Intel Pinetrail - nová platforma pro netbooky

21. 12. 2009 16:30    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel představuje Pinetrail – novou platformu pro netbooky

Intel Pinetrail - nová platforma pro netbooky

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Platforma Pinetrail poprvé integruje procesor, grafiku a paměťový řadič na jediném čipu
• Průměrná spotřeba elektrické energie klesla oproti minulé generaci o 20 %.
• Systémy postavené na nové generaci Intel® Atom™ budou k dostání od 4. ledna 2010.

Společnost Intel představila nové procesory pro netbooky a nettopy – Intel Atom - a platformu kódově označovanou jako Pinetrail. Jako první integruje grafický čip a paměťový řadič přímo do procesoru. Ušetřené místo umožní vyrábět netbooky výkonnější, menší a energeticky efektivnější.

Procesor Atom byl od prvopočátku navrhován pro malá zařízení a nízkou spotřebu. Je také nejmenším procesorem Intel postaveným na 45nm výrobní technologii. Nejnovější platforma Intel Atom přichází s vylepšením jak pro netbooky, tak pro nettopy. Pro netbooky je určen procesor Intel® Atom N450 a nová nízkonapěťová čipová sada Intel® NM10 Express, naopak nettopy budou poháněny buď procesorem Intel® Atom™ D410, nebo dvoujádrovým D510.

Od doby, kdy Intel v červnu roku 2008 poprvé ohlásil procesory Atom, se trh rychle rozrostl. Od jejich uvedení dodal Intel více než 40 milionů kusů těchto malých procesorů. Netbooků se tak prodalo více než mobilních telefonů iPhone společnosti Apple nebo herních konzol Nintendo Wii.* Podle analytické společnosti ABI Research lze očekávat další růst a v roce 2011 jejich prodej dosáhne mety 100 milionů kusů.*

„Procesor Intel Atom během posledního roku a půl poháněl zbrusu novou kategorii výpočetních zařízení. Podle nás bude zvyšující se prodej netbooků pokračovat i nadále,“ řekl Mooly Eden, viceprezident společnosti Intel a generální ředitel divize PC Client Group. „Jsme rádi, že můžeme světu přinést novou generaci platformy Atom a také stojíme u zrodu systémů s lepším výkonem, menšími rozměry a delší výdrží na baterie.“

Společnost Intel k dnešnímu datu získala pro tuto generaci platformy Atom všechny vedoucí OEM výrobce – například ASUS, Acer, Lenovo, Dell, MSI, Toshiba, Samsung či Fujitsu –, kteří technologii využijí ve více než osmdesáti svých zařízeních. Množství těchto systémů bude dodáváno s novým operačním systémem Windows 7* Starter či Home Basic. Zákazníci však budou mít v případě operačního systému možnost volby, neboť někteří výrobci hodlají zařízení dodávat s předinstalovaným OS MoblinTM Linux v2.

Lepší procesor a grafický výkon
Jednou z nejvýznamnějších vlastností nové platformy je integrace paměťového řadiče a grafiky na procesor – v tomto ohledu drží Intel v oblasti x-86 procesorů světový primát. V zařízení jsou tak potřeba pouze dva čipy (CPU a čipová sada) místo původních tří (CPU, čipová sada, I/O paměťový řadič). To znamená nižší TDP, výrazné snížení nákladů a o 20 % nižší průměrnou spotřebu elektrické energie. Díky vysoké míře integrace se celková velikost platformy u netbooků snížila asi o 60 % a u nettopů o téměř 70 %.

Tiskové zprávy

Diskuse