IBM představuje nové systémy POWER7

9. 2. 2010 16:17    Rubrika: Tiskové zprávy

IBM představuje nové systémy POWER7 pro správu datově náročnějších služeb

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

Společnost IBM (NYSE: IBM) představila nové systémy POWER7 určené pro správu nejnáročnějších nově se prosazujících aplikací od chytrých energetických sítí až po analytická řešení určená pro finanční trhy. Nové systémy obsahují řadu v tomto odvětví jedinečných technologií splňující nejnáročnější kritéria nových aplikací a služeb, jež zpracovávají obrovské množství transakcí a dat v jednom okamžiku.

Nové systémy navíc klientům umožní spravovat aktuální aplikace a služby s nižšími náklady s průlomovými technologiemi ve virtualizaci, úsporách energie, nákladově efektivním využívání paměti a výhodnějším poměru ceny a výkonu.

Nové systémy IBM POWER7, které staví na 12bodovém nárůstu podílu na tržbách od roku 2004 na 14miliardovém unixovém trhu (1), dokážou v jeden okamžik zpracovat milióny transakcí a analyzovat s tím spojené objemy dat typické pro nově se uplatňující aplikace. Chytré energetické sítě vyžadují na minutu aktuální data, aby mohla v reálném čase dodávat elektřinu tam, kde je nejvíc potřeba, a zároveň pomáhala zákazníkům průběžně monitorovat spotřebu energie, aby ji mohli omezit během každodenní nejdražší špičky. Významná americká rozvodná společnost v rámci pilotní implementace chytré sítě přechází ze zpracování méně než miliónu odečtů elektroměrů denně v tradiční síti na více než 85 miliónů odečtů denně v chytré síti. Tato společnost potřebuje shromažďovat, analyzovat a předávat všechny tyto informace svým téměř pěti miliónům zákazníků v reálném čase namísto dávkového zpracování přes noc v tradiční elektrické síti, jehož výsledkem jsou měsíční výpisy s fakturami.

Systémy POWER7 mohou také nabídnout vynikající návratnost investic díky podstatným vylepšením v oblasti poměru ceny a výkonu, energetické úspory a virtualizace pro konsolidaci serverů. Nové servery poskytují čtyřnásobný výkon a čtyřnásobnou virtualizační kapacitu za stejnou cenu – a jsou 3-4krát energeticky účinnější. Navíc může jejich celková pořizovací a provozní cena být výhodnější než u konkurenčních systémů. Nový IBM Power 750 Express v současnosti poskytuje o 71 procent výhodnější poměr ceny a výkonu než server Sun SPARC Enterprise T5440 a o více než 280 procent výhodnější než servery Sun SPARC Enterprise M5000 a M4000. A IBM Power 750 Express poskytuje o více než 400 procent lepší poměr ceny a výkonu než servery HP Integrity rx7640 nebo rx6600. (3)

Čtyři nové systémy Power
Jedná se o následující nové systémy a software pro správu:

• IBM Power 780, nová kategorie škálovatelných serverů nejvyšší třídy s vyspělou modulární konstrukcí až pro 64 procesorových jader POWER7 a s novým režimem optimalizace pracovních úloh TurboCore. TurboCore poskytuje proti systémům s procesory POWER6 až dvojnásobný výkon na jádro (2) a poskytuje vynikající návratnost investic pro aplikace s vysokými nároky na výkon jednotlivých procesorových jader, mezi něž patří například správa a analýza transakcí chytré elektrické sítě.
• IBM Power 770, modulární enterprise systém až se 64 jádry POWER7, který poskytuje vyšší výkon na jádro než procesory POWER6 (2) a má až o 70 procent nižší spotřebu energie na stejný počet jader než IBM Power 570. (2)
• IBM Power 755, vysoce výkonný clusterový uzel s 32 jádry POWER7, který díky své energetické účinnosti vyhovuje specifikaci Energy Star a je optimalizován pro nejnáročnější analytické úlohy.
• IBM Power 750 Express, server pro střední podniky, který vyhovuje specifikaci Energy Star a nabízí čtyřikrát vyšší kapacitu procesorů než předchůdce IBM Power 550 Express (2) při stejných energetických nárocích. Proti srovnatelným serverům HP Integrity rx6600 nabízí desetkrát vyšší výkon (4). Power 750 je třikrát více energeticky účinnější než server Sun SPARC Enterprise T5440, který v Sunu sami nazývají server „Coolthreads“ (4).
• IBM Systems Director Express, edice Standard a Enterprise, které nabízejí nový a podstatně zjednodušený soubor řídícího softwaru pro nové systémy a obsahují vylepšené funkce produktu VMControl pro správu virtualizace. VMControl umožňuje spravovat „systémové pooly“ složené z několika serverů Power jako jedinou entitu, což může ušetřit náklady na správu a odstranit zbytečné komplikace.

