Olympiáda na dosah ruky v Google Street View

10. 2. 2010 18:24    Rubrika: Tiskové zprávy

Olympiáda na dosah ruky díky Google Street View

Speciální technologie zpřístupní v Google Street View záběry olympijských svahů Whistler Mountain. Připraveny jsou i aktualizace údajů v reálném čase, speciální webová stránka a 3D prohlídka sportovišť v aplikaci Google Earth.

Společnost Google spustila speciální webovou stránku, která sportovním fanouškům z celého světa dá příležitost vychutnat si Zimní olympijské hry 2010 ve Vancouveru tak trochu jiným způsobem. Nově zprovozněná stránka na adrese www.google.com/games10 je k dispozici ve 42 světových jazycích a kombinuje aktuální informace s bohatým vizuálním materiálem – od zobrazování sportovišť v režimu Street View až po aktuální stav medailí vybojovaných jednotlivými výpravami.

Společnost Google rovněž zpřístupnila fotodokumentaci z částí hory Whistler Mountains, na níž bude probíhat řada disciplín zejména v alpském lyžování. Tyto záběry pro Street View byly vůbec poprvé v historii pořízeny novým, experimentálním způsobem – jde o sněžný skútr vybavený nejmodernější fotografickou a GPS technologií. Sportovní fanoušci, lyžaři i snowboardisté mohou nyní přecházet mezi jednotlivými sjezdovkami stejně, jako kdyby byly přímo v dějišti her.

Webová stránka olympijských her přináší:

• online aplikaci sledující události v reálném čase, stav medailí, informace o sportovcích, vizuální materiály z každého sportoviště plus aktualizace ze Zpráv Google, které lze přidávat do iGoogle anebo vložit do webové stránky
• sportoviště v zobrazení Street View a ve 3D formátu v virtuálním atlasu Google Earth (rovněž na http://www.vancouver2010.com)
• vyhledávání ve výsledcích v reálném čase, kombinace vstupů na Twitteru, novinek a blogů
• odkazy na Twitter, Facebook, MySpace, Orkut a Digg, takže uživatelé mohou snáze vyhledávat informace i názory a dělit se o ně se svými přáteli
• pravidelně aktualizovanou galerii ve službě Picasa s fotografiemi z her jak od diváků (při nahrávání fotografií stačí použít tag/označení „wintergames2010“), tak ze Zpráv Google.
• oblíbená místa na Mapách Google s mapami „best of Vancouver“ (v překl. to nejlepší z Vancouveru) od 10 místních odborníků včetně bývalých olympioniků.

Uživatelům jsou dále k dispozici aktuální data o počtu medailí, harmonogram a výsledky soutěží. Všechny tyto informace jsou dostupné prostřednictvím vyhledávače Google: stačí zadat konkrétní disciplínu, zemi nebo „hry“ obecně. Uživatelé po celém světě se mohou těšit i na originální grafiku, která bude na oslavu her zdobit vyhledávač každý den od 12. do 28. února.

Ti, kteří během her zavítají přímo do Vancouveru, budou moci využít speciálního plánovače trasy v Mapách Google. Nástroj bude nabízet aktualizované trasy pro Vancouver, lyžařské středisko Whistler a jízdní řád olympijského autobusu. Dopravní informace jsou k dispozici rovněž na Mapách Google pod položkou „Get Directions“ anebo na adrese google.com/transit. Řidičům se doporučuje před jízdou do Vancouveru navštívit stránku www.Vancouver2010.com, kde se dozví o případných změnách.

Další detaily o oficiálním blogu Google (http://googleblog.blogspot.com) a snímcích, video záznamech a dalších zdrojích najdete na stránce Google věnované novinářům (sites.pressatgoogle.com/vancouver2010).

Jak Češi nejčastěji hledají informace o olympiádě? (leden-únor 2010)

Následující žebříček ukazuje, jakým způsobem Češi od začátku roku vyhledávají informace související s blížící se zimní olympiádou.

1. olympiada 2010
2. olympiada vancouver