ECDL - Počítačová gramotnost v ČR a okolních zemích

19. 3. 2010 14:14    Rubrika: Tiskové zprávy

Počítačová gramotnost v ČR a okolních zemích

ECDL - Počítačová gramotnost v ČR a okolních zemích

TISKOVÁ ZPRÁVA - v původním znění

ECDL (European Computer Driving Licence) neboli také „řidičák na počítač“ je skvělým příkladem rozvojového programu, který je integrován ve vzdělávacích systémech jak v rámci Evropy, tak i celosvětově. „Rakousko, Itálie a Irsko jsou pouze tři příklady zemí, ve kterých studenti přímo těží z výhod ECDL,“ říká Jiří Chábera, manažer ECDL pro ČR, a již více skepticky dodává, že u nás situace tak růžová není. „Do programu se zapojily některé progresivní školy s osvíceným vedením, které chtějí svým žákům a studentům nabídnout něco navíc,“ přibližuje stav v Česku Chábera. SPŠ Dopravní v Plzeňské ulici v Praze je jednou z nich. „Dnes jsme slavnostně otevřeli novou počítačovou učebnu, která zároveň funguje jako testovací středisko ECDL,“ říká František Novotný, ředitel Střední průmyslové školy dopravní, a zároveň si pochvaluje, že byly provedeny již první úspěšné testy počítačové gramotnosti.

Spolupráce s jednotlivými školami je podle Chábery na velmi vysoké úrovni. „Je totiž vidět, že tam, kde chtějí studenty a žáky rozvíjet, tak se o to opravdu snaží.“ Trochu jiná situace je na národní úrovni, kde máme podle jeho slov ještě co dohánět. Dobrým příkladem pro nás může být Rakousko. Tam se do programu zapojilo 1200 škol a každý třetí student složil některý z ECDL certifikátů. Naproti tomu v ČR nabízí možnost získat „řidičák na počítač“ pouze cca 80 škol a počet studentů s certifikátem je menší, než by se očekávalo. Výhody ECDL certifikátu spočívají v jeho mezinárodní platnosti a naprosté objektivitě, nezávislosti a standardizaci prováděných testů. „Právě díky testům, které jsou stejné po celém světě, zaměstnavatelé v západní Evropě certifikát standardně uznávají a jeho držitelé získávají neocenitelnou výhodu na pracovním trhu,“ vysvětluje důvody pro pořízení řidičáku na počítač Jiří Chábera.

Rakousko
V Rakousku je koncept ECDL ve školních vzdělávacích programech zanesen již více než deset let. V roce 2009 bylo v programu zapojeno přes 1200 škol a je odhadováno, že celá jedna třetina rakouských studentů složila test alespoň z nějaké části programu ECDL. V rakouských školách bylo dosud provedeno přibližně kolem jednoho milionu testů ECDL.

Itálie
V roce 1999 bylo ECDL oficiálně přijato jako standard pro ověřování počítačové gramotnosti v italském vzdělávacím systému. Jedním ze stanovených cílů bylo dosáhnout rozšíření národní úrovně počítačové gramotnosti. Do konce roku 2009 se do programu ECDL zapojilo přes 640 000 studentů veřejných škol. ECDL testování bylo prováděno na 80 středních školách a zhruba 1900 víceletých gymnázií.

Irsko
Od zavedení ECDL programu v Irsku bylo na více než 400 školách otestováno přes 120 000 studentů, kteří se mohou pochlubit ECDL Certifikátem. Zajímavým faktem je, že se věk studentů, kteří jsou zapojeni do testování, neustále snižuje. Některé školy již dokonce nabízejí programy pro dvanáctileté žáky.

Tiskové zprávy

Diskuse