Sony World Photography Awards 2010 - představení poroty

1. 12. 2009 20:26    Rubrika: Tiskové zprávy

představení poroty

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Dnes, 1. prosince 2009, byly představeny poroty pro tři samostatné programy soutěže Sony World Photography Awards 2010. V porotách zasednou přední osobnosti světové fotografické komunity.

Čestná porota pro hlavní soutěž je složena z 12 vybraných členů World Photography Organisation Academy. V profesionální části soutěže budou tito členové nejprve posuzovat příspěvky samostatně ve svých fotografických oborech a později zasednou společně nad výběrem vítězů mezi amatéry a profesionály. Porota nakonec vybere celkového vítěze, který získá cenu l’Iris d’Or.

Oficiální předvýběr v amatérské soutěži provádí komunita iStockphoto - internetová databáze originálních obrázků a grafiky. iStockphoto je největší online tržiště s obrazovým materiálem, díky kterému se již tisíce amatérských fotografů zdokonalilo v oboru a začít prodávat svou práci profesionálně.

Porota pro program Student Focus je také sestavena z členů Akademie.

Čestná porota 2010 WPA
Porotci pro komerční kategorie: předseda Mark Sealy (Velká Británie), ředitel Autograph (Asociace černošských fotografů); Tim Walker (Velká Británie); Scott Thode (USA), zástupce obrazového editora časopisu Fortune, a Chloe Limpkinová (Velká Británie), obrazová editorka Harper’s Bazaar.

Porotci pro kategorie fotožurnalistiky a dokumentu: předseda Aidan Sullivan (Velká Británie), viceprezident Getty Images; Pablo Bartholomew (Indie), fotograf a školitel; Roberto Koch (Itálie), vydavatel a zakladatel FORMA (mezinárodní centrum fotografie v Miláně), a Monica Allendová (Velká Británie), obrazová editorka Sunday Times Magazine.

Porotci pro kategorie výtvarné fotografie: předseda Bill Hunt (USA), spoluzakladatel galerie Hasted Hunt v New Yorku; Trisha Ziffová (Mexiko), kurátorka, vědecká pracovnice, filmařka; Michelle Dunnová (USA), fotoeditorka časopisu Aperture, a Bohnchang Koo (Korea), fotograf.

Program Student Focus
Porotci pro Student Focus, což je soutěž, které se účastní 120 fotografických institucí na celém světě, jsou: Adrian Evans (Velká Británie), ředitel agentury Panos; Adrian Boot (Velká Británie), hudební fotograf a spoluzakladatel www.urbanimage.tv; Jonathon Torgovnik (USA) dokumentární fotograf a spoluzakladatel neziskové organizace Foundation Rwanda; výtvarník Idris Khan (Velká Británie) a Sue Stewardová (Velká Británie), fotografická kritička, publicistka, rozhlasová moderátorka, fotoeditorka a novinářka.

Astrid Mergetová, kreativní ředitelka Sony World Photography Awards, k tomu říká: „Je nám velkou ctí představit tyto porotce pro ročník 2010 naší soutěže. Jsme nesmírně rádi, že v naší porotě zasednou tak výjimečně vlivné osobnosti: zejména fotografové, obrazoví editoři, galeristé a také filmaři. Kvalita letos přihlášených prací je mimořádně vysoká. Těšíme se, až budeme ve spolupráci s porotou hledat a nacházet vítěze letošních cen.“

Nejdůležitější data soutěže Sony World Photography Awards 2010

2010
4. ledna Uzávěrka profesionálních i amatérských kategorií
12. ledna Oznámení oceněných za celoživotní přínos
23. února Oznámení užšího výběru
23. března Oznámení vítězů jednotlivých kategorií
20. – 25. dubna Festival World Photography
21. – 23. dubna Fotografický program
22. dubna Slavnostní udílení cen
Sony World Photography Awards v Cannes

www.worldphotographyawards.org

Tiskové zprávy

Diskuse