Procesory Intel Intel Itanium 9300

9. 2. 2010 16:00    Rubrika: Tiskové zprávy

Intel uvedl nové procesory Intel® Itanium® 9300

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

• Osmdesát procent ze sta největších světových firem zvolilo pro své nejdůležitější aplikace servery s procesory Intel Itanium®.
• Oproti svému předchůdci nabídne nový procesor více než dvojnásobný výkon1
• 800% propustnost systémové sběrnice, 500% nárůstu propustnosti paměťové sběrnice a 700% nárůstu kapacity paměti.
• Ještě lepší podpora klíčových aplikací díky vyšší spolehlivosti, dostupnosti a lepším možnostem obsluhy napříč procesorem i platformou.
• Společné prvky s procesory Intel® Xeon® urychlí inovaci, zvýší projektovou i výrobní efektivitu a zákazníkům nabídnou vyšší flexibilitu.

Společnost Intel dnes představila novou řadu procesorů s označením Itanium® 9300, dříve kódově označovaných Tukwila. Oproti svému předchůdci nabídnou více než dvojnásobný výkon, vyšší škálovatelnost a další bezpečnostní prvky. Procesor Itanium používá 80 % ze sta největších celosvětových společností.

Agentura Gartner očekává, že v následujících pěti letech vzroste objem dat, s nimiž pracuje IT průmysl, o plných 650 %. Kvůli tomu budou velké společnosti potřebovat stále výkonnější a lépe škálovatelné servery. A na to reagují nové procesory Itanium 9300. Oproti svým předchůdcům mají dvojnásobný počet jader, větší cache, až o 800 % vyšší propustnost systémové sběrnice, více než 500% nárůstu propustnosti paměťové sběrnice a 700% nárůstu kapacity paměti při použití standardních komponent DDR3. Procesory řady Itanium 9300 také podporují technologii Intel® Hyper-Threading, proto jeden procesor zvládne zpracovat osm vláken najednou.

Procesor Itanium 9300 přináší maximální spolehlivost, dostupnost a možnost servisu (RAS), jimiž se vyznačuje nejen samotný procesor, ale též technologie Intel® QuickPath a paměťový subsystém. Procesor je vybaven vyspělou architekturou, jež dokáže koordinovat řešení chyb v hardwaru, firmwaru i operačním systému a zlepšuje dostupnost systému povolením jeho obnovy při fatálních chybách. Procesor Itanium 9300 disponuje druhou generací virtualizační technologie vyvinuté ve společnosti Intel. Tato technologie zlepšuje výkon a efektivitu. Čipová sada Intel® 7500 dokáže přiřazovat I/O zařízení přímo virtuálním strojům, což dále přispívá ke zvyšování výkonu.

Postaven pro aplikace s nejvyšší prioritou
„Intel se zavázal nastolit novou éru počítačů pro aplikace s tou nejvyšší důležitostí. Jsme rádi, že 80 % ze sta největších celosvětových firem zvolilo pro tuto oblast servery založené na procesorech Itanium,“ prohlásil Kirk Skaugen, viceprezident divize Intel Architecture Group a generální manažer Data Center Group. „Dnešním oznámením pokračujeme v rozšiřování ekonomiky Mooreova zákona i pro ty nejdůležitější aplikace a opět zdvojnásobujeme výkonnost.“

„Zákazník potřebuje flexibilní technologickou infrastrukturu, jež mu umožní efektivně a rychle reagovat na požadavky nejdůležitějších aplikací,“ říká Martin Fink, viceprezident a generální manažer divize Business Critical Systems společnosti HP. „Řada procesorů Intel Itanium 9300 v kombinaci se servery HP Integrity pomáhá klientům dosáhnout lepší škálovatelnosti a odolnosti společně s možností virtualizace.“

Nové servery Bull NovaScale GCOS s procesory Itanium si vybrala i organizace CNAF, která zajišťuje distribuci rodinných sociálních dávek ve Francii a obsluhuje na 30 milionů klientů. Gérard Russeil, ředitel IT oddělení této organizace, prohlásil: „Systémy postavené na platformě Itanium se dlouhodobě osvědčily pro svou spolehlivost při práci s důležitými aplikacemi. Při testování se ukázalo, že díky prostupnosti a výkonu těchto procesorů bude možné sloučit několik datových center do jediného.“

Následující období
OEM systémy postavené na procesorech řady Intel Itanium 9300 budou binárně kompatibilní se stávajícím softwarem, a mohou tedy poskytnout výrazně vyšší výkon bez nutnosti další optimalizace softwaru.

Poulson – kódové označení dalších procesorů řady Itanium – nabídne například vyspělou vícejádrovou architekturu, zlepšení na úrovni instrukcí a hyper-threading i vyšší spolehlivost. Následující procesory Intel Itanium, na jejichž vývoji se pracuje, jsou navrhovány se socketovou i binární kompatibilitou s dnešními systémy a softwarem postavenými na procesorech řady Intel Itanium 9300. Návrh zahrnuje škálovatelnost, výkon i kapacity prostřednictvím aktualizací komponent bez nutnosti softwarové rekompilace, takže je možné systémy dále rozvíjet a adaptovat.

Prvky společné s procesory Intel Xeon
Řada procesorů Itanium® 9300 a chystaný procesor Intel® Xeon® (kódově označovaný Nehalem EX) mají několik společných prvků včetně technologií Intel® QuickPath Interconnect, Intel Scalable Memory Interconnect, Intel® 7500 Scalable Memory Buffer (využívající výhod standardní DDR3 paměti) a I/O hub (čipová sada Intel® 7500). Tyto prvky urychlí inovaci, efektivitu na projektové i výrobní úrovni napříč oběma architekturami a flexibilitu pro zákazníky.

Inteligentní energetická účinnost
Zdokonalená technologie Demand-Based Switching (DBS) snižuje spotřebu energie v okamžiku, kdy je procesor málo využíván. Technologie Intel® Turbo Boost procesoru umožňuje přizpůsobit se snížením nebo naopak zvýšením výkonu, a to podle potřeby. Řada procesorů Intel Itanium se bude prodávat za ceny od 946 do 3838 dolarů za 1000 kusů. OEM výrobci by měli své produkty představit během následujících tří měsíců.

Tiskové zprávy

Diskuse