Google zveřejnil open source kód pro Chrome OS

20. 11. 2009 17:56    Rubrika: Tiskové zprávy

Google zveřejnil open source kód pro Chrome OS

Google zveřejnil open source kód pro Chrome OS

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Operační systém bude k dispozici již v roce 2010

Společnost Google dnes zveřejnila open source kód pro svůj operační systém Google Chrome OS. První přístroje, fungující pod novým operačním systémem, budou uvedeny na trh v druhé polovině roku 2010, nicméně Google kód zveřejnil již teď, aby ke spolupráci na dalším vývoji přizval členy open source komunity a také další vývojáře.

Google Chrome OS je navržen tak, aby počítač co nejméně zatěžoval a aby byl co nejrychlejší. Uživatel se tak po zapnutí počítače bude moci na internet přihlásit během několika vteřin. Operační systém vychází z webového prohlížeče Google Chrome. Prohlížeč, uvedený na trh v roce 2008, reagoval na novou vlnu výkonných aplikací, které se v té době na webu objevily. Google Chrome OS jde v této filozofii ještě dál – rychlá, stabilní a především bezpečná práce s internetem je doslova centrem celého systému.

„V uplynulých několika letech začali lidé trávit na internetu stále více času, přičemž zároveň s tím se rozšiřoval okruh činností, které uživatelé na internetu provádějí. My jsme si proto dali za cíl vytvořit takový operační systém, který bude reflektovat současné využití internetu,“ prohlásil Sundar Pichai, viceprezident pro produktový management Chrome. „Operační systém Google Chrome nabízí rychlejší, snazší a bezpečnější práci s počítačem než všechny systémy v minulosti. Je před námi sice ještě dlouhá cesta, nicméně jsme nadšeni z pokroku, který se nám dosud podařilo učinit a těšíme se, že budeme pokračovat v dalším rozvoji této technologie ve spolupráci s open source komunitou.“

Operační systém Google Chrome nabízí mimo jiné tyto klíčové vlastnosti:

• Rychlost – Google Chrome nastartuje během několika sekund, internetové aplikace a stránky na něm poběží stabilně a rychle.
• Bezpečnost – Google Chrome OS byl navržen tak, aby byl co nejodolnější proti virům a škodlivému softwaru.
• Jednoduchost – Google Chrome OS bude schopen spouštět aplikace z webu. To znamená, že editace dokumentů, pdf souborů a prohlížení obrázků bude probíhat online. Uživatelé nebudou muset stahovat z internetu žádné aplikace nebo se obtěžovat jejich aktualizací.
• Flexibilita – Pokud uživatel počítač ztratí nebo se mu poškodí, bude se moci přihlásit z jakéhokoli jiného přístroje používajícího Google Chrome OS a o svá data tak nepřijde.

Společnost Google oznámila dostupnost kódu během konference, konané v ústředí v Mountain View. Více informací najdete na blogu nebo navštivte www.chromium.org.

Tiskové zprávy

Diskuse