McAfee - nejrizikovější web domény

2. 12. 2009 16:51    Rubrika: Tiskové zprávy

Země s nejnebezpečnější národní doménou je africký Kamerun (.cm), nejbezpečnější je Japonsko (.jp)

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Právě zveřejněná výroční zpráva Mapping the Mal Web (Mapování škodlivého webu) společnosti McAfee uvádí, že africký Kamerun (.cm) předstihl v kategorii nejnebezpečnější národní domény Hongkong. Až 36,7 % webů v této doméně představuje pro návštěvníka bezpečnostní riziko. Loni se přitom tato doména na seznamu vůbec neobjevila. Příčinou nejnovějšího trendu je to, že .cm je obvyklým překlepem namísto .com. Mnoho internetových podvodníků proto záměrně vytváří adresy založené na tzv. typo-suattingu (překlepovém squattingu)
a přesměrovávají neopatrné uživatele na weby, kde jim hrozí stažení malwaru, spywaru, adwaru a dalších potenciálně nechtěných programů.Na opačném konci žebříčku se nachází Japonsko (.jp), letos země s vůbec nejbezpečnější národní doménou. Japonsko patří mezi pět nejbezpečnějších domén již druhým rokem. Nejnavštěvovanější webová doména na světě, komerční (.com), se v pořadí nebezpečnosti posunula z devátého na druhé místo, naopak nejbezpečnější nestátní (generickou) doménou je vládní (.gov). Mezi pěti nejnebezpečnějšími národními doménami zůstává v posledních dvou letech Čína (.cn) a Samoa (.ws).
Co se týče dat pro ČR a SR, v doméně .cz bylo v průběhu sledovaného období rizikových asi 0,6 % webů. Z celkem testovaných 85 649 webů jich pro návštěvníka představovalo riziko 949. Oproti datům za rok 2007 a 2008 podíl rizikových webů nicméně poklesl. V doméně .sk je rizikových 0,8 % webů. ČR a SR se v rámci regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika) drží z hlediska podílu nebezpečných webů drží okolo průměru. Slovensko se v loňském roce ocitlo mezi
20 nejnebezpečnějšími doménami z hlediska podílu webů, které nekorektně zacházejí s e-mailovými adresami registrovaných uživatelů, tj. umožňují zasílat na tyto adresy relativně velký objem e-mailů – podíl těchto webů v doméně .sk byl loni 4,5 %.
V čínské národní doméně hrozí záplava spamu po zadání adresy na 40 % webů,
v generické doméně .info je to pak dokonce 58 %.
Další zjištění analýzy Mapping the Mal Web pro rok 2009:
• Z 27 milionu webů a 104 domén nejvyšší úrovně, které společnost McAfee hodnotila v rámci této analýzy, představovalo 5,8 % bezpečnostní riziko – to znamená více než 1,5 milionu rizikových webů.
• Weby registrované v národních doménách států východní Asie jsou výrazně nebezpečnější než web jako celek. Riziko představuje 13 % z nich. Tato oblast zahrnuje druhou nejnebezpečnější doménu, Čínu (.cn), ale také, což je poněkud ironické, vůbec nejbezpečnější doménu – Japonsko (.jp).
• Irsko (.ie) je nejbezpečnější evropskou doménou s pouhým 1 procentem rizikových webů.

Společnost McAfee s pomocí technologie McAfee® SiteAdvisor®® a dat získaných pomocí technologie McAfee® TrustedSource™ analyzovala více než 27 milionů webů
v národních a generických doménách. Výsledky byly přepočítány na vážený rizikový poměr. Nástroj McAfee SiteAdvisor testuje webové servery z hlediska možnosti zneužití zranitelností prohlížeče, phishingu, nadbytečného otevírání oken a stahování škodlivého obsahu a podrobně sleduje weby, které v tomto hodnocení neobstály. Technologie McAfee TrustedSource je komplexní systém internetové reputace, který analyzuje webový provoz, chování webů, nabízený obsah a další charakteristiky, na jejichž základě lze posoudit bezpečnostní rizika jednotlivých míst na Internetu.
Více informací na - http://uk.mcafee.com/en-gb/local/docs/Mapping_Mal_Web.pdf
Technologie SiteAdvisor společnosti McAfee
Technologie McAfee SiteAdvisor pravidelně testuje a známkuje téměř všechny často navštěvované internetové servery. Známkování serverů aplikací SiteAdvisor je založeno na použití pokročilé patentované technologie, jež umožňuje provádět automatizované testy webových serverů. Jedna
z funkcí fóra komunity uživatelů této aplikace umožňuje navíc uživatelům poskytovat přímou zpětnou vazbu dalším uživatelům i analytikům společnosti McAfee a podělit se o vlastní zkušenosti se servery, které na Internetu navštívili. Aplikaci McAfee SiteAdvisor si lze zdarma a jednoduše stáhnout z webu www.siteadvisor.com. McAfee SiteAdvisor funguje s prohlížeči Internet Explorer
a Firefox. Technologie SiteAdvisor získala řadu ocenění včetně pěti hvězdiček (nejvyšší počet) serveru download.com společnosti CNET, umístila se mezi 50 nejžádanějšími weby v žebříčku časopisu Time, získala ocenění časopisu Popular Science i cenu amerického ministerstva obchodu.
Technologie TrustedSource společnosti McAfee
Technologie TrustedSource společnosti McAfee je engin, který v celosvětovém měřítku koreluje zachycené hrozby a každý měsíc analyzuje údaje z miliard senzorů sítě společnosti McAfee. Cílem těchto senzorů je chránit síťový provoz firem i uživatelů. Senzory shromažďují a srovnávají data o reputacích pro adresy URL, IP adresy, domény a obsah. Technologie TrustedSource přiřazuje místům na Internetu a internetovému obsahu na základě podrobného studia jejich chování reputační skóre, které odpovídá míře rizika. Trusted Source je prvním a jediným systémem, který kombinuje data o síťovém provozu, whitelisty, blacklisty a síťové charakteristiky, přičemž využívá údajů od zákazníků společnosti McAfee po celém světě.

Tiskové zprávy

Diskuse