Gopas - Blíží se konec Windows?

3. 12. 2009 19:33    Rubrika: Tiskové zprávy

Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas: Blíží se konec Windows?

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

„Koncem listopadu (přesně 19. 11. 2009) představil Sundar Pichai, viceprezident firmy Google, poprvé veřejně napjatě očekávaný operační systém Chrome OS (Chromium OS). První operační systém firmy, která je světovou jedničkou v mnoha webových službách. Hlavním trhákem večera byla rychlost, se kterou systém nastartoval. Přihlašovací obrazovka se na (zřejmě HP) netbooku objevila po necelých 7 sekundách. Operační systém je plánován hlavně jako nosič pro spouštění webového prohlížeče Google Chrome, který firma uvolnila již na konci loňského roku. Velmi omezená velikost mu tím umožňuje, speciálně na počítačích vybavených SSD disky, bleskový start. Udává se, že celý operační systém je 60krát menší, než Windows 7,“ popisuje nový produkt Ondřej Ševeček z Počítačové školy Gopas.

Operační systém bude dostupný v edicích pro x86 a ARM platformu, čímž chce nabídnout unifikované prostředí jak pro stolní, tak i pro mobilní zařízení. Při své omezené velikosti nemůže samozřejmě poskytovat plnohodnotné prostředí pro běh desktopových aplikací. Google naopak sází na cloud-computing, tedy aplikace běžící v internetu, sdílené množstvím uživatelů a přístupné přes rozhraní webového prohlížeče. Sází na aplikace a uložení dat jako službu.

Google, stejně jako i firma Microsoft, již delší dobu nabízejí webový přístup k aplikacím jako je textový a tabulkový editor, programy na tvorbu prezentací a intranetových portálů, kalendáře a plánovače a samozřejmě email. V případě prvně jmenovaného se jedná o Google Apps, v případě Microsoftu se tato technologie rozvíjí pod značkou Windows Live.

Google Apps je kompletní kancelářský balík pro firmy i jednotlivce s aplikacemi běžícími přímo na serverech firmy Google. Dokumenty, soubory a pošta jsou také uloženy v data centrech tohoto poskytovatele a aplikace k nim mají tedy přímý přístup. Google tvrdí, že firmy vůbec nepotřebují data uložená lokálně. Všechno je dostupné odkudkoliv, kdykoliv a s 99,9% spolehlivostí a zálohováním online. I spouštět prezentaci můžete online. Google tak, při ceně 50\$ ročně za uživatele, nabízí úsporu nákladů na nákup, správu, provoz a odpovídající personál pro podporu datové a aplikační infrastruktury uvnitř podniku. Není potřeba nic, kromě webového prohlížeče, který má každý jak v práci, doma, tak ve stále větší míře i v mobilu. V současné době se chlubí dvěma miliony zákazníků, kteří z větší či menší části na online aplikace spoléhají.

Chrome OS přesně sleduje tuto filosofii, kterou si Google zřejmě zvolil z prozaického důvodu, jako odpověď na panství firmy Microsoft v oblasti aplikací na lokálních strojích, případně terminálových serverech. Chrome OS bude obsahovat primárně jen prohlížeč, pomocí něhož se uživatelé připojí. Takové řešení má minimální požadavky na hardware a jeho cenu na straně uživatelů. Omezuje nutnou správu podnikové sítě na údržbu internetové konektivity a základních parametrů limitovaného operačního systému. Nepodstatný tak není ani fakt, že operační systém má velmi limitovaný povrch odkrytý pro útoky virů a jiného škodlivého kódu. Antivirovou a antispamovou ochranu jednoduše necháváte na poskytovateli, který má mnohem lepší možnosti soustředěné ochrany. Nehledě na to, že Google již uvolnil i celý zdrojový kód svého nového operačního systému pod open-source licencí. Možné nedostatky tak budou odhaleny a zazáplatovány spolehlivěji.

Desktopové operační systémy mají před sebou samozřejmě ještě dlouhou budoucnost, rozhodně v oblasti 3D her, hudby, videa a multimedií, která jsou velmi hardwarově náročná obecně. Nicméně i Microsoft cítí zřejmě v této oblasti hrozbu svého businessu a připravuje uvedení vlastní cloud-computing platformy zvané Azure.

Tiskové zprávy

Diskuse