AXIS 209FD-R - kamery v pražských autobusech

8. 2. 2010 15:08    Rubrika: Tiskové zprávy

V pražských autobusech bude instalováno několik stovek síťových kamer AXIS 209FD-R. Technologie progressive scan, kterou kamery využívají, vytváří nezkreslený obraz i u pohybujících se objektů, což zajišťuje kvalitní videonahrávky použitelné jako důkaz při vyšetřování případů vandalismu a dalších trestných činů.

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Axis Communications, globální lídr v oblasti síťového videa1, dnes oznámila, že v průběhu následujících šesti let bude v nových autobusech pražské hromadné dopravy instalováno několik stovek síťových kamer AXIS 209FD-R. IP kamery budou součástí systému pro monitorování interiéru vozu, což zvýší bezpečnost pasažérů a poskytne důkazy pro případy řešení vandalismu a jiných trestných činů.

V průběhu příštích šesti let dodá výrobce autobusů SOR Libchavy Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPHMP) celkem 620 autobusů městské hromadné dopravy. Autobusy budou mít moderní design a budou vyhovovat přísným ekologickým kriteriím. Každý z nich bude rovněž vybaven kamerovým systémem pro IP videodohled. Ten bude monitorovat interiér autobusu prostřednictvím síťových kamer AXIS 209FD-R.

Síťová kamera AXIS 209FD-R je malá, diskrétní a odolná síťová kamera, speciálně navržená pro provoz v náročném prostředí prostředků hromadné dopravy. Odolný průhledný kryt kamery poskytuje vynikající ochranu proti prachu, vlhkosti a vibracím. Vestavěné vyhřívání zamezuje kondenzaci vlhkosti na objektivu nebo krytu kamery. Kamery jsou navrženy pro snadnou instalaci a náročné, proměnlivé prostředí v autobusech.

Technologie progressive scan v kamerách Axis vytváří nezkreslený obraz i u pohybujících se objektů, a umožňuje tak pořízení kvalitních nahrávek, které mohou sloužit jako důkazní materiál v případech vandalismu nebo jiné kriminality. Zaznamenané video má rozlišení 640 \xD7 480 pixelů, což je vyšší než rozlišení typické pro analogové systémy (2CIF). Síťové kamery AXIS 209FD-R jsou rovněž vybaveny specifickými inteligentními funkcemi, jako je aktivní alarm při pokusu o jejich poškození. Díky této funkci se spustí alarm při pokusu o přemístění kamery, její zablokování, zakrytí nebo postříkání sprejem.

„AXIS 209FD-R byla navržena speciálně pro nasazení v autobusech v rámci prevence a snižování kriminality, graffiti a vandalismu, což jsou v tomto prostředí klíčové požadavky. V případě nehody nebo zločinu je k dispozici užitečný vysoce kvalitní videozáznam, který podpoří a urychlí proces vyšetřování,“ říká Edwin Roobol, regional manager NL, DACH a CEE.

Od listopadu 2009 bylo v pražských autobusech instalováno již 100 kamer Axis. Celý projekt bude dokončen v roce 2014 a zahrnuje několik stovek IP kamer Axis.

Tiskové zprávy

Diskuse