O2 bude v ČR testovat LTE od Nokia Siemens

25. 11. 2009 18:47    Rubrika: Tiskové zprávy

Telefónica spustí test technologie LTE se společností Nokia Siemens Networks

O2 bude v ČR testovat LTE od Nokia Siemens

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Nokia Siemens Networks se dostala do užšího výběru společnosti Telefónica pro účast v testu technologie Long Term Evolution (LTE), který proběhne přibližně v šesti zemích Evropy a Latinské Ameriky. Během šestiměsíčního testování společnost Nokia Siemens Networks představí své end-to-end LTE řešení a umožní operátorům nabídnout svým zákazníkům zcela nové mobilní zkušenosti a zážitky.

„Jsme šťastni, že můžeme se společností Telefónica realizovat tuto důležitou sérii testů a zkoušek k ověření schopností a způsobilosti technologie LTE“, řekl Pedro Hernández, vedoucí týmu Global Customer Business Team Telefónica v Nokia Siemens Networks. “Nokia Siemens Networks je pro společnost Telefónica jedním z hlavních partnerů při instalaci mobilních radiových sítí po celém světě.”

„S radostí oznamujeme, že společnost Nokia Siemens Networks bude testovat technologii LTE se společností Telefónica v České republice,“ řekl Michel Forro, pověřený v Nokia Siemens Networks řízením vztahů se společností Telefónica v České a Slovenské republice. „V České republice jsme již navázali dlouhodobou a úspěšnou spolupráci a pro společnost Telefónica O2 Czech Republic jsme zaváděli technologii 2G a 3G.“

Obě společnosti se rovněž dlouhodobě zaměřují na vývoj technologie LTE. V listopadu 2008 společnosti Telefónica a Nokia Siemens Networks odstartovaly vývoj technologie LTE provedením prvního živého LTE volání na mobilní zařízení Telefónica WCDMA. Během tohoto testu , který proběhl v Londýně, společnosti Telefónica a Nokia Siemens Networks úspěšně a s výbornými výsledky demonstrovaly využívání aplikací vysokých přenosových rychlostí, jako je stahování dat, online hry a kontinuální zpracování videozáznamu s vysokým rozlišením, které vyžaduje velmi krátkou dobu zpoždění a zvýšené rychlosti přenosu dat.

Technologie LTE výrazně zlepšuje zážitky spotřebitelů v oblasti mobilních datových aplikací díky rychlejší odezvě, datové propustnosti dat, podstatně snížené latenci a špičkovým rychlostem přenosu dat až do 173/58 Mb/s (downlink/uplink). LTE podporuje mobilní širokopásmový přístup pro takové aplikace, jako je prohlížení internetových stránek, email, sdílení videa, stahování hudby a řadu dalších. Tyto služby mohou být poskytovány buď operátorem nebo mohou být zpřístupněny třetím stranám přes internet.

Nová „plochá“ architektura sítě, která je přizpůsobitelná a nákladově efektivní, podporuje mobilní širokopásmové multimediální služby při extrémně vysokých přenosových rychlostech a je tak připravena na zpracování předpokládaného stonásobného růstu provozu.

Společnost Nokia Siemens Networks již několikrát potvrdila své přední postavení při vývoji LTE úspěšnými demonstracemi technologie i testy LTE v polních podmínkách. Její LTE end-to-end řešení vychází ze základnové stanice Flexi, která je již operátory využívána a bude vyžadovat pouze rozšíření software z 2G/3G na LTE.

Mezi poslední úspěchy patří první LTE volání na světě, které se uskutečnilo v září s využitím komerční základnové stanice a zcela standardního software, což dokazuje připravenost zařízení společnosti Nokia Siemens Networks na komerční instalace po celém světě v blízké budoucnosti. Minulý měsíc společnost Nokia Siemens Networks uskutečnila první handover test LTE na světě.

Tiskové zprávy

Diskuse