Google a Nakladatelství Fraus podporují moderní vzdělávání

11. 3. 2010 19:25    Rubrika: Tiskové zprávy

Nakladatelství Fraus chce ve spolupráci s Googlem podpořit moderní vzdělávání na českých školách

Interaktivní vzdělávací semináře přiblíží učitelům využití nových technologií ve výuce
Nakladatelství Fraus, AKADEMIE MODERNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, společnost Google a sdružení Safer Internet připravilo sérii 11 seminářů s názvem „Moderní vzdělávání s Googlem“. Semináře, akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, jsou primárně určeny pro všechny učitele základních a středních škol, kteří mají zájem o novinky v oblasti vzdělávání a o využití nových technologií ve školství. První pilotní fáze projektu proběhne v době od konce března do května 2010.
Cílem seminářů je představit učitelům nové technologie a online nástroje, které mohou prakticky využít ve výuce všech předmětů. V rámci šestihodinového semináře se lektoři zaměří zejména na:
• Vyhledávání Google
o Jak hledat a najít relevantní informace k předmětu na internetu a jak s nimi následně pracovat.

• Mapy Google a Google Earth
o Vysvětlení jejich využití nejenom v rámci zeměpisu či dějepisu, ukázky konkrétních příkladů i vzorových hodin.

• Aplikace Google (Gmail, Dokumenty, Kalendář, Weby Google)
o Vysvětlení přínosu a využití sdílených dokumentů a dat online pro učitele/studenty i celou školu. Konkrétní příklady použití v ČR.

o Využití videa a audiovizuálních informací ve výuce.
Semináře se dále věnují také tématice bezpečné práce s internetem a novým trendům ve výuce s použitím interaktivních tabulí a interaktivních učebnic. Účastníci získají inspiraci, nové náměty pro využití technologií ve výuce a výukové materiály, aby tak mohli své žáky moderně vzdělávat. Snahou je semináře maximálně přiblížit možnostem a potřebám českého školství. Seminář je zároveň akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR v systému DVPP (č. j.: 3132/10-25-5).

„Seminář vidím jako vhodnou příležitost ukázat možnosti využití produktů Google ve školní výuce a přípravě na ni. Produkty jako Vyhledávání, Mapy Google, Google Earth či Street View mohou přinést pozitivní změny v přístupu a zefektivnění práce při výuce řady předmětů. Ostatně kvalita a možnosti některých nástrojů Google byl důvod, proč jsme odkazy na ně vložili přímo do interaktivních učebnic našeho nakladatelství,“ říká Jiří Havlík, vedoucí odborných konzultantů Nakladatelství Fraus.
Každý seminář je určen pro 20 účastníků a bude veden interaktivní formou, kdy učitel dostane k dispozici počítač s připojením k internetu a bude si tak moci všechny představované služby hned vyzkoušet.
Marcela Pavlíková, učitelka zeměpisu a ředitelka základní školy v Mladé Boleslavi, dodává: „Seminář o nástrojích a službách Google je zajímavou příležitostí pro učitele, kteří se chtějí seznámit s možnostmi využití moderních technologií ve výuce. Více než kdy dříve je důležité umět v obrovském množství informací najít právě to, co hledáme. Nástroje jako Mapy Google a Google Earth umožní žákům a studentům ukázat geograficky zajímavá místa interaktivní formou, Gmail a Dokumenty Google jsou zase výborným nástrojem pro efektivnější spolupráci učitelů i žáků.“
Absolventi semináře získají certifikát o absolvování kurzu a stanou se členy komunity učitelů, kteří používají služby Google ve výuce. Cílem komunity bude sdílet plány hodin a výukové materiály využitelné přímo v konkrétních vyučovacích hodinách/projektech a propojit skupinu lidí, kteří sdílí podobné nadšení pro nové nápady.
„Rádi podporujeme projekty v oblasti školství, ve kterých se učitelé i studenti učí, jak využívat internet a nové technologie při vzdělávání. Těší nás, že se nám ve spolupráci s Nakladatelstvím Fraus a dalšími partnery podařilo vytvořit takový vzdělávací program pro učitele, který jim i jejich žákům výuku zpříjemní, usnadní i obohatí a zároveň je naučí hledat, využívat a dále sdílet zajímavé informace,“ komentuje projekt Petr Sadílek z českého Google.
Seznam vypsaných seminářů lze nalézt na internetových stránkách www.google.modernivzdelavani.cz.
Jak se přihlásit?
Učitelé se mohou přihlásit na webové stránce programu: www.google.modernivzdelavani.cz, kde naleznou aktuální seznam seminářů spolu dalšími informacemi. Pro přihlášení do programu je potřeba vyplnit přihlašovací formulář a napsat krátký motivační dopis.