OKI - tiskárny s LED technologií 20 let na evropském trhu

17. 12. 2009 12:41    Rubrika: Tiskové zprávy

již 20 let

OKI -  tiskárny s LED technologií 20 let na evropském trhu

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění


Společnost OKI uvedla na evropský trh první kancelářské tiskárny využívající technologii LED v roce 1989. Uplynulo dvacet let a za tuto dobu se v celém regionu EMEA prodalo téměř 4 miliony LED zařízení – tiskáren, multifunkčních zařízení a faxů OKI.

Počátek LED technologie sahá do roku 1962, kdy byly ve Spojených státech objeveny digitální svítivé diody (známé pod zkratkou LED), které se zprvu využívaly hlavně jako zdroj světla. Společnost OKI pro ně hledala jako jedna z prvních firem i jiné využití a koncem roku 1989 uvedla na evropský trh první LEDkové tiskárny. Černobílá zařízení řady OL400/800 měla LED tiskovou hlavu místo konvenční a složité kombinace laseru, čoček a několika zrcadel.

První barevné LED tiskárny byly společností OKI uvedeny na trh v roce 1998. Cena tehdejších modelů začínala na 112.000 Kč (bez DPH). Dnešní technologický pokrok a inovace dovolují efektivnější výrobu výkonnějších a dokonalejších LED zařízení, která jsou dostupná i nejmenším firmám.

“LED tisk si hledal místo na trhu a časem získal velmi dobrou pověst. Uživatelé na něm oceňují zejména vysokou spolehlivost, kvalitu a rychlost,” říká Ing. Miroslav Tyburec, obchodní ředitel společnosti Oki Systems (Czech and Slovak) a doplňuje: “Pomohlo, když OKI nabídla doživotní záruku na tiskovou hlavu LED.”

Tato technologie využívá osvětlení LED, které vytváří obraz na světlocitlivém válci. Toner je pak přitahován elektrostaticky a přilne přesně k těm místům, kde světlo osvítilo povrch válce. Jak postupně prochází papír tiskárnou, toner se na něm zachytí a je fixován teplem. Diody jsou uspořádané v tzv. tiskových hlavách širokých jako papír. Zařízení OKI mají tiskové hlavy, které tvoří přes 15 000 diod v řadě o šířce 5 mm. To umožňuje tisk s vysokým rozlišením až
1 200 dpi, aniž by se snížila jeho rychlost.

V roce 2006 OKI technologii LED ještě výrazně zdokonalila zavedením vícevrstvých tiskových hlav, které intenzitu osvícení jednoho tiskového bodu modifikují použitím složení světla z několika diod. Vícevrstvé hlavy vedou k lepším přechodům a věrnějšímu barevnému podání, čímž zvyšují kvalitu barevného výstupu. Více podrobností o LED technologii se dočtete ZDE nebo se můžete podívat na video ZDE.

LED technologie se řadí do stejné kategorie jako laserová. Oproti ní má však mnoho nesporných výhod. Tou největší je fakt, že LED hlava a příslušný obrazový válec jsou tak malé, že mohou být snadno uspořádány za sebou i v barevné tiskárně a umožňují tzv. „jednoprůchodový“ tisk, který dovoluje i potisk médií s vysokou gramáží, navíc o délce až 1,2 metru. Laserové tiskárny používají výrazně složitější objemné uspořádání laseru, rotujících zrcadel a čoček.

“Porovnáme-li například zařízení formátu A3, pak LED tiskárna je o celých 35 procent menší,” uvádí Miroslav Tyburec. “Technologii LED věříme natolik, že od dubna 2009 nabízíme bezplatnou 3letou záruku na všechny modely a u většiny z nich navíc servis zdarma přímo v místě instalace.“

Tiskové zprávy

Diskuse