Samsung Bada - nová smartphone platforma

10. 12. 2009 14:03    Rubrika: Tiskové zprávy

Samsung Electronics Co. Ltd., přední výrobce mobilních telefonů, představil v Londýně svou novou smartphone platformu, Samsung bada. Samsung zároveň partnerům přiblížil bada SDK (Software Development Kit) a předvedl výhody a nové příležitosti, které platforma bada přinese vývojářům, mobilním operátorům a zákazníkům.

Samsung bada je hnací silou, která společnosti Samsung pomáhá dosáhnout vize „smartphone pro každého“. Aby společnost této vize dosáhla, nabízí Samsung bada platformu plnou funkcí pro dokonalejší mobilní zážitky zákazníků a úplný mobilní ekosystém, ze kterého bude mít prospěch jak obchod s aplikacemi, tak zákazníci. Na základě mnohaletých zkušeností společnosti Samsung s vývojem špičkových mobilních telefonů společnost svým zákazníkům umožňuje vychutnat si maximální mobilní zážitek.
Dr Hosoo Lee, výkonný viceprezident a ředitel Media Solution Center Samsung Electronics řekl: „Věřím, že díky Samsung bada si společnost Samsung získá vůdčí postavení v mobilním průmyslu a zákazníci tak budou mít k dispozici opravdu široký výběr smartphonů. Samsung bada zároveň představuje obrovskou příležitost pro vývojáře, aby využili své aplikace i v rámci dalších Samsung zařízení po celém světě,“ dodal Lee.

Samsung bada, korejsky „oceán“, má tyto klíčové vlastnosti:
Uživatelsky interaktivní
Na základě rozhraní TouchWiz User poskytuje platforma Samsung bada jednoduché, prosté a intuitivní UI bez jakýchkoli kompromisů. Aby se zvýšila tvořivost a uživatelská interaktivita, umožňuje Samsung bada ovládání flashe, webu, vnímání pohybu, vyladěné ovládání vibrací a detekci obličeje včetně senzorové kontextové aplikace. Díky použití různých senzorů, jako například snímač zrychlení, naklánění a počasí, mohou vývojáři snadno implementovat kontextové interaktivní aplikace.

Orientovaný na služby
Samsung bada je charakteristický tím, že podporuje různé funkce zaměřené na služby jako například sociální sítě, synchronizaci zařízení, řízení obsahu, služby závislé na poloze a komerční služby – vše podporováno záložními servery bada. Tyto průlomové a vývojářsky přátelské funkce podporují vývojáře v tom, aby snadno implementovali další služby.

Otevřený a konfigurovatelný
Samsung bada umožňuje vývojářům plně využít schopnosti mobilního zařízení a pohodlně vytvořit působivé aplikace. Různé aplikace mohou například sdílet informace, jako osobní profily, společenské vztahy, rozvrhy nebo obsah s jednoduchým uživatelským potvrzením k tomu, aby byly poskytnuty služby s osobnějším obsahem a rozšíření součinných služeb. Díky své flexibilitě je platforma bada mnohem použitelnější pro širokou škálu zařízení než jakýkoli jiný mobilní operační systém.

Společnost Samsung veřejnost seznámila se Samsung bada Developer Challenge, který je příležitostí pro vývojáře mobilních aplikací vyhrát podíl na ceně 2 700 000 US, když použijí prvky nové platformy bada a vybudují nové zajímavé aplikace pro zařízení bada. Samsung oznámil sérii Vývojářských dnů, které se budou během roku 2010 odehrávat po celém světě. Zahajovací akce budou otevřené pro všechny vývojáře a budou se konat v Soulu, v Londýně a v San Franciscu. Další akce budou během roku následovat.

V rámci představení Samsung bada přiblížila společnost Samsung náhled současných vývojářských partnerů bada, včetně mikro-blogařské služby Twitter, půjčovny filmů a her Blockbuster, vývojářů videoher a obrazových her CAPCOM, EA Mobile a Gameloft. Pro další informace, prosím, navštivte webovou stránku bada (http://developer.bada.com)