Google Goggles - vyhledávací aplikace pro Android

10. 12. 2009 09:15    Rubrika: Tiskové zprávy

Google představuje novou vyhledávací aplikaci pro Android a vyhledávání v obsahu v reálném čase

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Google Goggles je nová vyhledávací aplikace pro přístroje s operačním systémem Android, která jako dotaz pro vyhledávání umožňuje zadávat namísto slov obrázky. Uživatel pořídí snímek určitého předmětu fotoaparátem zabudovaným v telefonu, Google se pokusí daný předmět identifikovat a následně vygeneruje odpovídající výsledky vyhledávání.

Google Goggles funguje tak, že části obrázku pořízeného uživatelem porovnává s databází obrazového materiálu. Pokud je zjištěna shoda, relevantní obrázky jsou zobrazeny ve výsledcích vyhledávání. Google dokáže aktuálně rozpoznat desítky milionů snímků, včetně míst na zemi, slavných uměleckých děl nebo log.

V případě geografických lokací není zapotřebí ani pořizovat fotografii. Stačí otevřít Google Goggles a přidržet telefon namířený na místo, o němž se chce uživatel dozvědět více informací. Následně použije GPS a kompas ve svém telefonu, Google pozná, o jaké místo jde, a zobrazí jeho jméno na hledáčku fotoaparátu. Poklepáním na název lze získat více informací.

Příklad: Přijede-li cizinec do Prahy a telefonem s operačním systémem Google Android zacílí na Týnský chrám, telefon ho lokalizuje a bude schopen zobrazit odpověď.

„Obrázek někdy vydá za tisíc slov,“ říká produktový manažer Google Goggles Shailesh Nalawadi. „Často je pro vyhledávání výrazně snazší a užitečnější použití obrázku než použití textu, zejména u mobilního vyhledávání. Technologie počítačového vidění je stále ještě v plenkách, nicméně Google bude pracovat na neustálém zdokonalování rozpoznávacích schopností. Už teď si lze představit budoucnost, v níž bude vizuální vyhledávání stejně přirozené, jako když ukážete prstem.“

Google Goggles je k dispozici jako volně stažitelná aplikace z Android Market, v současné době celosvětově pouze v anglické verzi a pro zařížení s operačním systémem Android 1.6 a výš.

Vedle Google Goggles představila společnost Google ještě novou funkci Nejnovější výsledky, která je zatím k dispozici také pouze v angličtině na Google.com. Tato nová aplikace výsledky vyhledávání výrazně oživuje o obsah v reálném čase z celého webu. Zadáte hledaný výraz a okamžitě se vám zobrazí živé aktualizace od lidí využívajících sociální sítě, jako jsou Twitter nebo Friendfeed, plus titulky novinových článků a blogů publikovaných v poslední době. Všechny tyto aktualizace jsou řazeny tak, aby se aktuální a relevantní výsledky zobrazovaly nahoře.

Více informací a video o Google Goggles najdete nas stránce www.google.com/mobile/goggles.

Tiskové zprávy

Diskuse