BSA - Čtvrtina pirátských stránek obsahuje škodlivý software

21. 12. 2009 16:23    Rubrika: Tiskové zprávy

Čtvrtina pirátských stránek obsahuje škodlivý software

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Existuje jasná souvislost mezi mírou softwarového pirátství a šířením škodlivých programů. Až 25 procent internetových stránek nabízejících nelegální software obsahuje škodlivé viry, trojské koně či spyware. Protipirátská organizace BSA za půl roku na výměnných (P2P) a torrentových sítích identifikovala nelegální software v hodnotě překračující 18 miliard korun. BSA před bezpečnostními riziky varuje zejména nové vlastníky počítačů, kteří jej obdrželi jako vánoční dárek. Kromě ohrožení soukromí hrozí též právní postihy, i jediné stažení nelegálního softwaru totiž může vést k policejnímu stíhání.

Podle nové studie protipirátské organizace BSA je pirátský software velmi často zdrojem virové nákazy a jiných škodlivých programů (malware). „Je zde jasná spojitost mezi šířením nelegálního softwaru a šířením virové nákazy či jiných škodlivých programů, které ohrožují soukromí a bezpečnost uživatelů počítačů,“ řekl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA. Z analýzy BSA vyplývá, že země s vysokou mírou pirátství čelí vyšší míře šíření škodlivých softwarů, takzvaného malwaru – virů, trojských koňů či spywaru (viz graf). Celou studii „Internet Piracy Report“ je možné stáhnout z titulní strany webu www.bsa.cz

„Lidé užívající nelegální software evidentně podstupují mnohem větší riziko, že jejich počítač bude napaden. V důsledku mohou přijít o osobní data, citlivé informace či jinak ohrozit své soukromí,“ dodal Hlaváč. Bezpečnostní hrozbu představuje rovněž užívání softwaru, který není pravidelně aktualizován. Nelegální software totiž často neumožňuje stahování aktualizací a takzvaných záplat, kterými výrobci softwaru pružně reagují na možné bezpečnostní hrozby.

Příkladem takové hrozby může být šíření viru „Downadup“ známého také jako „Conficker worm“ v letech 2008 a 2009. Tento virus sám sebe celosvětově implantoval do 8 milionů počítačů. „Podle expertů společnosti Symantec se tento virus rapidně šířil zejména v oblastech s nejvyšší mírou pirátství,“ dodal Hlaváč. Hackerům pravděpodobně umožňoval zcizit osobní data uživatelů včetně přístupů k jejich bankovním kontům.

Celkem 38 procent softwaru se v Česku užívá nelegálně. Ztráty českého softwarového odvětví v důsledku pirátství loni činily 3,3 miliardy korun (168 milionů USD). Česká republika se tak stále drží mezi 30 zeměmi s nejnižší mírou softwarového pirátství. Průměrná míra pirátství v Evropské unii činí 35 procent. V Česku se nejvíce nelegálně stahuje nebo prodává software výrobců Adobe, Autodesk, Corel, Microsoft a Symantec.

Pirátské stránky jsou prolezlé škodlivým softwarem
Využívání pirátských internetových zdrojů softwaru představuje značné riziko. Další studie analytiků IDC ukazuje (viz graf níže), že škodlivý software – takzvaný malware – se často vyskytuje na internetových stránkách, které nabízejí přístup k pirátskému softwaru a nástrojům pro překonání ochrany legálního softwaru. „Škodlivé viry, trojské koně či spyware obsahuje nejméně čtvrtina takových internetových stránek,“ varoval Jan Hlaváč. Z 98 analyzovaných stránek 17 procent obsahovalo řadu bezpečnostních hrozeb a dalších 8 procent přímo nabízelo škodlivý software.

BSA za půl roku podala 2,4 milionu žádostí o odstranění pirátského softwaru

V boji proti nelegálnímu softwaru využívá protipirátská organizace BSA speciální technologii na sledování výměnných (P2P) a torrentových sítí a on-line aukcí. „Jakmile narazíme na nabídku pirátského softwaru, systém okamžitě zažádá o jeho odstranění. Jen v první polovině letošního roku jsme vydali 2,4 milionu žádostí o odstranění softwarů umístěných na P2P a BitTorrentových sítích. To je o 200 procent více než ve stejném období loňského roku (2008),“ řekl Jan Hlaváč.

K nelegálnímu softwaru monitorovanému protipirátskou organizací BSA přistupovalo prostřednictvím internetu v první polovině letošního roku 2,9 milionu jednotlivců. Hodnota nelegálně stahovaného softwaru dosahovala zhruba 18 miliard korun. „Je to jen kapka v moři. Celkem globální ztráty výrobců softwaru ročně představují 53 miliard dolarů. Vyplývá to z poslední studie BSA a IDC,“ dodal Hlaváč.

Pozor na „vypečené“ Vánoce: i za jediné stažení pirátského softwaru hrozí postihy

Častými pirátskými stahovači jsou čerství majitelé počítačů, kteří se snaží vybavit své stroje populárními komerčními tituly z nelegálních zdrojů. „Často se tak děje po vánočních svátcích, protože nový počítač se stal oblíbeným a snadno dostupným dárkem. To samé platí o vysokorychlostním přístupu k internetu,“ řekl Hlaváč.

BSA však varuje: Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl.„I pouhé stažení nelegálního softwaru se v Česku považuje za porušení práv autorů. důrazně upozornil Jan Hlaváč. Zatímco nelegální stahování filmů a hudby zákon přímo nepostihuje – protizákonné je pouze jejich sdílení – u softwaru tomu tak není. Policie tedy může notorické stahovače chytit právě na stahování nelegálního softwaru. „Stahovat software z pochybných zdrojů, jakými jsou peer-to-peer sítě, či služeb jako RapidShare je proto velmi nebezpečné,“ dodal Hlaváč. BSA kvůli tomu doporučuje stahovat software pouze z legitimních ověřených zdrojů, například ze serverů www.stahuj.cz, www.GigaMania.cz či www.slunecnice.cz.

Pokud se přečiny proti autorskému právu dostanou k soudu, tresty mohou být velmi přísné. Soud může uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše pěti let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru. „Ti se mohou domáhat vysokých finančních kompenzací až ve výši dvojnásobku ceny nelegálně užívaného softwaru,“ uzavřel tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA Jan Hlaváč.

Jak poznat podvodné pirátské obchody:

• Nejjednodušším vodítkem je cena, pokud se něco obyčejně prodává za peníze, na internetu to zdarma nebude. Podezřelé jsou rovněž velké slevy.
• Takzvaný OEM software se obyčejně přes internet neprodává – je součástí kupovaného hardwaru, například počítače.
• Používejte ověřené internetové obchody, nejlépe tuzemské disponující kamennou pobočkou, zákaznickou linkou a další podporou zákazníků, například www.sw.cz, www.stahuj.cz, www.GigaMania.cz či www.slunecnice.cz.
• Nikdy neprovádějte on-line platby, pokud ještě nemáte s obchodem zkušenosti. V opačném případě podstupujete velké riziko zneužití vaší karty a vytunelování účtu.
• Nereagujte na e-mailové nabídky, které se tváří příliš výhodně, jsou v cizím jazyce či psané chybnou češtinou. Téměř výhradně jde o podvod a už samo navštívení inzerované stránky je velmi rizikové.

Tiskové zprávy

Diskuse