Plánované datum prodeje systémů Power 750 Express a 755 je 19. února a pro Power 770 a 780 16. března. Nástroj IBM Systems Director podporující modely POWER7 i POWER6 je plánován k prodeji od 5. března.

Systémy optimalizované pro výkon pracovních úloh a maximální návratnost investic
Společnost IBM u systémů POWER7 významně zvýšila schopnost paralelního zpracování, integrované napříč hardwarem a softwarem, jež je klíčovým požadavkem pro správu miliónů souběžně probíhajících transakcí. Jak se očekávalo, nové systémy Power navazují na historii IBM ve vrcholné rychlosti zpracování transakcí optimalizované pro databázové úlohy. Také znamenají doslova vývojový skok v propustnosti počítačového zpracování optimalizované pro masivní internetové úlohy.

Tyto dvě počítačové metody v kombinaci s vynikajícími analytickými funkcemi jsou ideální pro nově vznikající obchodní modely, které počítají se zpracováním obrovských objemů dat ze senzorů například v elektrické síti, na silnicích nebo v dodavatelském řetězci ve fondech systémů POWER7 optimalizovaných pro internetové pracovní úlohy a s následným zpracováním analytickými systémy. Tři režimy – masivní paralelní zpracování, počítačové zpracování s vysokou propustností a analytické funkce – jsou integrovány a konzistentně spravovány pomocí softwaru IBM Systems Director.

Inovativní funkce optimalizované pro pracovní úlohy
S ohledem na nároky nově se objevujících aplikací a také pro lepší provoz tradičních aplikací jsou nové systémy POWER7 – tvořené inovativním a integrovaným hardwarem a softwarem – konstruovány s technologiemi pro optimalizaci pracovních úloh:

• Rychlejší jádra a větší propustnost pro správu masivně paralelních transakcí: Systémy POWER7 používají více jader, neboli centrálních procesorových jednotek, a nabízejí více vláken, tedy virtuálních jader, jež na každém čipu spravují výpočetní úlohy. Každý nový procesor POWER7 dokáže nyní zpracovávat 32 úloh najednou s osmi jádry a čtyřmi vlákny na jádro – čtyřnásobkem maximálního počtu jader systémů POWER6 a osminásobkem počtu vláken na čip proti procesorům POWER6 (2).
• V režimu TurboCore, vysoce optimalizovaném pro databáze a další transakčně orientované pracovní úlohy, aktivně pracují čtyři jádra a využívají většinu prostředků všech osmi jader na čipu. Mají tak k dispozici více vyrovnávací paměti a přenosového pásma paměti a mohou pracovat s vyšším taktem, což znamená podstatný nárůst výkonu na jednotlivá jádra. Režim TurboCore potenciálně snižuje na polovinu náklady na aplikace licencované podle počtu jader a zároveň zvyšuje výkonnost takového softwaru na jádro. Může tak maximalizovat návratnost investic do softwaru.
• Když nejsou v režimu TurboCore, pracují všechny procesory POWER7 v režimu MaxCore až s osmi jádry na soket a čtyřmi vlákny na jádro – celkem 32 vlákny.
• Technologie POWER7 používá „inteligentní vlákna,“ která se dynamicky přizpůsobují nárokům pracovních úloh. S větším počtem vláken poskytují procesory POWER7 větší celkovou kapacitu, neboť zvládají více úloh najednou. Například monitorování spotřeby energie v chytré rozvodné síti miliónů domácností na minutu přesně.
• U pracovních úloh, jež vyžadují hodně paměti, nebo ve virtualizovaných prostředích, kde je větší paměť velmi přínosná, mohou klienti využívat novou technologii POWER7 Active Memory Expansion. Ta pomocí komprese paměti prezentuje aplikacím dvojnásobnou paměťovou kapacitu, než jakou systém fyzicky disponuje.
• Systémy IBM POWER7 díky své konstrukci výrazně lépe využívají energii. Jedinečná technologie Intelligent Energy umožňuje zákazníkům zapínat a vypínat různé části systému nebo dynamicky zvyšovat a snižovat taktovací frekvenci procesoru na základě tepelných podmínek a využití systému, a to jak u jednotlivých serverů, tak i hromadně na více serverech zařazených do tzv. „poolu“.

Tiskové zprávy

Diskuse