají bronzové, stříbrné a zlaté medaile Prof. MUDr. Jana Janského a za 80, 120 a 160 odběrů zlaté kříže ČČK.

Tiskové zprávy

Diskuse